breaking newsΔιεθνή

New York Times : Μια ιδεολογική συμμαχία που φέρνει τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Peter Thiel στην Αργεντινή

Η αυξανόμενη παρουσία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πίτερ Τιλ στην Αργεντινή δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική επιλογή διαμονής ή μια στρατηγική διαφοροποίησης των επενδύσεών του. Πίσω από το ενδιαφέρον του για τη χώρα βρίσκεται μια βαθύτερη πολιτική και ιδεολογική συγγένεια με τον πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, τον άνθρωπο που επιχειρεί να μεταμορφώσει την Αργεντινή σε εργαστήριο ριζοσπαστικού οικονομικού φιλελευθερισμού.
Ο Τιλ, συνιδρυτής της PayPal και ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές της Silicon Valley, έχει εδώ και χρόνια ασκήσει κριτική στη διόγκωση του κράτους, στη φορολογία του πλούτου και στις προοδευτικές πολιτικές που κυριαρχούν σε τμήματα της αμερικανικής πολιτικής ζωής. Από την πλευρά του, ο Μιλέι έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο του ελευθεριακού κινήματος, υποστηρίζοντας τη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, την απορρύθμιση της οικονομίας και την ενίσχυση της ατομικής ελευθερίας.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2024 και, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις επαφές τους, ανέπτυξαν αμέσως αμοιβαία εκτίμηση. Ο Μιλέι έχει περιγράψει τον Τιλ ως έναν άνθρωπο που συμμερίζεται το όραμά του για μια κοινωνία με λιγότερο κράτος και περισσότερη οικονομική ελευθερία. Μετά από πρόσφατη συνάντησή τους στην προεδρική κατοικία, ο Αργεντινός πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για τη συνάντηση «ενός αναρχοκαπιταλιστή με έναν άλλον αναρχοκαπιταλιστή που εφαρμόζει τις ιδέες του στην πράξη».
Η συμπάθεια είναι αμοιβαία. Ο Τιλ δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τις μεταρρυθμίσεις του Μιλέι, ενώ φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το πώς το ελευθεριακό εγχείρημα θα μπορούσε να επιβιώσει και μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας. Η Αργεντινή δεν είναι για τον Τιλ μόνο ένας πιθανός ασφαλής προορισμός σε έναν αβέβαιο κόσμο· είναι επίσης ένα πολιτικό πείραμα που παρακολουθεί με ενθουσιασμό.
Το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας έχει μεταφέρει προσωρινά την οικογένειά του στο Μπουένος Άιρες και έχει ενταχθεί ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας ενισχύει την εικόνα μιας σχέσης που ξεπερνά τα όρια της απλής επιχειρηματικής συνεργασίας. Για πολλούς υποστηρικτές του Μιλέι, ο Πίτερ Τιλ αποτελεί πλέον έναν ισχυρό διεθνή σύμμαχο, ενώ για τον ίδιο τον Τιλ η Αργεντινή φαίνεται να ενσαρκώνει ένα πολιτικό όραμα που θεωρεί ότι έχει χαθεί στη Δύση.
New York Times
28/5/26

Λιγότερα
Back to top button