breaking newsΕλλάδα

Reuters: Ο Χέγκσεθ ακύρωσε συνάντηση με Νετανιάχου εν μέσω αντιδράσεων για τα F-35 στην Τουρκία

Νέα διάσταση στις έντονες διαβουλεύσεις γύρω από την πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 δίνει δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα ήταν η πιθανή πώληση αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, ένα ενδεχόμενο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Χέγκσεθ επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, ενώ στην ατζέντα θα βρισκόταν και το ζήτημα του Ιράν. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την ακύρωση των επαφών.

Το θέμα των F-35 βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να άρει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 το 2019, ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η Άγκυρα στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Ισραήλ. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ξεκάθαρα ότι αντιτίθεται στην πώληση των F-35 στην Τουρκία και αποκάλυψε ότι έχει μεταφέρει προσωπικά τη θέση του στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Μια τέτοια εξέλιξη θα κατέστρεφε την ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή, καθώς η Τουρκία έχει επιθετικές φιλοδοξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ παραμένει υψηλή, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να καταγγέλλει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, στον Λίβανο και στη Συρία, ενώ παράλληλα κατηγορεί το Ισραήλ ότι υπονομεύει την εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν που, σύμφωνα με την Άγκυρα, επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση του Πακιστάν.

Παρά τη βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 εξακολουθεί να προσκρούει σε σοβαρά νομικά και πολιτικά εμπόδια. Η Άγκυρα είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα το 2019 εξαιτίας της προμήθειας των ρωσικών S-400, ενώ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA παραμένουν σε ισχύ.

Επιπλέον, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής αναμένεται να συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο στο Κογκρέσο όσο και στο Ισραήλ, όπου θεωρούν ότι η ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα μπορούσε να μεταβάλει τις στρατηγικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Back to top button