breaking newsΔιεθνή

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ HAARETZ: Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ 7ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ

Αποκαλύψεις-σοκ που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρνει στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, βασισμένο στο νέο βιβλίο των δημοσιογράφων Σλόμι Έλνταρ και Ρουθ Γιουβάλ «Kidnapped: 843 Days of Abandonment», αποδομώντας πλήρως το αφήγημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού περί αιφνιδιασμού πριν από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Εάν οι αποκαλύψεις αυτές ευσταθούν, ο Νετανιάχου δεν βαρύνεται απλώς με μια πρωτοφανή πολιτική και επιχειρησιακή ανεπάρκεια, αλλά μετατρέπεται σε ηθικό αυτουργό και εγκληματία πολέμου, καθώς η συνειδητή εγκληματική του αδιαφορία απέναντι σε σαφείς προειδοποιήσεις άνοιξε τον δρόμο για τη σφαγή χιλιάδων αμάχων και την αβυσσαλέα κλιμάκωση που ακολούθησε στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα του βιβλίου, περίπου δέκα ημέρες πριν από την επίθεση, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ (MBZ), επικοινώνησε προσωπικά με τον Νετανιάχου σε μια 45λεπτη απόρρητη συνομιλία, προειδοποιώντας τον ρητά ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, προετοίμαζε μια τεράστιας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση —έναν πραγματικό «σεισμό»— που θα προκαλούσε αιματοχυσία και θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την περιοχή.

Η πληροφορία αυτή είχε ήδη διαβιβαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου από στέλεχος της Φατάχ και τη Shin Bet, όμως ο Νετανιάχου επιδείκνυε μια προκλητική και εγκληματική αλαζονεία, καθησυχάζοντας τον ηγέτη των ΗΑΕ ότι το Ισραήλ ήταν πλήρως προετοιμασμένο και υποτιμώντας τον κίνδυνο.

Το πλέον εξοργιστικό και εγκληματικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ο Νετανιάχου απέκρυψε εσκεμμένα την κρίσιμη αυτή 45λεπτη προειδοποίηση από την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών του στρατού, της Shin Bet και της Μοσάντ.

Ακόμη και όταν την 1η Οκτωβρίου ο επικεφαλής της Shin Bet, Ρονέν Μπαρ, πρότεινε προληπτικά πλήγματα και εξόντωση στελεχών της Χαμάς, ο Νετανιάχου αδράνησε, χωρίς να αναφέρει καν την προειδοποίηση του MBZ. Ανώτατοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών συνομολογούν πλέον ότι αν ο πρωθυπουργός δεν είχε θάψει την πληροφορία, η αξιολόγηση των δεδομένων θα ήταν εντελώς διαφορετική και η τραγωδία θα είχε αποτραπεί.

Την αλήθεια των αποκαλύψεων επιβεβαίωσε δημόσια και ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, καταλογίζοντας στον Νετανιάχου άμεση προσωπική ευθύνη, ενώ ο Γκάντι Άιζενκοτ υπογράμμισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «οδήγησε τη χώρα στα τυφλά στην καταστροφή».

Παρά τις σπασμωδικές και κατηγορηματικές διαψεύσεις από το γραφείο του Νετανιάχου, που κάνει λόγο για «απόλυτο ψέμα», τα στοιχεία συνθέτουν το προφίλ ενός ηγέτη που θυσίασε την ασφάλεια των πολιτών του για πολιτικούς τακτικισμούς.

Η απόκρυψη τέτοιων πληροφοριών, που οδήγησε σε μια ανείπωτη τραγωδία και έναν ανελέητο πόλεμο, συνιστά βαρύτατο εγκληματισμό που ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ευθύνης και αγγίζει τον πυρήνα του διεθνούς ποινικού δικαίου

karditsastakr

Back to top button