Με…μαφιόζο παρομοίασε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνέδριο του Economist που έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη.
Ο Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, παρομοίασε τον Ερντογάν με τον γνωστό κινηματογραφικό μαφιόζο Βίτο Κορλεόνε, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράδοσης των F-16 στην Άγκυρα από την Αμερική. Ο Μενέντεζ υπογράμμισε πως «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο (Κορλεόνε) από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Ο γερουσιαστής μίλησε και για το Κυπριακό, λέγοντας: «Το μόνο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η στρατιωτική εισβολή στην Βόρεια Κύπρο. Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα, που την έχει καταστήσει το πιο κατά κεφαλήν στρατιωτικοποιημένο μέρος στον κόσμο. Ή η μεταφορά δεκάδων χιλιάδων από την Ανατολία για να αλλάξουν τα δημογραφικά της χώρας. Είμαι ένα άτομο του Κογκρέσου που έχει ταξιδέψει στην Κύπρο περισσότερο από κανένα άλλο. Εάν άφηναν αυτά που τους χωρίζουν θα είχαν βρει την λύση».
Σχετικά με το ζήτημα της Σουηδίας και το βέτο που βάζει η Τουρκία στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Γερουσιαστής τον ΗΠΑ είπε: «Είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα ενταχθεί εκεί ή όχι. Αλλά μετά την επίδοση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ με την Σουηδία και σε άλλα θέματα, και επειδή η Ε.Ε. λειτουργεί επίσης με ομοφωνία, το να έχεις κάποιον που μόνος του μπορεί να σπάσει την ενότητα είναι ένα μεγάλο ερώτημα, παράλληλα με τις αρχές που διαθέτει η Ε.Ε. για τα μέλη της. Είναι θέμα της Ε.Ε., αλλά εγώ δεν βλέπω αυτόν τον δρόμο.
Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και τις αρχές που θέλει να προωθήσει το ΝΑΤΟ. Ασφαλώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την μόχλευση, όταν μπορεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει έντονη πίεση και η Σουηδία θα κερδίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ» κατέληξε ο Μενέντεζ.
Ερντογάν: «Ανοίξτε τον δρόμο για την Τουρκία στην ΕΕ και μετά θα αφήσουμε την Σουηδία να μπει στο ΝΑΤΟ»
Η Άγκυρα θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO αν οι Βρυξέλλες ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία», δήλωσε ο Ερντογάν παραμονή της έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής του NATO στη Λιθουανία.
Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα διευκολύνει τη διαδικασία για ένταξη του Κιέβου στο NATO.