Ένας Ινδός και ένας Φιλιππινέζος ορειβάτης είναι τα πρώτα θύματα της φετινής ορειβατικής περιόδου στο Έβερεστ, σύμφωνα με τις αρχές του Νεπάλ. Οι θάνατοί τους επιβεβαιώθηκαν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη φονική φύση της «στέγης του κόσμου».
Ο 45χρονος Ινδός Σουμπράτα Γκοζ άφησε την τελευταία του πνοή ενώ επέστρεφε από την κορυφή των 8.849 μέτρων, στο επικίνδυνο πέρασμα γνωστό ως Σκαλί του Χίλαρι – ένα βραχώδες, απότομο σημείο λίγο πριν την κορυφή, που βρίσκεται μέσα στη λεγόμενη «ζώνη του θανάτου», όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι ανεπαρκή για ανθρώπινη επιβίωση.
Σύμφωνα με τον Μποντχράτζ Μπαντάρι της εταιρείας Snowy Horizon Treks and Expedition, ο Γκοζ αρνήθηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια κατά την ανάβαση και επιχείρησε να συνεχίσει. Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του, ενώ γίνονται προσπάθειες να μεταφερθεί η σορός του στον κύριο καταυλισμό. Η αιτία του θανάτου θα αποσαφηνιστεί μετά τη διενέργεια νεκροψίας.
Την ίδια περίπου περίοδο, ο 45χρονος Φίλιπ II Σαντιάγο από τις Φιλιππίνες έχασε τη ζωή του στο South Col, τον τέταρτο και υψηλότερο καταυλισμό πριν την κορυφή. Είχε φτάσει εκεί εξαντλημένος και πέθανε ενώ ξεκουραζόταν μέσα στη σκηνή του, σύμφωνα με τον Χιμάλ Γκαουτάμ, αξιωματούχο του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ. Και οι δύο ορειβάτες συμμετείχαν σε διεθνή αποστολή οργανωμένη από τον ίδιο τον Μπαντάρι.
Η φετινή ορειβατική περίοδος (Μάρτιος–Μάιος) βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, ωστόσο ήδη 459 άδειες ανάβασης έχουν εκδοθεί από τις αρχές του Νεπάλ. Μέχρι στιγμής, περίπου 100 ορειβάτες και οι συνοδοί τους σέρπα έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή μέσα στην εβδομάδα. Το Έβερεστ παραμένει ένας εμβληματικός αλλά και επικίνδυνος προορισμός, που προσελκύει εκατοντάδες ορειβάτες κάθε χρόνο, αποτελώντας βασικό μοχλό εισοδήματος για τη φτωχή οικονομία του Νεπάλ, μέσω της ορειβασίας, του τουρισμού και των σχετικών δραστηριοτήτων.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα, τουλάχιστον 345 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο βουνό, σύμφωνα με δεδομένα της βάσης πληροφοριών των Ιμαλαΐων και αναφορές διοργανωτών. Οι φετινές απώλειες υπενθυμίζουν ότι, παρά την πρόοδο στην τεχνολογία και την οργάνωση των αποστολών, η ανάβαση στο Έβερεστ παραμένει ένα ρίσκο ζωής.