breaking newsΔιεθνή

Η ΕΕ σφίγγει τη θηλιά στη Μόσχα: Νέες κυρώσεις με φόντο διπλωματικές ζυμώσεις και πιθανή συνάντηση Τραμπ–Πούτιν Νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαγγέλλει η Φον ντερ Λάιεν

Με έντονα φορτισμένες δηλώσεις και αποφασιστικότητα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ΕΕ προετοιμάζει ένα νέο, πιο αυστηρό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες —αλλά εύθραυστες— ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Θέλουμε ειρήνη και πρέπει να πιέσουμε», υπογράμμισε κατά την άφιξή της στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, σηματοδοτώντας πως οι Βρυξέλλες κινούνται πλέον με κλιμακούμενη επιθετικότητα απέναντι στο Κρεμλίνο.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει σκληρότερα μέτρα από αυτά που εγκρίθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς άξονες:

  • την ενέργεια,
  • το ρωσικό τραπεζικό σύστημα,
  • και τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» γερασμένων δεξαμενόπλοιων με αδιαφανή ιδιοκτησία, μέσω των οποίων η Μόσχα παρακάμπτει τις πετρελαϊκές κυρώσεις.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά τη μείωση του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ένα μέτρο που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή μέσω της G7. Ωστόσο, η ενότητα στους κόλπους της ΕΕ δοκιμάζεται, καθώς η Ουγγαρία φέρεται να αντιδρά, όπως αποκάλυψε ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο POLITICO.

Η φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε επίσης ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, γνωστό για τις ιδιαίτερα σκληρές θέσεις του κατά της Ρωσίας και τον πρότερο χαρακτηρισμό του Πούτιν ως «εγκληματία πολέμου». Ο Γκράχαμ έχει προτείνει τιμωρητικούς δασμούς ύψους 500% σε ρωσικά προϊόντα, πρόταση που φαίνεται να τυγχάνει θετικής αποδοχής στις Βρυξέλλες. «Είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι στους στόχους των κυρώσεων», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.


Η διπλωματική σκακιέρα: Οι άκαρπες συνομιλίες και η σκιά Τραμπ–Πούτιν

Το κλίμα, ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά ρευστό, καθώς την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φήμες για επικείμενη συνάντηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τραμπ, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα προχωρήσει ουσιαστικά χωρίς προσωπική του εμπλοκή, τονίζοντας πως μια άμεση συνάντηση με τον Πούτιν είναι απαραίτητη.

Την Παρασκευή, αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν στην Τουρκία, για πρώτη φορά από το 2022. Ωστόσο, η απουσία του Πούτιν —ο οποίος επέλεξε να στείλει κατώτεροις αξιωματούχους— θεωρήθηκε ισχυρό μήνυμα απροθυμίας για σοβαρή διαπραγμάτευση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, καταφθάνοντας στα Τίρανα, δεν μάσησε τα λόγια του, αποκαλώντας «λάθος» την απουσία του Πούτιν. Αντίστοιχα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παίζει παιχνίδια» και υπογράμμισε πως η στάση της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθυμία ειρήνης που εκφράζει η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα.

Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, που φιλοξενήθηκε από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, εξελίχθηκε σε πεδίο έντονης ρητορικής κατά του Κρεμλίνου, με τις Βρυξέλλες να δείχνουν ξεκάθαρα πως προτίθενται να εντείνουν την οικονομική και διπλωματική πίεση, παρά τις όποιες διαφωνίες στους κόλπους της Ένωσης και τη γενικότερη αβεβαιότητα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

News Prime.

Back to top button