Επιμέλεια: Μπάμπης Πετράκης
ΠΗΓΗ: Le Figaro
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία με τους Χούθι, η οποία τους επιτρέπει να παραμείνουν εκτός της σύγκρουσης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το κίνημα της Υεμένης. Μια διακριτική συνάντηση μεταξύ Αμερικανών διπλωματών και εκπροσώπων των Χούθι φέρεται να πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο αποκάλυψε την επαφή, οι Χούθι φέρεται να δεσμεύτηκαν απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός που είχε συναφθεί το 2025 και να μην επιτεθούν σε αμερικανικά ή ισραηλινά πλοία που διέρχονται από το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ.
Φέρεται επίσης να επιβεβαίωσαν ότι οι επιθέσεις τους εναντίον της εμπορικής ναυσιπλοΐας αφορούν μόνο πλοία που συνδέονται με τη Σαουδική Αραβία, λόγω του αποκλεισμού που αυτή επιβάλλει στην Υεμένη.
Η συμφωνία αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες βλέπουν τον Αμερικανό σύμμαχό τους να τους εγκαταλείπει σε μια κρίσιμη στιγμή, αφήνοντάς τους μόνους απέναντι σε αυτή τη δύναμη, η οποία ελέγχει το ορεινό βόρειο τμήμα της Υεμένης και πλέον μεγάλο μέρος των ακτών της.
Μια αιφνιδιαστική επίθεση των Χούθι την περασμένη εβδομάδα διέλυσε τις δυνάμεις της Υεμένης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τους επέτρεψε να επεκτείνουν την επικράτειά τους. Η κατάληψη του λιμανιού Μόκα, στην Ερυθρά Θάλασσα, και του μικρού νησιού Περίμ, στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, τους προσφέρει επιπλέον δυνατότητα να πλήττουν τη διεθνή εμπορική ναυσιπλοΐα που διέρχεται από αυτά τα ύδατα.
Μια δυσάρεστη έκπληξη
Η επανέναρξη της σύγκρουσης με τους Χούθι αποτέλεσε μια πολύ δυσάρεστη στρατηγική έκπληξη για τη Σαουδική Αραβία, η οποία χρησιμοποιούσε την Ερυθρά Θάλασσα για να εξάγει το πετρέλαιό της παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας του Ιράν.
Το βασίλειο είχε διεξαγάγει από το 2015 έως το 2022 έναν ανεπιτυχή πόλεμο εναντίον των Χούθι, προτού αναγκαστεί να συμφωνήσει σε εκεχειρία. Έκτοτε, οι Χούθι επανέλαβαν τις επιθέσεις τους εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας και των δεξαμενόπλοιων που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του σαουδαραβικού πετρελαίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι Χούθι διαθέτουν πυραύλους και drones που τους επιτρέπουν να πλήττουν σαουδαραβικό έδαφος. Ένα drone των Χούθι φέρεται μάλιστα να καταρρίφθηκε ενώ πετούσε πάνω από την ιερή πόλη Μέκκα.
Η σαουδαραβική αεροπορία επανέλαβε τους βομβαρδισμούς εναντίον της Υεμένης, όμως ένα σαουδαραβικό μαχητικό F-15 φέρεται να καταρρίφθηκε από τους Χούθι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επέμβουν στο πλευρό τους αποτέλεσε μια δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη για τους Σαουδάραβες. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος του θρόνου και de facto ηγέτης του βασιλείου, κάλεσε δύο φορές τον Ντόναλντ Τραμπ για βοήθεια, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε.
Η συνάντηση στο Ομάν εξηγεί την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνουν εκτός αυτής της νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Να πολεμήσουν σε ένα δεύτερο μέτωπο
Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιρλανδία, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χαλαρά ότι οι Χούθι «μας τηλεφώνησαν και δεν θέλουν να πολεμήσουν εναντίον μας», προσθέτοντας ότι η οργάνωση «αφήνει τα πλοία να περνούν» και ότι η κατάσταση «θα διευθετηθεί πολύ καλά».
Ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε άμεση επαφή με την οργάνωση της Υεμένης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι Αμερικανοί περιορίστηκαν να καταδικάσουν τη νέα επίθεση των Χούθι και τις απειλές εναντίον της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ.
Για την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύγκρουση με το Ιράν που δεν καταφέρνει να τερματίσει και η οποία πλησιάζει πλέον τον όγδοο μήνα, η παράταση της εκεχειρίας με τους Χούθι την απαλλάσσει από την ανάγκη να πολεμήσει σε ένα δεύτερο μέτωπο στη Μέση Ανατολή.
Οι Χούθι —ένα παράξενο πολιτικοθρησκευτικό κίνημα που πήρε το όνομά του από την οικογένεια που το ηγείται— αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σκληρός αντίπαλος.
Είναι σύμμαχοι του Ιράν, αν και οι δεσμοί τους με την Τεχεράνη είναι λιγότερο στενοί από εκείνους που συνδέουν το Ιράν με άλλα περιφερειακά σιιτικά κινήματα, όπως η λιβανική Χεζμπολάχ.
Οι Χούθι, οι οποίοι προτιμούν να αποκαλούν το κίνημά τους Ανσάρ Αλλάχ, δηλαδή «Υποστηρικτές του Θεού», χρησιμοποίησαν από το 2023 τη θέση τους στις ακτές της Υεμένης για να επιτίθενται εναντίον εμπορικών πλοίων, επικαλούμενοι αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Είχαν επίσης εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς να απαντούν με αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Υεμένης, μεταξύ άλλων και εναντίον της Σαναά, της πρωτεύουσας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είχε αφαιρέσει τους Χούθι από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων το 2021, τους επανέφερε στη συνέχεια στον κατάλογο και εξαπέλυσε αεροναυτικές επιδρομές εναντίον τους, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Με την επιστροφή του στην εξουσία, ο Τραμπ επιχείρησε επίσης να νικήσει το κίνημα και έστειλε μια ισχυρή αεροναυτική δύναμη για να τερματίσει τις απειλές του εναντίον της εμπορικής ναυσιπλοΐας.
Ωστόσο, η επιχείρηση αποδείχθηκε δύσκολη και δαπανηρή για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατανάλωσαν μεγάλο αριθμό πυραύλων και έχασαν αρκετά drones Reaper, τα οποία καταρρίφθηκαν από τους Χούθι.
Οι επιθέσεις των Χούθι με drones και πυραύλους εναντίον αμερικανικών πλοίων έφτασαν επίσης σε απρόβλεπτα υψηλή ένταση, ενώ δύο αεροσκάφη έπεσαν κατά λάθος από αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση Τραμπ προτίμησε τελικά να σταματήσει εκεί, συνάπτοντας συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους Χούθι και κηρύσσοντας τη νίκη.
«Τους χτυπήσαμε πολύ δυνατά και έδειξαν μεγάλη ικανότητα να αντέχουν τα πλήγματα», είχε αναγνωρίσει τότε ο Τραμπ.
«Μπορούμε να πούμε ότι έδειξαν μεγάλο θάρρος… Μας έδωσαν τον λόγο τους ότι δεν θα πυροβολούν πλέον εναντίον πλοίων και εμείς σεβόμαστε αυτή τη δέσμευση».
Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εμπλακούν άμεσα αφήνει τη Σαουδική Αραβία μόνη απέναντι σε αυτό το κίνημα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Σαουδαράβων στον πόλεμο του 2015, απέσυραν τα στρατεύματά τους.
Το περιφερειακό αμυντικό σύμφωνο που υπέγραψε το Ριάντ στη Μέκκα με την Τουρκία και το Πακιστάν παραμένει το μοναδικό καταφύγιο της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στους Χούθι.
Ωστόσο, οι δυνατότητες αντίστασης του κινήματος της Υεμένης ενδέχεται να καταστήσουν δύσκολη μια στρατιωτική λύση.