breaking newsΕλλάδα

Ιδού η συμφωνία της ντροπής: Αναγνωρίζεται “μακεδονική” γλώσσα – Τα παίρνουν όλα οι Σκοπιανοί – «Τρίζουν» τα κόκκαλα του Π. Μελά

 

Tρίζουν τα κόκκαλα των Μακεδονομάχων και του Παύλου Μελά με τις παλλινωδίες της Κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, όσο και να μην θέλουν να το ακούν, διότι η απάθεια συντελεί σε πρασινό φως για την εκχώρηση του ονόματος της αιματοβαμμένης Μακεδονίας μας.

 

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Η Κερκόπορτα ανοίγει ξανά. Ισως ακόμα κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει η παραχώρηση του ονόματος. Διαγράφουμε την ιστορία μας, δεχόμαστε ήττα από ένα μικρό κρατίδιο και πλέον γινόμαστε έρμαιο των ορέξεων και άλλων χωρών.

Και μετά τι θα ακολουθήσει; Ερχεται θύελλα και στο Μ. Μαξίμου πανηγυρίζουν μέσω των διάφορων κονδυλοφόρων τους.

Βέβαια, πριν λίγο, νέες δηλώσεις που θα συζητηθούν σε Ελλάδα και Σκόπια, έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όελς τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι δυο πρωθυπουργοί, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι δυο κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των πολιτών και των δυο χωρών ενδιαφέρεται να λυθεί το πρόβλημα αυτό. 

Ο Ζάεφ είναι φοβισμένος και επυφυλακτικός διότι φοβάται αντίδραση της αντιπολίτευσης. Παίζει με τα λόγια εν ολίγοις. 

Tην ίδια στιγμή, γιγαντοαφίσες έχουν εμφανιστεί στους δρόμους των Σκοπίων, κατηγορώντας τον Ζόραν Ζάεφ για προδοσία ενόψει συμφωνίας στο Σκοπιανό.

«Ο Ζάεφ θέλει να αλλάξει το όνομα για να ικανοποιήσει την Ελλάδα. Προδοσία! Τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα», είναι το σύνθημα που αναγράφεται.

Πίσω από την καμπάνια, βρίσκεται η ακραία εθνικιστική οργάνωση MHRMI) που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά. Οπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ είναι πρώτη φορά που δημόσια προβάλλονται αφίσες κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία υπάρχει και για την εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» αλλά και του «μακεδόνα πολίτη», με διευκρινίσεις στο κείμενο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στη συμφωνία περιλαμβάνονται:

Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό σύνταγμα.

Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.

Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα ( «Macedonian language» ) με τη σημείωση ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).

Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Τα στάδια μετά τη συμφωνία

Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).

Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η αναπομπή της στη Βουλή.

Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση.

Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.

Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στη Βόρεια Μακεδονία, τότε θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις σήμερα θα είναι καυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας θα κάνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις 19:00 το απόγευμα.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες.

Την ίδια στιγμή, άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, στις 10 το πρωί, σήμερα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ αφορά στις εξελίξεις στο σκοπιανό.

Πριν λίγο βέβαια είχαμε και την κυβίστηση του Π. Καμμένου.

«Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν συμφωνούμε και δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την συμφωνία για το Σκοπιανό. Αυτό είπε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στα γραφεία του κόμματός του.

«Θεωρώ», είπε ακόμα, «ότι είναι μια συνφωνία που δεν θα αποδεχθεί εύκολα ο Πρόεδρος της πΓΔΜ. Στην συνέχεια θα υποιγραφεί η συμφωνία αλλά δεν θα έχει ισχύ μέχρι να ψηφισθεί από την Βουλή των Σκοπίων. Θα πρέπει είπε να γίνει δημοψήφισμα να επανέλθει στην Βουλή με τα 2/3 και τότε θα έρθει στην Βουλή».

«Τρίζουν» τα κόκκαλα του Π. Μελά

Ενεργό μέλος της «Εθνικής Εταιρείας», ήταν ανάμεσα σε αυτούς που οργάνωσαν και έστειλαν αντάρτικα σώματα στη Μακεδονία.

Πήρε μέρος στον άτυχο πόλεμο του 1897. Στη συνέχεια υπηρέτησε στη Λαμία και το 1898 επέστρεψε στην πρωτεύουσα.

Συνέχισε να συνεργάζεται με άλλους αξιωματικούς στην κατεύθυνση του διαφωτισμού της κοινής γνώμης για τη Μακεδονία και την οργάνωση ένοπλων σωμάτων για αντίσταση στα βουλγαρικά σχέδια.

Την άνοιξη του 1904 μαζί με τους συναδέλφους του Αλέξανδρο Κοντούλη, Αναστάσιο Παπούλα και Γεώργιο Κολοκοτρώνη και τους συνοδούς τους, μπήκαν στη Μακεδονία(9 Μαρτίου 1904). Πέρασαν από τη Σιάτιστα και χωριά των Κορεστίων και έφτασαν κοντά στην Καστοριά.

Η δράση τους όμως έγινε αντιληπτή από τις οθωμανικές αρχές. Μετά από συνάντησή του με τον Ίωνα Δραγούμη στο Μοναστήρι, αποφάσισε να επιστρέψει μαζί με τους άλλους αξιωματικούς στην Ελλάδα. Κατά την πρώτη αυτή επίσκεψή του στη Μακεδονία, ο Παύλος Μελάς σχημάτισε την εντύπωση ότι αρκούσε η παροχή πολεμοφοδίων και χρημάτων στους Έλληνες χωρικούς για να αντιμετωπίσουν τους κομιτατζήδες.

Τον Ιούλιο ο Π. Μελάς μπήκε για δεύτερη φορά στη Μακεδονία, με την πλαστή ιδιότητα του ζωέμπορου (Παύλος Δέδες). Επισκέφτηκε την Κοζάνη και τη Σιάτιστα. Αυτή τη φορά κατάλαβε ότι ήταν απαραίτητη και η αποστολή αντάρτικων ομάδων στη Μακεδονία.

Στις 14 Αυγούστου 1904 ορίστηκε από το «Μακεδονικό Κομιτάτο» της Αθήνας γενικός αρχηγός των τμημάτων της περιοχής Καστοριάς-Μοναστηρίου.
Στις 18 Αυγούστου αναχώρησε από την Αθήνα μαζί με τον πιστό του φίλο Λάκη Πύρζα που τον ακολούθησε και τις προηγούμενες φορές στη Μακεδονία. Με δέκα Κρητικούς αγωνιστές έφτασαν στη Λάρισα όπου ενισχύθηκαν με 35 ακόμα άνδρες.

Στις 28 Αυγούστου πέρασε στη Μακεδονία με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας

Η παρουσία του σώματος του Π. Μελά, γινόταν δεκτή με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατοίκους των χωριών που περνούσε. Πολλά χωριά της περιοχής της Καστοριάς που είχαν προσχωρήσει με τη βία στην Εξαρχία επέστρεψαν στο Πατριαρχείο. Στο Λέχοβο έφτασε στις αρχές Οκτωβρίου 1904 ο Αλέξης Καραλίβανος με 40 άνδρες. Ο Μελάς χώρισε τους άνδρες του σε 4 ομάδες με επικεφαλής τους Πύρζα, Καραλίβανο, Πούλακα και Ιοβάνη.

Οι κομιτατζήδες έντρομοι από τη δράση των ανδρών του Π. Μελά εγκατέλειπαν άρον άρον την περιοχή. Ο Μελάς με τους Πύρζα ,Καραλίβανο και 35 άνδρες ξεκίνησαν να συναντήσουν τους οπλαρχηγούς Παύλο Κύρου και Ευθύμιο Καούδη .Η σφοδρή βροχόπτωση τους ανάγκασε να σταματήσουν στο χωριό Στάτιστα(σήμερα Μελάς) και να καταλύσουν σε διάφορα σπίτια του χωριού. Ήταν 13 Οκτωβρίου 1904.

Ο κομιτατζής Μήτρε Βλάχο που δρούσε στην περιοχή, ενημέρωσε τις οθωμανικές αρχές στο Κόνομπλατ. Απόσπασμα από 50 στρατιώτες έφτασε στη Στάτιστα και άρχισε να πολιορκεί το σπίτι όπου βρισκόταν ο Π. Μελάς, ο Λ. Πύρζας, ο Π.Χατζητάσης και ένας Κρητικός.

Όταν σκοτείνιασε κι ενώ οι περισσότεροι Έλληνες είχαν διαφύγει, ο Παύλος Μελάς επιχείρησε πρώτος να βγει έξω από το σπίτι όπου είχε βρει καταφύγιο. Χτυπήθηκε όμως από τουρκικό βόλι και λίγο αργότερα, αφού παρέδωσε όλα τα υπάρχοντά του στον Πύρζα ξεψύχησε.

Ο Καραλίβανος, ο Πύρζας και ο Καούδης με τους περισσότερους άνδρες τους κατάφεραν να ανασυνταχθούν στο Ζέλοβο. Την είδηση του θανάτου του Π. Μελά τηλεγράφησε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Φ. Κοντογούρης από το προξενείο του Μοναστηρίου: « Παύλος Μελάς όρμησε πρώτος επικεφαλής ανδρών αυτού οπότε σφαίρα τουρκική πλήξασα αυτόν κατά την οσφυακήν χώραν τον ετραυμάτισε θανατηφόρως».

Η είδηση του θανάτου του Παύλου Μελά συγκλόνισε όλους τους Έλληνες. Ιδιαίτερη ήταν η απήχηση του τραγικού γεγονότος στους συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας.

pentapostagma.gr

Back to top button