breaking newsΕλλάδα

Η Τουρκία απειλεί ευθέως με στρατιωτική «λύση» -Χ.Ακάρ: «Κανένα σχέδιο σε Αιγαίο και Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία»

 

Αναβαθμίζεται η κρίση που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με ευθύνη της Άγκυρας και τώρα μας απειλεί ξεκάθαρα με πολεμικά τετελεσμένα και ο νυν υπουργός άμυνας και πρώην Α/ΓΕΕΔ Χουλουσί Ακάρ.  

 

Ο ίδιος δήλωσε: «Σε Κύπρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να ληφθεί κανένα μέτρο και τετελεσμένα γεγονότα», σύμφωνα με την εφημερίδα STAR.

Μετά τον Ερντογάν και τους διάφορους συμβούλους τώρα μας απειλεί πλέον ο καθ΄υλην αρμόδιος Τούρκος αξιωματούχος στον στρατιωτικό τομέα, προδικάζοντας πιθανότατα ακόμα και πολεμικό επεισόδιο με ελληνικές μονάδες επιφανείας. 

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πλέον στην μέγιστη επαγρύπνηση το επόμενο διάστημα στο οποίο όπως φαίνεται θα έχουμε εξελίξεις.  

Ξεκάθαρες είναι οι προειδοποιήσεις όμως και του Τούρκου υπουργού ενέργειας Κουτρέτ Οζερσάι σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αμφισβητεί κατά πόσο θα υλοποιηθεί η γεώτρηση από την αμερικανική εταιρεία η ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ στην περίπτωση που επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά και την κυριότητα του συγκεκριμένου οικοπέδου και παραπέμπει στην Άγκυρα για τα περαιτέρω.

«Αυτό που λέω είναι ότι ο σχεδιασμός για τη δική μας γεώτρηση και η αντίδρασή μας για τη γεώτρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν πρόκειται να επηρεαστεί από μια διαδικασία λύσης.

Αυτό δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Στο παρελθόν, οι εν εξελίξει συνομιλίες χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογία για να σιωπήσουμε. Να μην αντιδράσουμε, αλλά να κάνουμε μια δήλωση και να αφήσουμε το θέμα εκεί, γιατί συνεχίζονταν οι συνομιλίες. Δεν επιθυμούμε να συνεχιστεί κάτι τέτοιο.

«Αν συζητάμε για μια θαλάσσια περιοχή όπου η Τουρκία έχει νόμιμο συμφέρον, η Άγκυρα λέει ότι δεν θα επιτρέψει σε εταιρεία να κάνει γεώτρηση σε εκείνη την περιοχή.

Υπάρχουν διακηρυγμένες περιοχές όπου η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Σε άλλες περιοχές, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα επιχειρήσουμε να εμποδίσουμε μια γεώτρηση, αλλά παράλληλα θα προχωρήσουμε να κάνουμε τη δική μας γεώτρηση σε τεμάχια που ανήκουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τα οποία έχουμε αδειοδοτήσει, όπως έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά», δηλώνει ο ίδιος.

Το δηλώνουμε από την ιστοσελίδα μας συνεχώς, οι Τούρκοι θα παίξουν τα ρέστα τους σε τρεις περιοχές , Κύπρο , Αιγαίο και Α.Μεσόγειο βάζοντας τα αν χρειαστεί και με τις ΗΠΑ, παρά τα τηλεφωνήματα και τις δηλώσεις περί δήθεν φιλικής συζήτησης Τραμπ και Ερντογάν.

Τα λεφτά είναι πολλά και δεν χωράνε και άλλους στην μοιρασιά.   

Έτσι μαζί με το κυκλώνα «Ορέστη» τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο αρχίζουν να θερμαίνονται επικίνδυνα, γεγονός που διαφάνηκε από το επεισόδιο που φέρεται να προκλήθηκε αυτήν την εβδομάδα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ με το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Η Τουρκία, με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλλομένους, δέσμευσε την περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας είναι ουσιαστικά μια απάντηση στην πρόσφατη τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης, που κατέληξε με το σύνθημα «Η απειλή για έναν, αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων».

Κεντρικό σημείο για τις όποιες εξελίξεις θεωρείται η επερχόμενη γεώτρησης της Εxxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και η γεώτρηση του «Πορθητή» στο τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι σε μισό μήνα θα διεξαχθεί η αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» με συμμετοχή του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το ζήτημα είναι κατά πόσον αυτές οι τρεις χώρες, μαζί με όλες όσες έχουν νόμιμα ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, θα αφήσουν αναπάντητους τους «τραμπουκισμούς» και τον εκβιασμό της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο.

Αυτήν την συμφωνία επιδιώκει να ακυρώσει η Άγκυρα τώρα διότι μετά θα είναι πολύ αργά για αυτήν.

Μόνο που με επίκεντρο τα κοιτάσματα οι Τούρκοι εν έτει 2018 ευρίσκονται στην ίδια κατάσταση όπως αυτή του 1912-13, περικυκλωμένοι από Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ, ενώ ο διεθνής παράγοντας (δύση) θέλει να τους διαλύσει λόγω της δημιουργίας του Κουρδιστάν και της δράσης αμερικανικών των εταιρειών.

 

pentapostagma.gr
Back to top button