breaking newsΕλλάδα

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι-Mπαράζ προκλητικών NAVTEX

Η Άγκυρα ετοιμάζει άσκηση με σύμμαχο «μυστήριο»

 

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και αυτή την φορά έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσει σε άσκηση σε περιοχή που δεσμεύει παράνομα ανατολικά της Ρόδου με την συμμετοχή και μιας σύμμαχης χώρας…

Μην ξεχνάμε επίσης, πως το Τουρκικό Ερευνητικό Σκάφος Τσεσμέ, πλέει καταμεσής του Οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Εκτιμάται οτι το Τούρκικο θα συνεχίσει τον πλου του προς τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον veterano.gr, το Πολεμικό Ναυτικό μας είναι σε αυξημένη επιφυλακή και με την Φρεγάτα (F 462 ) Κουντουριώτης να πλέει στο Κεντρικό Αιγαίο !

Παίρνοντας όμως τα πράγματα με χρονική σειρά, η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας και με την παράνομη NAVTEX 1420/18 έχει εξαγγείλει για τις 30 Δεκεμβρίου άσκηση με την χρήση όπλων νότια του Καστελόριζου.

 

 

Συνεχίζοντας όμως το μπαράζ των προκλήσεων με δύο ακόμα παράνομες NAVTEX, τις 1427/18 και 1428/18 δεσμεύει για τις 3 Ιανουαρίου δύο περιοχές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρει το news.gr, συγκεκριμένα η 1427/18 είναι και η πιο προκλητική καθώς φέρνει ή εξαγγέλλει πως θα φέρει σε άσκηση σε περιοχή που έχει δεσμευτεί παράτυπα σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας μια σύμμαχο χώρα για να πραγματοποιήσει ναυτική άσκηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι αυτή η σύμμαχος χώρα καθώς ούτε ελληνικές στρατιωτικές πηγές είχαν αυτή την πληροφορία, ούτε στρατιωτική πηγή συμμαχικής χώρας στην οποία έθεσε το σχετικό ερώτημα το news.gr  ήταν σε θέση να μας πει.

Στην περιοχή ωστόσο υπάρχουν αλλά και περνούν πλοία πολλών χωρών με τις οποίες η Τουρκία είναι σύμμαχος και μεταξύ αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να απαριθμήσει πολλά από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, τη Γαλλία κ.α.

Η άσκηση αυτή προβληματίζει ποικιλοτρόπως καθώς καταρχήν η σύμμαχος χώρα αν τελικά συμμετάσχει, θα το κάνει σε μια περιοχή που θα έχει δεσμευτεί από την Τουρκία χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία για να το κάνει, αμφισβητώντας έτσι την ελληνική και κατά δεύτερον αν πρόκειται για τις ΗΠΑ θα αποτελεί ένα ακόμα «λιθαράκι» στο «ξεπάγωμα» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που μετά την αποχώρηση των αμερικανικών μονάδων από την Συρία προς όφελος της Άγκυρας, δείχνουν σημάδια καλυτέρευσης.

Γεγονός είναι πως πριν 10 ημέρες η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως προχώρησε σε ναυτική άσκηση με τις ΗΠΑ στην νοτιοδυτικά της Κύπρου

Η τρίτη παράνομη NAVTEX είναι η 1428/18 και δεσμεύει ένα τρίγωνο μεταξύ Λέσβου και Άη Στράτη για τις 3 Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει η σχετική δικαιοδοσία προς τον σταθμό της Σμύρνης που την εξέδωσε.

 

NEEΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Τουρκία θα διαφυλάξει τα «νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο» στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη «στα ίσα και θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες», δήλωσε ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί.

Ο κ. Μπαστσερί μιλούσε σε συζήτηση με τίτλο «Ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο» που διοργανώθηκε από το διεθνές «πανεπιστήμιο» Κύπρου (UKÜ).

Ο Τούρκος «πρέσβης» ανέφερε ότι στην ανατολική Μεσόγειο διάγουμε μια περίοδο διαμόρφωσης των διεθνών σχέσεων και αναδιαμόρφωσης των ενεργειακών πολιτικών.

Την τελευταία περίοδο, ανέφερε, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω κρίσεων και τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και διασυνδέονται μεταξύ τους. Αναφέρθηκε στην Συρία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και στο ότι πολλοί διεθνείς παράγοντες θέλουν να έχουν ρόλο στην περιοχή.

Από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, είπε ο κ. Μπαστσερί, είναι η διαφύλαξη των νόμιμων συμφερόντων και οφέλους της στους φυσικούς πόρους, ως η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τον Τούρκο «πρέσβη», δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ενέργειες που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και στις οποίες η ελληνοκυπριακή «διοίκηση» (Κυπριακή Δημοκρατία), σαν να μην υπάρχει Κυπριακό και να είναι η ίδια ένα φυσιολογικό κράτος, θέλει να προχωρήσει, αφήνοντας εκτός την Τουρκία, το ψευδοκράτος και τους Τουρκοκύπριους.

Η Τουρκία, ανέφερε, θα διαφυλάξει τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο» στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη στα ίσα και θεμελιώδη, όπως είπε, δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες.

Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, τις διεργασίες τους με την ΤΡΑΟ (την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου) τόσο στις εξουσιοδοτημένες από το ψευδοκράτος περιοχές, όσο και στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Ο Τούρκος «πρέσβης» υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου η Τουρκία έχει κατοχυρώσει εγγράφως στον ΟΗΕ τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία συνεχίσει την κρατική της πολιτική στις περιοχές όπου δόθηκε εξουσιοδότηση στα πετρέλαια (ΤΡΑΟ). Το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Συνεχίζουμε να εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα μας.

«Καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο στην υφαλοκρηπίδα μας και στην θαλάσσια περιοχή πάνω από αυτή δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί για τους υδρογονάνθρακες και επιστημονικές έρευνες χωρίς άδεια (από την Τουρκία). Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα».

Ο κ. Μπαστσερί αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο, κάνοντας λόγο σε μαξιμαλιστικές θέσεις της ελληνοκυπριακής «διοίκησης» – και της Ελλάδας, που θέλει για ένα μικρό νησί των 12 τ.χλμ 40.000 τ.χλμ ΑΟΖ. «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι νομικά αβάσιμοι και γελοίοι».

Η ελληνοκυπριακή «διοίκηση» συνέχισε ο Τούρκος «πρέσβης» αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος. Το να ενεργεί σαν να μην υπάρχει Κυπριακό και όλα είναι φυσιολογικά θα προκαλέσει τελικά νέα προβλήματα».

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά οι Ελληνοκύπριοι, η Ελλάδα και μια ομάδα τρίτων χωρών, συμπλήρωσε.

«Κάνοντας τριμερείς συνεργασίες και μπαίνοντας σε περιπετειώδεις ενέργειες ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας, μη λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τις πραγματικότητες στην περιοχή, δεν μπορεί να αναμένεται ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει σε αυτό. Παιχνίδι όπου η Τουρκία δεν υπάρχει θα χαλάσει. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας (Ταγίπ Ερντογάν): κάθε ενέργεια στην οποία η Τουρκία δεν συμμετέχει είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

 

.pentapostagma.gr

Back to top button