breaking newsΕλλάδα

«Ρεσιτάλ» προκλητικότητας από Τούρκο αξιωματούχο: «Κύπρος-Αίγυπτος-Ελλάδα να διαπραγμετευτούν» – «Θα λάβουμε μέτρα»

 

Μην ξεχνιόμαστε όμως, ο κύριος σκοπός των Τούρκων με όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα εδώ και μερικές ημέρες είναι να “καθίσουν” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Κύπρο-Αίγυπτο-Ελλάδα, με μενού την Α.Μεσόγειο και την Τουρκία μέσα στην μοιρασιά.

Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ Αχμέτ Μπεράτ Γκονκάρ, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του και η Λιβύη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα “μέτρα” στο πλαίσιο του δικαιώματος κυριαρχίας στις θαλάσσιες περιοχές επιρροής που καθορίζονται στο μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησής του και του Sarraj.

 

 «Σε περίπτωση που δούμε ένα διαφορετικό έργο στην περιοχή αυτή θα αναγκάσουμε άλλες χώρες και μέρη να συνεργαστούν με την Τουρκία, στο πλαίσιο της κυριαρχίας των δύο αυτών χωρών (Τουρκία -Λιβύη) στις περιοχές θαλάσσιας επιρροής τους».

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία αναμένει από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει μεταξύ τους, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας, ενώ πρέπει να τις επικαιροποιήσουν, ώστε να είναι δίκαιες και προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής.Αυτό θα συμβάλει στη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα που θα παράγει ειρήνη και ασφάλεια για την Τουρκία και τις παράκτιες χώρες.

Όσον αφορά τη θέση της ΕΕ σχετικά με το μνημόνιο για τη θαλάσσια συνεργασία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, ο Γκόνκαρ δήλωσε: «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος, επειδή υπάρχει διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί , καθώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη νήσο και δεν είναι κράτος με διεθνή νομιμότητα, ενώ η ένταξή της στην ΕΕ ήταν λάθος.

Το νομικό καθεστώς της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αμφιλεγόμενο και απαράδεκτο και δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί τίποτα σε εμάς σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, διότι αντιβαίνει στα  δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

Παίρνοντας φόρα ο Τζόνκαρ συνέχισε: «Η θέση της ΕΕ δεν θα επηρεάσει την στάση της Τουρκίας, καθώς δεν εμπεριέχει θέσεις βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να διορθώσει τα λάθη και να εκσυγχρονίσει τις συμφωνίες  που έχουν συνάψει οι χώρες της περιοχής, ώστε να είναι δίκαιες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, λαμβανομένου υπόψη του τι είχε προταθεί προηγουμένως από την Τουρκία”.

Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ αλαζονείας από την σημερινή Τουρκία, που κινείται στα πλαίσια της «ναζιστικής Γερμανίας της περιόδου 1939-1945, όταν οι συμφωνίες και οι διεθνείς νόμοι ήταν “κουρελόχαρτα” μπροστά στο σχέδιο “ζωτικός χώρος”, που ακολουθεί και η σημερινή τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία».

 

pentapostagma
Back to top button