breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Nέα παvδnμiα ! ! ! Avαβiωσαv εργαστnριακά έvαv “ιo ζoμπι”….

Γάλλοι επιστήμονες προειδοποιούν για μια νέα πανδημία αφού αναβίωσαν εργαστηριακά έναν «ιό ζόμπι» που είχε παγιδευτεί κάτω από μια παγωμένη λίμνη στη Ρωσία για 50.000 χρόνια….

 

Νέα έρευνα με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Jean-Marie Alempic από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας κρούει τον κώδωνα για νέες πανδημίες.

Η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο καταστροφική στην περίπτωση ασθενειών που «χτυπούν» ζώα ή ανθρώπους και προκαλούνται από την αναβίωση κάποιου «αρχαίου» άγνωστου ιού, αναφέρει η «ιική» μελέτη, που για την ώρα δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς από άλλους επιστήμονες. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο της μελέτης, «η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί το λιώσιμο τεράστιων εκτάσεων του μόνιμα παγωμένου εδάφους, το οποίο καλύπτει το ένα τέταρτο του βόρειου ημισφαιρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση οργανικής ύλης που είχε παραμείνει παγωμένη για έως και ένα εκατομμύριο χρόνια» – συμπεριλαμβανομένων δυνητικά επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών.

«Μέρος αυτής της οργανικής ύλης αποτελείται επίσης από μικρόβια και ιούς που παρέμεναν αδρανείς από τους προϊστορικούς χρόνους», γράφουν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Aix-Marseille, Jean-Michel Claverie, συν-συγγραφέας της μελέτης, απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ιατρικές αρχές σχετικά με την έλλειψη επικαιροποιημένων μελετών για τους «ζωντανούς» ιούς που «κρύβονται» στον μόνιμο παγετό.

Βάσει των περασμένων μελετεών, «τέτοια περιστατικά είναι σπάνια και οι ιοί-ζόμπι δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία». Ωστόσο αυτή η άποψη πλέον ανατρέπεται σύμφωνα με τα πορίσματα της ερευνητικής ομάδας.

Προκειμένου να μελετήσουν αυτούς τους οργανισμούς, οι επιστήμονες – ίσως παραδόξως – «ανέστησαν» μερικούς από αυτούς τους λεγόμενους «ιούς ζόμπι» που κρύβονται στο σιβηρικό μόνιμο πάγο (permafrost).

Ο παλαιότερος τέτοιος ιός – που ονομάστηκε Pandoravirus yedoma από τη μυθολογική προσωπικότητα της Πανδώρας – και το είδος του εδάφους στο οποίο βρέθηκε ήταν ηλικίας 48.500 ετών – ηλικία ρεκόρ για έναν παγωμένο ιό που επιστρέφει σε κατάσταση ικανή να μολύνει άλλους οργανισμούς.

Με το επίτευγμα αυτό καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ένας ιός ηλικίας 30.000 ετών, που είχε ανακαλυφθεί από την ίδια ομάδα στη Σιβηρία το 2013.

Το νέο στέλεχος είναι ένας από τους 13 ιούς που περιγράφονται στη μελέτη, καθένας από τους οποίους διέθετε το δικό του γονιδίωμα, αναφέρει το Science Alert.

Ενώ ο Pandoravirus ανακαλύφθηκε κάτω από τον πυθμένα μιας λίμνης στο Yukechi Alas στη Γιακουτία της Ρωσίας, άλλοι έχουν βρεθεί σε άλλα μέρη, και συγκεκριμένα από τη γούνα μαμούθ μέχρι και τα έντερα ενός σιβηριανού λύκου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλοι οι «ιοί ζόμπι» έχουν τη δυνατότητα να είναι μολυσματικοί, και ως εκ τούτου αποτελούν σοβαρή «απειλή για την υγεία».

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες πανδημίες τύπου COVID-19 στο μέλλον, καθώς το διαρκές λιώσιμο του μόνιμου παγετώνα συνεχίζει να απελευθερώνει ιούς που βρίσκονται σε… μακρά ύπνωση.

Πηγή: New York Post

Back to top button