breaking newsΔιεθνή

Απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου βρέθηκαν σε ιδιωτικό γραφείο του Τζο Μπάιντεν

 

Νέο πολιτικό «σεισμό» έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αποκάλυψη ότι το think tank (Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement) του Τζο Μπάιντεν βρέθηκε να διαθέτει απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου. Οι δέκα φάκελοι βρέθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου από τους δικηγόρους του Μπάιντεν και επεστράφησαν. Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τώρα ξεκινήσει έρευνα, η οποία σύμφωνα με τους New York Times θα μπορούσε να οδηγήσει στον διορισμό ειδικού εισαγγελέα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ και των εκατοντάδων εγγράφων που διατηρούσε στο Mar-a-Lago.

Ο Μπάιντεν βρέθηκε τη Δευτέρα στην Πόλη του Μεξικού για συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Andres Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα για το πώς κατέληξαν τα διαβαθμισμένα έγγραφα μέσα στα γραφεία.

Συγκεκριμένα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έβγαινε από την αίθουσα συνεδριάσεων, ένας δημοσιογράφος φώναξε: «Κύριε Πρόεδρε, κάποια απάντηση στην ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων;».

Ο Μπάιντεν, πλαισιωμένος από τον υπουργό Εξωτερικών του, Άντονι Μπλίνκεν, και τον Γενικό Εισαγγελέα Mέρικ Γκάρλαντ, δεν απάντησε στην ερώτηση, η οποία ετέθη καθώς ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Μεξικού ξεκίνησε να ευχαριστεί την αμερικανική αντιπροσωπεία για την επίσκεψη. Ο Γκάρλαντ έχει ήδη ζητήσει από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Σικάγο να εξετάσει τα 10 αρχεία που ανακαλύφθηκαν από τους προσωπικούς δικηγόρους του Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν μεταξύ των πολλών Ρεπουμπλικανών που ζητούν απαντήσεις και επεσήμανε ότι το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι του επειδή είχε αποθηκευμένα διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία είχε μεταφέρει επίσης από το Λευκό Οίκο. «Πότε θα κάνει έφοδο το FBI στα πολλά σπίτια του Τζο Μπάιντεν, ίσως ακόμη και στον Λευκό Οίκο; Αυτά τα έγγραφα σίγουρα δεν έχουν αποχαρακτηριστεί», έγραψε ο πρώην πρόεδρος στα social media.

Ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ, αναρωτήθηκε επίσης δημοσίως το πότε θα γίνει έφοδος στο σπίτι του Biden. «Πότε θα εισβάλει η Ομάδα Διάσωσης Ομήρων του FBI σε ένα από τα πολλά εξοχικά σπίτια του Μπάιντεν που τα αγόρασε έχοντας μια ταπεινή ζωή ως δημόσιος υπάλληλος;», ρώτησε.

Το απόρρητο υλικό φέρεται να περιλαμβάνει κάποια άκρως απόρρητα αρχεία με τον χαρακτηρισμό «ευαίσθητες πληροφορίες τμημάτων», γνωστά και ως SCI, κατηγοριοποίηση που χρησιμοποιείται για εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες που λαμβάνονται από συγκεκριμένες πηγές πληροφοριών.

Ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου ανέφερε σε δήλωση του τη Δευτέρα: «Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται με τα Εθνικά Αρχεία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την ανακάλυψη αυτού που φαίνεται να είναι αρχεία επί προεδρείας Obama-Biden, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού αριθμού εγγράφων με διαβαθμισμένες σημάνσεις». Τα έγγραφα είχαν εντοπιστεί τον Νοέμβριο, έξι ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, στις 2 Νοεμβρίου και ενώ οι δικηγόροι του Μπάιντεν συγκέντρωναν αντικείμενα από το γραφείο του think Tank στην Ουάσινγκτον ανακάλυψαν του 10 απόρρητους φακέλους.

Τα αρχεία λέγεται ότι ήταν μέσα σε ένα μεγαλύτερο φάκελο, σε μια κλειδωμένη ντουλάπα, σε ένα κουτί με άλλα μη απόρρητα έγγραφα. Μέρες αργότερα και μετά τις εκλογές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι ο Τζακ Σμιθ, πρώην γενικός εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης, θα ηγηθεί μιας έρευνας για την αποθήκευση απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ στο σπίτι του στη Φλόριντα.

Στις 9 Ιανουαρίου το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς τα απόρρητα έγγραφα κατέληξαν στο γραφείο του think tank του Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχαν απόρρητα έγγραφα και οι υποστηρικτές του επισημαίνουν ότι τα παρέδωσαν οι ίδιοι οι δικηγόροι του, σημειώνοντας ότι η ομάδα του Tραμπ πάλεψε για να κρατήσει τα δικά του επικαλούμενη τον αποχαρακτηρισμό τους.

primenews.
Back to top button