breaking newsΔιεθνήθρησκεια

Ο ”Άγιος” Νικάτωρ ο (Σέλευκος ο Α΄) υποδεικνύει τον τάφο του; Είναι ένας από τους 3 που βρέθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ευρωπό στο Κιλκίς;

Ο ”Άγιος” Νικάτωρ ο (Σέλευκος ο Α΄) υποδεικνύει τον τάφο του;! Είναι ένας από τους 3 που βρέθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ευρωπό στο Κιλκίς;

Μακεδονία.. .προσπαθούσε να εισέλθει σ΄ένα χώρο είχε την αίσθηση ότι είχε πάει για προσκύνημα. Είχε συνείδηση ότι εκεί βρισκόταν ένας άγιος αλλά δεν ήξερε ποιός. Του είπαν είναι ο Άγιος Νικάτωρ..Αυτός μοναχός είναι δεν μπορούσε να φέρει στο νου του τέτοιον άγιο κι έκανε το συνειρμό Νικάνωρ ο Άγιος Νικάνορας.

Μια γυναίκα του εφιστά την προσοχή να θυμάται το όνομα καλά Νικάτωρ όπως λέμε του λέει Νίκος. Ήρθε κάποιος και τελικά τον οδηγεί σε μια εκκλησία εκεί περίμενε να βρει και να προσκυνήσει κάποιο σκήνωμα.

Ο κύριος ήταν φύλακας μπήκαν σ΄έναν χώρο που έμοιαζε με αρχαιολογικός. Υπήρχαν 2 τάφοι ..σε απόσταση ο ένας από τον άλλον. Οι 2 τάφοι ήταν σε 2 ανεξάρτητους εφαπτόμενους μεταξύ τους χώρους όχι σε μακρινή απόσταση ο ένας από τον άλλον. Ο φύλακας του εξηγεί. Είναι οι τάφοι 2 αυτοκρατόρων. Ο πιο λιτός είναι του Αγίου Νικάτωρ πιο λιτός γιατί ήταν άγιος.. Μετά πήγε και στον άλλον τάφο και διάβασε το όνομα.. ήταν πεντακάθαρα γραμμένο (……)

Ψάχνει στα Συναξάρια δεν βρίσκει τέτοιο Άγιο. Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ (358-281 π.Χ) ιδρυτής Δυναστείας Σελευκιδών, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι ένας από τους διαδόχους του. Γιος του Αντιόχου, στρατηγού του Φιλίππου Β’ και της Λαοδίκης ( εξου και η Λαοδικεία/Λαττάκεια Συρίας), γεννήθηκε περί το 358 π.Χ. στην Ευρωπό της Μακεδονίας, κοντά στον Αξιό ποταμό. Ο Σέλευκος Α’ πάτησε στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έγινε κυρίαρχος από τη Βαβυλωνία ως την Ινδία.

ίδρυσε την Αντιόχεια δίνοντας το όνομα του πατέρα του που ήταν Αντίοχος. Αντιόχεια όπου για α΄ φορά παγκοσμίως ονοματίστηκαν ”χριστιανοί” μέλη πρωτοχριστανικής κοινότητας. Αντιόχεια γενέτειρα και λίκνο τόσων Αγίων (Άγιοw Ιωάννης Χρυσόστομος, Άγιος Ιγνάτιος κ.α). Αντιόχεια τα Ιεροσόλυμα της Ιωνίας της Μικρασίας.

ίδρυσε την Ντούρα( Δούρα) Ευρωπός ποταμόσκαλα στη Δυτ. όχθη του Ευφράτη τη σημερινή πολύπαθη μαρτυρική αλλά λεύτερη Deir Ezzor. Στο αρχαίο σημιτικό τοπωνύμιο (Ντούρα) πρόσθεσε το όνομα της Μακεδονικής γεννέτειράς του Ευρωπός. Στην Δούρα Ευρωπός σε αυτή την παρευφράτεια πολιτεία βρίσκεται ο αρχαιότερος παγκοσμίως χριστιανικός Οίκος , σπίτι εκκλησία με Βαπτιστήριο.

Ναι αλλά άγιος; Πτολεμαίοι, Σελευκίδες διαδίδοντας την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό την επεξεργασμένη σκέψη την καλοδουλεμένη γλώσσα προετοίμασαν την ανθρωπότητα για τον ερχομό του Κυρίου..Αν οι Κριτές, οι Δίκαιοι, οι Προφήτες είχαν επίσης μια αποστολή στην προπαρασκευή της ανθρωπότητας οι Σελευκίδες ανίστοιχα είχαν μια αντίστοιχη γεωπολιτική αποστολή. Και την εξετέλεσαν στο ακέραιο.

Σε κάποιες εκκλησιές σε τοιχογραφία παριστάνονται οι αρχαίοι φιλόσοφοι γιατί πρώτα καλλιεργείς και μετά σπέρνεις. Καλλιέργησαν την ανθρώπινη ψυχή και εξάσκησαν αυλάκωσαν το ανθρώπινο πνεύμα ώστε να είναι δεκτικό του μηνύματος που θα ακολοθούσε. Ο Νικάτωρ λοιπόν έχει κι αυτός μια ταπεινή θέση στο ναό… γιατί μας έδωσε την Αντιόχεια, τη Δούρα Ευρωπό γιατί προλείανε το έδαφος όπως όλη η ελληνιστική περίοδος για τον Ερχομό του Κυρίου…

Ναι αλλά που να βρίσκονται αυτοί οι 2 τάφοι ..και η εκκλησία πήρε και διάβασε και είδε

«Ανακάλυψη αρχαίας πόλης στο Κιλκίς»,Στην ευρύτερη περιοχή, και βόρεια, της Τ.Κ. Τούμπας του Δήμου Παιονίας, Π.Ε. Κιλκίς, διατηρούνται κατάλοιπα αρχαίας πόλης, η οποία βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια από την αρχαία Ευρωπό…. στη θέση “Σημάδι”. Νότια της θέσης αυτής, σε απόσταση 250 μ., αναπτύσσεται νεκροταφείο, από την οποία ξεχωρίζουν τρεις επιφανείς ταφικοί τύμβοι. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται περί τα 900 μ. βόρεια του σύγχρονου οικισμού της Τούμπας (τύμβος Ι και ΙΙ), ενώ ο τρίτος βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, πάνω στον οποίο στα τέλη του 19ου αι. ανεγέρθηκε το καμπαναριό του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου.

-Και συναφές απόσπασμα από επερώτηση στη Βουλή από Βελόπουλο: (που κατετέθη στις 29.11.2021, αρ. πρωτ. 1534) ήταν η εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Κιλκίς, αρχαιότητες βρέθηκαν πρόσφατα στην περιοχή τους, οι οποίες αποκαλύπτουν τα απομεινάρια μιας άγνωστης αρχαίας πόλης. Αυτή βρίσκεται στην περιοχή της αγροτικής κοινότητας Τούμπας και ανήκει στον Δήμο Παιονίας.

Η τοποθεσία βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια της διάσημης αρχαίας πόλης της Ευρωπού, της γενέτειρας του ιδρυτή της θρυλικής δυναστείας των ΣελευκιδώνΣέλευκου Α’ Νικάτορα, στρατηγού του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε περιοχή στην οποία άκμασε η αρχαία Βοττιαία, στους ύστερους κλασικούς/πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 4ου – αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.). 250 μέτρα νότια της εν λόγω αρχαίας πόλης, σε μια αγροτική περιοχή γεμάτη με σιτάρια, ελιές και ροδόδεντρα, υπάρχουν δύο κυρίαρχοι τύμβοι, ενώ, ένας τρίτος βρίσκεται 900 μέτρα μακριά, μέσα στην σύγχρονη κοινότητα. Τα ταφικά αυτά μνημεία υποδηλώνουν νεκροταφείο της αριστοκρατικής τάξης, που ως φαίνεται, υπήρχε εντός ή πέριξ της περιμέτρου της εν λόγω αρχαίας πόλης……».

Που πέθανε … αφού είχε κατακτήσει Ανατολή και Μικρά Ασία επιστρέφοντας ”μόλις είχε περάσει στη θρακική Χερσόνησο, όταν δολοφονήθηκε από τον Πτολεμαίο Κεραυνό κοντά στη Λυσιμαχία τον Σεπτέμβριο (281 π.Χ.)” Άρα εφικτή η μεταφορά του στη γενέτειρα του στη Μακεδονία. Η χρονολόγηση μνημείων είναι αυτής της περιόδου.

Στο μεταξύ ο μοναχός ασχολείται μόνο με αγίους τα τελευταία τόσα χρόνια της ζωής του.. Καμιά σχέση με αρχαιολογία. Με ειδήσεις, με τον κόσμο. Είναι του παλιού καιρού μοναχός….Aλλά αν χρειαστεί διαβάζει και διαβάζει και καλά …….και πολύ.

Ο μοναχός λοιπόν με ξένο τρόπο αλλόκοτο έμαθε για την ύπαρξη 2 σημαντικών τάφων, τάφων αυτοκρατόρων κάπου εκεί και για μια εκκλησία όπου ένας άλλος τάφος κι ότι ο ένας από τους τρεις ανήκει όχι απλά σ΄έναν αριστοκράτη αλλά στον Νικάτωρ τον αυτοκράτορα ( αυτοκράτορας λέγεται γιατί αναδείχθηκε σε ηγεμόνα Μικράς Ασίας, της Συρίας, της Μεσοποταμίας και του Ιρανικού οροπεδίου, αναλαμβάνοντας τελικά τον τίτλο του βασιλείου (βασιλιά) ιδρύοντας αυτοκρατορία.

ο κράτος που ίδρυσε σε αυτά τα εδάφη, η Αυτοκρατορία των Σελευκιδών, ήταν μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις του ελληνιστικού κόσμου. Επίσης από αυτή την αυτοκρατορία που ίδρυσε ξεπήδησε η μεγάλη Αυτοκρατορία η χριστιανική η Βυζαντινή και η προσφορά του στο χριστιανισμό ήταν τόση που συγκρίνεται με αυτή των φιλόχριστων αυτοκρατόρων) .. και ο τάφος είναι λιτός.. δεν είναι μεγαλεπήβολος αντάξιος του κατόχου του γιατί ο Νικάτωρ .. ήταν ”άγιος”.

o ”Άγιος” Νικάτωρ  “ο νικητής” υποδεικνύει τον τάφο του!; Είναι ένας από τους 3 που βρέθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ευρωπό στο Κιλκίς; Είναι κάποιος άλλος εκεί στον ευρύτερο χώρο;

dimpenews.com

Back to top button