breaking newsΔιεθνή

Συγκλονίζεται η Αμερική από το σκάνδαλο Μπάιντεν με τα απόρρητα έγγραφα!

 

Aνακριτές του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατέσχεσαν την Παρασκευή πάνω από μισή ντουζίνα έγγραφα, κάποια από αυτά διαβαθμισμένα, από την κατοικία του προέδρου Joe Biden στο Γουίλμινγκτον τoυ Ντέλαγουερ, μετά από έρευνα 13 ωρών στο σπίτι, δήλωσε ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου το βράδυ του Σαββάτου.

Από τους Michael D. Shear και Katie Rogers/New York Times

Η έφοδος στην κατοικία ενός εν ενεργεία προέδρου από ομοσπονδιακούς πράκτορες —με πρόσκληση των δικηγόρων του Biden— κλιμάκωσε δραματικά τη νομική θέση και την πολιτική κατάσταση για τον Biden και πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια σειρά αποκαλύψεων που έχει ήδη οδηγήσει σε έρευνα από ειδικό εισαγγελέα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας της Παρασκευής, έξι ακόμη άρχεία-έγγραφα με διαβαθμισμένες σημάνσεις -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την εποχή του ως γερουσιαστής και άλλα από την εποχή του ως αντιπροέδρου- ελήφθησαν από τους ερευνητές, σύμφωνα με δήλωση του Bob Bauer, του δικηγόρου του Biden.

Ο Bauer δεν ανέφερε τι ώθησε την έρευνα, λέγοντας μόνο ότι οι δικηγόροι του προέδρου προσφέρθηκαν να παράσχουν πρόσβαση «προς το συμφέρον τής όσο το δυνατόν ταχύτερης προώθησης της διαδικασίας». Οι ανακριτές του υπουργείου Δικαιοσύνης συντόνισαν την έρευνα με τους δικηγόρους του Biden εκ των προτέρων, είπε ο Bauer, και οι δικηγόροι του προέδρου και του Λευκού Οίκου ήταν παρόντες.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων Biden, o Joseph D. Fitzpatrick, αναφέροντας ότι «το FBI την Παρασκευή πραγματοποίησε μια προγραμματισμένη, συναινετική έρευνα στην κατοικία του προέδρου στο Γουίλμινγκτον».

Τη συμφωνία για την διεξαγωγή της έρευνας με τη νομική ομάδα του Biden διαπραγματεύτηκε ο John R. Lausch, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που επιλέχθηκε να ηγηθεί της αρχικής έρευνας πέρυσι. Ο αντικαταστάτης του, Robert K. Hur, ο οποίος διορίστηκε ως μόνιμος ειδικός εισαγγελέας στην υπόθεση νωρίτερα αυτό το μήνα, αναμένεται να αναλάβει «σύντομα», είπε ο Fitzpatrick.

Ο Bauer ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει να μην δημοσιοποιηθεί η έφοδος πριν από τη διεξαγωγή της, «σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των εγγράφων που ελήφθησαν ή το επίπεδο διαβάθμισης που διαθέτουν.

Η έφοδος υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης του χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Joe Biden και, αν και δεν φέρεται να ήταν μια αιφνιδιαστική επιδρομή, σύμφωνα με την πλευρά Biden, κατά κάποιο τρόπο έμοιαζε με την εκτεταμένη έρευνα στην έπαυλη του πρώην προέδρου Donald Trump στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα το περασμένο καλοκαίρι. Ο Biden και οι βοηθοί του έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι δύο υποθέσεις είναι πολύ διαφορετικές επειδή ο πρόεδρος έχει συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές, ενώ ο Trump και οι δικηγόροι του αντιστάθηκαν στις προσπάθειες της Υπηρεσίας Εθνικών Αρχείων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψουν απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου.
Ο Trump και οι σύμβουλοί του βρίσκονται επίσης υπό έλεγχο για παρεμπόδιση της έρευνας όσον αφορά απόρρητες πληροφορίες.

Η ανακάλυψη σε δύο τοποθεσίες διαβαθμισμένων εγγράφων από την εποχή του Προέδρου Biden ως αντιπροέδρου ώθησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει εξονυχιστικά την κατάσταση. Μάλιστα, από την πρώτη ημέρα της αποκάλυψης για την ύπαρξη των απόρρητων εγγράφων από τγον Biden, ο Trump παραπονέθηκε ότι οι ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετώπιζαν διαφορετικά τον διάδοχό του.

«Πότε το FBI θα κάνει έφοδο στα πολλά σπίτια του Joe Biden, ίσως ακόμη και στον Λευκό Οίκο;», αναρωτιώταν ο πρώην πρόεδρος σε μια δήλωση στον ιστότοπό του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Παρασκευής ακολουθούν μια σειρά ανακαλύψεων από τους δικηγόρους του ίδιου του προέδρου για την ύπαρξη απόρρητων εγγράφων στο σπίτι του προέδρου στο Γουίλμινγκτον και στο γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Biden στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον πριν μετακομίσει στον Λευκό Οίκο. Οι δικηγόροι του παρέδωσαν αμέσως τα έγγραφα στην Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων και, αργότερα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Biden έκανε σχεδόν δύο μήνες να προχωρήσει στην αποκάλυψη της ύπαρξης των εγγράφων, αφού η πρώτη παρτίδα βρέθηκε στις 2 Νοεμβρίου. Είπε ότι τελικά θα αποκαλυφθεί ότι δεν έκανε τίποτα κακό. «Δεν υπάρχει εκεί», ανέφερε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Καλιφόρνια.

Σχετικά με την έρευνα της Παρασκευής, ο Bauer ανέφερε στη δήλωσή του το Σάββατο ότι: «Χθες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειώνο ολοκλήρωσε μια ενδελεχή έρευνα σε όλα τα υλικά στο σπίτι του προέδρου στο Γουίλμινγτον. Ξεκίνησε περίπου στις 9:45 π.μ., ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:30 μ.μ. και κάλυψε όλους τους χώρους εργασίας, διαβίωσης και αποθήκευσης του σπιτιού».

«Το Υπουργείο είχε πλήρη πρόσβαση στο σπίτι του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών χειρόγραφων σημειώσεων, αρχείων, εγγράφων, ντοσιέ, αναμνηστικών, λιστών υποχρεώσεων, χρονοδιαγραμμάτων και υπενθυμίσεων που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έρευνα. Ο Bauer δεν ξεκαθάρισε στη δήλωη του πού βρέθηκε η νέα παρτίδα απόρρητων εγγράφων στο σπίτι του Γουίλμινγκτον. Τα προηγούμενα διαβαθμισμένα έγγραφα βρέθηκαν στο γκαράζ του σπιτιού και σε κοντινό αποθηκευτικό χώρο.

Μια άλλη δήλωση, από τον Richard Sauber, μέλος του Γραφείου του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι η έρευνα διεξήχθη και ολοκληρώθηκε στο σπίτι την Παρασκευή και ούτε ο πρόεδρος ούτε η πρώτη κυρία Jill Biden βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην κατοικία. Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής, παρόλο που οι ανακριτές ερευνούσαν ακόμη το σπίτι του, ο Biden ταξίδεψε στην παραλία Ριχόμπουθ, όπου έχει άλλο σπίτι, προκειμένου να περάσει το Σαββατοκύριακο εκεί. 

Οι δικηγόροι τουθ προέδρου είπαν ότι η συγκεκριμένη κατοικία είχε ελεγχθεί από τους ίδιους νωρίτερα αυτό το μήνα και δεν βρήκαν σχετικά έγγραφα.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν πει εάν οι ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης σκοπεύουν να διεξαγάγουν νέα έρευνα στο ακίνητο.

Οι δραματικές εξελίξεις όσον αφορά την ανακάλυψη περισσότερων απόρρητων υλικών, είναι βέβαιο ότι θα προσφέρουν νέα πυρομαχικά στους επικριτές του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών μελών της Βουλής, που έχουν ήδη ζητήσει πληροφορίες για τα έγγραφα και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην εθνική ασφάλεια.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά τεράστιο σκάνδαλο, καθώς ο Λευκός Οίκος είχε διαβεβαιώσει επίσημα ότι δεν υπάρχουν άλλα κρατικά έγγραφα στην κατοχή του Μπάιντεν. Αυτό διαψεύστηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Ο πρόεδρος μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, έχασε κυριολεκτικά τα λόγια του και τραύλιζε, λέγοντας ότι ακολουθεί πιστά ότι του λένε οι δικηγόροι του!

Η υπόθεση πλέον έχει εκτροχιαστεί. Ο Μπάιντεν είχε ισχυριστεί πως κάτι είχε τα συγκεκριμένα έγγραφα από την εποχή που ήταν στην Γερουσία. Ουδείς όμως γερουσιαστής, ακόμα και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί απόρρητα έγγραφα από τον ειδικό χώρο φύλαξης.

Από τη στιγμή μάλιστα που ορισμένα από τα άκρως απόρρητα έγγραφα που κατείχε ο Μπάιντεν αφορούσαν την Ουκρανία και την Κίνα, την ώρα που έχει αποδειχτεί ότι ο γιος του λάμβανε δεκάδες εκατομμύρια ως Αδιευκρίνιστες αμοιβές από αυτές τις δύο χώρες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν ενδέχεται να αντιμετωπίσει εκτός από την καθαίρεση και βαρύτατες κατηγορίες.

primenews

Back to top button