breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΕλλάδα

Aυτo τo nξεpες;

Από την ίδρυση του Ρόταρυ, πολύς λόγος γίνεται για τη σχέση του με τη μασονία….

Παρακάτω παραθέτουμε σχετικά στοιχεία και αφήνουμε το συμπέρασμα στον αναγνώστη:

α) Ο ιδρυτής Πωλ Χάρρις ήταν τέκτονας και εμφορείτο από συγκρητιστικές ιδέες, οι οποίες από ιδρύσεως υπάρχουν στο ρόταρυ. Επιπλέον, ήταν μέλος μίας αποκρυφιστικής ομάδας, με το όνομα Μποέμιαν Κλαμπ1. Πρόκειται για μια θρησκευτική κοινότητα που λατρεύει ένα τεράστιο άγαλμα με τη μορφή μιας κουκουβάγιας που ονομάζεται Μολώχ2.

β) Τέκτων ήταν και ο εκ των ιδρυτών, Γουσταύο Λερ3, καθώς και πολλοί από τους πρώτους ροταριανούς.

γ) Τα πρώτα χρόνια, πραγματοποιούνταν συνεστιάσεις του ρόταρυ σε μασονικές στοές4.

δ) Ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του ροταριανού ομίλου Αθηνών ήταν ο μασόνος Σπυρίδων Λοβέρδος5.

ε) Πρώτος Κυβερνήτης του Ρόταρυ Ελλάδος το 1960 (197η Περιφέρεια) εξελέγη στήν Αμερική ο μασόνος Στ. Μακρυμίχαλος6.

στ) Ο διοικητής Ρόταρυ Ελλάδος το έτος 1973, Δ. Τσιροπινάς, ήταν Μασόνος σύμφωνα με φωτογραφία μασονικού εντύπου7. Πληροφορίες περί της μασονικής ιδιότητος του Τσιροπινά υπάρχουν και σε άρθρο του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου στον Ορθόδοξο Τύπο8.

ζ) Ο διαπρεπής τέκτων της Καβάλας Πλάτων Κ. Παπανικολάου αναφέρεται σε μασονικό έντυπο ως υπηρετήσας το Ροταριανό Όμιλο Καβάλας επί 42 έτη, ως Πρόεδρός του9.

η) Ο Εμμανουήλ Δελάκης, τέκτων 33ου βαθμού και Κρατ. Ανθύπ. Μέγ.Ταξ. του διεθνούς τεκτονικού τάγματος «Δελφοί» είναι για πολλά έτη πρόεδρος του ροταριανού ομίλου Χανίων10.

θ) Το έμβλημα του ρόταρυ και των λαίονς κυκλοφορεί το 1932 από τη γνωστή εκδοτική εταιρεία Merriam Co. (αργότερα Merriam-Webster) μαζί μέ εκείνα  των συναφών μασονικών (επισήμως και μη) αδελφοτήτων11.

ι)  Στο επίσημο μασονικό περιοδικό «Πυθαγόρας» (τεύχος 105/2015, σελ. 251) αναφέρεται ότι ο Ελληνικός Τεκτονισμός έκανε δωρεά 1.500 δολλαρίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέσω του Ροταριανού Ομίλου Καβάλας τα έτη 1995-1996.

ια) Ο Αυστριακός Μασόνος συγγραφέας Ευγένιος Λένχοφ, στό βιβλίο του «Οι Ελευθεροτέκτονες» (Die Freimaurer) του 1929 αναφέρει ότι στις ΗΠΑ υπήρχαν ειδικές στοές για μέλη του Ρόταρυ12.

ιβ) Το προφίλ της Μεγάλης Στοάς του Λιβάνου στο Facebook αποκαλύπτει την ιδρυθείσα το 1920 «Ροταριανή Στοά» του Λονδίνου (Rotarian Lodge No. 4195) και την κονκάρδα της13, σύνθεση του μασονικού καί του ροταριανού εμβλήματος· Στο ίδιο προφίλ γίνεται παραδεκτή η σχέση των Ρόταρυ καί λοιπών («υπηρετικών»/ φιλανθρωπικών) οργανισμών με τη Μασονία, αν και δεν ονομάζονται αυτοί οι οργανισμοί επισήμως τεκτονικές δυνάμεις. Επίσης, κατονομάζονται και άλλες επτά «Ροταριανές Στοές» (Rotarian Lodges)14, υπό τη δικαιοδοσία της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας. Οι πέντε τελευταίες εξ αυτών ιδρύθηκαν τα 20 τελευταία χρόνια15.

ιγ) Ο ρωμαιοκαθολικός κληρικός Ροζάριο Εσπόζιτο16, ο οποίος ηγήθηκε του διαλόγου Βατικανού – Μασονίας μετά τη Β΄ Βατικανή Σύνοδο και στη δεκαετία του 1970 γράφει: «Ἡ ὑπάρχουσα σχέση μεταξύ τοῦ ὀργανισμοῦ καί τῆς Μασονίας … εἶναι δομική, ὄχι μόνον λόγῳ τῆς ἱδρύσεώς της στίς 23 Φεβρουαρίου τοῦ 1905 ἀπό τόν δικηγόρο Πώλ Χάρρις τοῦ Σικάγου καί τρεῖς ἀπό τούς συναδέλφους του Μασόνους, ἀλλά ἐπίσης λόγῳ τοῦ ἰδεολογικοῦ καί θεσμικοῦ ἀποτυπώματος τοῦ Κλάμπ, πού λαμβάνει τό καλύτερο μέρος ἀπό τό μυητικό μήνυμα γιά νά τό εἰσαγάγει στήν κοινωνία μέ τό νά τό ἐκκοσμικεύσει, δηλαδή ἀποκλείοντας τίς περιοριστικές καί μυητικές πτυχές, οἱ ὁποῖες – ἐξαιρουμένης πάντοτε τῆς καθαρῶς θρησκευτικῆς ὁμολογίας – ἔχουν ἕνα συγκεκριμένο ἱερό, μολονότι κοσμικό χαρακτῆρα»17.

Σημειωτέον ότι η ρωμαιοκαθολική κοινότητα αρχικά έλαβε αρνητική στάση απέναντι στο ρόταρυ λόγω της σχέσης του με τη μασονία. Με την πάροδο το χρόνο και με το βυθισμό του παπισμού στο πνεύμα της Νέας Εποχής άρχισε η σταδιακή αποδοχή του Ρόταρυ.

ιδ) Οι Τέκτονες παραδέχονται ότι η Μασονία προωθεί τους σκοπούς της μέσω «κοινωφελών» οργανισμών, μη επισήμως μασονικών. Στο περιοδικό «Πυθαγόρας», τεύχος 8/1930, σελ. 13, διαβάζουμε «Ο Τεκ., ως μας βεβαιοί εξ’ άλλου το παρελθόν του, όταν επρόκειτο να αναμειχθή ζωηρώς εις οιανδήποτε ανθρωπιστικήν, απελευθερωτικήν, κοινωνικήν, και αναμορφωτικήν κίνησιν, εκρύπτετο και κρύπτεται, όχι βεβαίως εκ φόβου, αλλ’ εκ καθήκοντος, όπισθεν ειδικών σωματείων, συσταθέντων και ενισχυθέντων υπ’ αυτού.»

ιε) Η διεθνώς αναγνωρισμένη, μη ομολογιακή «Εγκυκλοπαιδεία της Θρησκείας» των εκδόσεων Macmillan (έτους 2005)18, αναφέρει: «Ο Ελευθεροτεκτονισμός έχει επίσης παράσχει μια δομή ή μοντέλο εργασίας για μυστικούς οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνος, πολλά νέα τάγματα αδελφοσύνης δημιουργήθηκαν, τα οποία κατά κάποιο τρόπο προέρχονταν από τη Μασονία. Οι Ιππότες του Κολόμβου είναι ένα μασονοειδές Τάγμα μόνο για Καθολικούς, και το Τάγμα Μπνάι Μπρίθ έχει ιουδαϊκή πελατεία. Υπάρχει μία ατέλειωτη λίστα από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των Old Fellows, των Elks, των Moose, του Rotary, των Kiwanis, των Lions και των Eagles. Ακόμη και τόσο αποκρυφιστικές ομάδες όσο η Μαγεία του Γκάρτνερ, η Θεοσοφική Εταιρεία και το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής δεν είναι άμοιρα μασονικής επιδράσεως»19.

ιστ) Το Ρόταρυ Κλαμπ του Μεκάνικσμπουργκ της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ) επιδεικνύει τον γρανιτένιο οδοδείκτη στην είσοδο της κωμόπολης, όπου έχουν αναρτηθεί μαζί τα εμβλήματα της Μασονίας, του Ρόταρυ και των Λάιονς20.

ιζ) Το Ρόταρυ καλεί για ομιλητή τον φιλόσοφο και «σύμβουλο νοοπολιτικής» Νικόλαο Λάο21, ο οποίος είναι ισόβιος διεθνής πρόεδρος της Τεκτονικής Εταιρείας Ιλλουμινάτι και συγγραφέας πολλών βιβλίων μασονικού περιεχομένου.

Πέρα από τα ανωτέρω τεκμηριωμένα στοιχεία, βλέπουμε πολλές ομοιότητες στη φιλοσοφία και στις πρακτικές της μασονικής στοάς με τη λέσχη ρόταρυ:

ιη) Προσεύχονται σε ένα αόριστο θεό.

ιθ) Ακολουθούν ένα τελετουργικό.

κ) Διατηρούν ιεραρχία.

κα) Τα μέλη τους προέρχονται από την υψηλή κοινωνία.

κβ) Γίνεται τελετή εισδοχής νέων μελών –  προσηλύτων. Μάλιστα, όταν εισέρχεται ένα νέο μέλος σε μία λέσχη ρόταρυ ή λάιον, τον εισαγάγει ένας ανάδοχος! Όπως δηλαδή συμβαίνει κατά τη βάπτιση του χριστιανού.

κγ) Οι τοπικές λέσχες Ρόταρυ και Λάιονς λαμβάνουν ένα ψευδώνυμο, κατά την τακτική των μασονικών στοών. Πχ Λέσχη Ανατόλια κλπ (Ρόταρυ), Κνωσσός, κ.λπ.(Λάιονς).

κδ) Τα μέλη τους διατηρούν μυστικές σχέσεις επαγγελματικής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

κε) Έχουν ως όραμα τη συναδέλφωση των λαών και την ενοποίηση εθνών και θρησκειών.

κστ) Έχουν την ίδια απολογητική. Διατείνονται ότι είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με το χριστιανισμό κλπ.

κζ) Ισχυρίζονται ότι μπορούν να βελτιώσουν την κοινωνία και να βελτιωθεί ο καθένας ξεχωριστά, χωρίς το Θεό.

Παρόλα τα παραπάνω, οι ροταριανοί αρνούνται ότι έχουν σχέση με τη μασονία. Όπως γράφει ο θεολόγος κ. Κατραμάδος: «Τά ἐπίσημα κείμενά τους ἀποφεύγουν συστηματικά τίς θρησκευτικές ἀναφορές…. Ἐμφανίζονται συνήθως ὡς μή θρησκευτικές ὀργανώσεις (ὅπως ἄλλωστε συνηθίζει καί ἡ Μασωνία). Ὅμως, διακεκριμένοι μελετητές τῶν ὀργανώσεων αὐτῶν (Ν. Ψαρουδάκης, π. Ἐλευθ. Χατζῆς κ.ἄ.) εἶναι ἀπόλυτα βέβαιοι γιά τή σχέση τους μέ τή Μασωνία (καί ἡ Μασωνία εἶναι μιά θρησκευτική ὀργάνωση), ἡ δέ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας τίς βλέπει μέ μεγάλη καχυποψία καί ἀπαγορεύει στά μέλη της νά συμμετέχουν σ’ αὐτές.»

Ο Καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλ. Σχολής της Κρήτης, κ. Αριστοφάνης Ζαμπακίδης γράφει: «Ο μασσωνισμός, ο οποίος έχει θρησκευτικό παγανι­στικό χαρακτήρα, εφεύρε στη συνέχεια και άλλες διόδους και εισήγαγε τη μυστικιστική και μυστικοπαθή κοσμοθεωρία του σε ευρύτερα στρώματα, μέσα από οργανώσεις, (όπως Ρόταρυ, Λάιονς κ.λπ.), απ’ όπου και ελκύει οπαδούς.»22

Βεβαίως, με όσα αναφέραμε και στα προηγούμενα κεφάλαια δεν χρειάζεται να αποδειχθεί κάποια άμεση σύνδεση του ρόταρυ με τη μασονία, για να διαπιστωθεί ότι το ρόταρυ είναι προβληματικό από χριστιανικής οπτικής. Διότι, στα θέματα τα οποία καθίσταται η μασονία ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του χριστιανού, το ρόταρυ δεν παρουσιάζει καμία διαφορά. Οι τακτικές του και η κοσμοθεωρία του είναι μασονικά, ακόμα και αν – όπως ισχυρίζονται οι ροταρανοί – δεν έχουν άμεση σχέση με τη μασονία.

Έτσι ο χριστιανός που δεν συμφωνεί με τη μασονία για συγκεκριμένους λόγους, θα πρέπει, κατά την κοινή λογική, για τους ίδιους λόγους να μη συμφωνεί με το ρόταρυ.

Γράφει σχετικά ο αείμνηστος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Μουρατίδης σε έκθεσή του προς τον κοσμήτορα της Σχολής στις 8/12/1970:

«Εν εσχάτει αναλύσει ο μασωνισμός επιδιώκει να προσελκύση και κατακτήση τους Χριστανούς διά της κατ’ ουσίαν αποξενώσεώς των εκ του Σωτήρος αυτών Ιησού Χριστού, αφού η είσοδος εις τας στοάς είναι ελευθέρα μεν εις τους Χριστιανούς, ουχί δε και εις τον Ιησούν Χριστόν! Εάν ο Ιησούς τεθή εκτός του χώρου ένθα ερευνάται η Αλήθεια και η Πνευματική τελείωσις και η ηθική ολοκλήρωσις του ανθρώπου, τότε ποιος άλλος χώρος εναπομένει διά τον Ιησούν Χριστόν;»

Κατ’ αντιστοιχία και στο ρόταρυ, ακόμα και αν δεχθούμε ότι δεν έχει άμεση σχέση με τη μασονία, ισχύει ο ίδιος αποκλεισμός του Χριστού.

Ο Ζακ Μιττεράν23, Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας έχει δηλώσει: «Γιά ἕνα Μασόνο, κάποιος πού ἀμφισβητεῖ τό δόγμα, εἶναι Μασόνος χωρίς ποδιά». Μέ αὐτά τά λόγια, σχολίασε εὐμενῶς τήν ἀνανεωτική κίνηση του παπισμού, πού προέκυψε ἀπό τήν Β΄ Βατικάνειο Σύνοδο (1962-1965).

 

πηγη

Back to top button