Διεθνή

Η Σ Αραβία καλεί το Ιράν σε επανασυμφιλίωση. Ο Πρόεδρος του Ιράν θα επισκεφθεί το Ριάντ. Αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες….

Ο κόσμος αλλάζει μετασχηματίζεται. Σε αναδιάταξη οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Ποιός κερδίζει ποιός χάνει.Τι δρομολογείται.. Μέχρι τώρα ΗΠΑ Ισραήλ εδραιώθηκαν γεωπολιτικά και οικονομικά στο διαίρει και βασίλευε του Αραβικού κόσμου και Κόλπου. Οι πόλεμοι Ιράκ, Συρία, Υεμένη, ο διχασμός στο Λίβανο κλπ εκπονήθηκαν σε αυτό το δόγμα και στο διχασμό σιίτικου και σουνίτικου τόξου. Η πολιτική σύμπραξη ΗΠΑ-Ριάντ επέφερε ως και τη Συμφωνία του Αιώνα μεταξύ του νο 1 συμμάχου ΗΠΑ του Ισραήλ και της Σ Αραβίας. Το Ισραήλ επωφελήθηκε αλλά από ότι αποδεικνύεται πολύ πρόσκαιρα. Ο εμφύλιος σπαραγμός στην ευρύτερη Μ Ανατολή που είχε στόχο την αποδυνάμωση της και την απομόνωση του Ιράν φαίνεται να παίρνει άλλη τροπή και να κατευθύνεται προς τέλος. Μια ιστορική προσέγγιση Ιράν-Σ Αραβίας είναι στα σκαριά που θα ανακατευθύνει γεωπολιτικά τα τεκταινόμενα όχι μόνο στον Κόλπο και στη Μ Ανατολή ως τη Μεσοποταμία αλλά ανά τον κόσμο.

Ο Ebrahim Raisi, ο πρόεδρος του Ιράν δέχθηκε μια επιστολή επίσημη από το Βασιλιά της Σ Αραβίας που τον καλεί να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Ο Raisi δέχθηκε αυτή την πρόσκληση και δήλωσε έτοιμος ν’ ανταποκριθεί σε αυτήν και να ενδυναμώσει την οικονομική συνεργασία με τη Σ Αραβία. Η συμφιλίωση και η αποκατάσταση των σχέσεων των 2 υπερδυνάμεων του Κόλπου μπορεί να γίνει ταχύρρυθμα. Ο Ebrahim Raissi δέχθηκε μια πρόσκληση από τον βασιλιά Salmane για να πάει στο Ryad για να συμβάλει στην επαναπροσέγγιση των 2 χωρών ανέφερε ένας αξιωματούχος της ιρανικής προεδρίας.

Η κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση αποτυπώνεται και στην αποδοχή της Συρίας εκ μέρους του αραβικού κόσμου που ελέγχει το Ριάντ. Δαμασκός και Ριάντ είναι έτοιμες να υπερβούν τις διαχωριστικές λόγω συριακού πολέμου. Ο Σύριος Πρόεδρος έτυχε σήμερα λαμπρής υποδοχής από ΗΑΕ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Η Σ Αραβία άνοιξε σήμερα προξενείο στη Δαμασκό. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε επίσης τη συριακή πρωτεύουσα. Ο Αραβικός κόσμος εξαρτημένος και χειραγωγούμενος από Ριάντ επανα-εγκολπώνεται το συριακό παράγοντα. Όσο για την επιστροφή Συρίας στην Ααβική Λίγκα προφανώς και είναι θέμα χρόνου αν και η Δαμασκός δεν βιάζεται της αρκεί η αποκατάσταση σχέσεων της με τα μέλη της. Δήλωση Άσαντ ας είμαστε εκτός της Αραβικής Λίγκας κι ας έχουμε διακρατικές σχέσεις με τα μέλη της μας αρκεί.

Σε όλη αυτή την αναδιάταξη δυνάμεων κεντρικό ρόλο έχει διαδραματίσει η Ρωσία. Από την άλλη η ισορροπία τρόμου μεταξύ Ιράν-Ισραήλ (ΗΠΑ) ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη ν’ ανατραπεί λόγω της προόδου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Φαίνεται ότι η Σ Αραβία που είχε έρθει πολύ κοντά στο Ισραήλ το τελευταίο διάστημα δήλωσε και έμπρακτα ότι δεν θέλει να γίνει μέρος αυτής της σύγκρισης και παίρνει αποστάσεις. Για Ιράν αρκεί μια δέσμευση και στάση ουδετερότητας του Ριάντ στην επερχόμενη σύγκρουση.

Το Ιράν βγαίνει από απομόνωση του. Είναι σαφές ότι στη γωνία μπαίνει τώρα ο ιστορικός του αντίπαλος το Ισραήλ και αποδυναμώνεται ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή. Όταν ο ένας κερδίζει ο άλλος χάνει …Το στρατόπεδο Ρωσίας-Ιράν- Κίνας ενισχύεται. Η Κίνα έθεσε σε κίνηση την διπλωματική επαναπροσέγγιση Ιράν-Σ Αραβίας. Όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα 0 της τελικής σύγκρουσης τόσο στην εύθραυστη περιοχή όσο και γενικότερα. Διαμορφώνονται στρατόπεδα, συμμαχίες και αυτοπροσδιορίζονται οι ουδετερότητες.

dimpenews.com

Back to top button