breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θάνατοι Κινέζων ειδικών για τις μεταμοσχεύσεις ρίχνουν φως στην εξαναγκαστική συλλογή οργάνων

Τουλάχιστον οκτώ ειδικοί για μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα πέθαναν το 2023. Έξι ήταν διακεκριμένοι γιατροί του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) και αρκετοί ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε βίαιη συλλογή οργάνων. Οι θάνατοί τους αναδεικνύουν την αναπτυσσόμενη βιομηχανία μεταμοσχεύσεων της Κίνας, η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί διωκόμενες ομάδες όπως το Φάλουν Γκονγκ ως τράπεζες ζωντανών οργάνων.

Στις 7 Μαρτίου, η Χε Τζιετσίνγκ, πρώην διευθύντρια του ουρολογικού τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου της επαρχίας Τζιανγκσί και μέλος του ΚΚΚ, πέθανε στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν σε ηλικία 85 ετών.

Η Χε Τζιέπινγκ γεννήθηκε το 1938, αποφοίτησε από την ιατρική σχολή το 1961 και τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο Τζιανγκσί, όπου εργάστηκε τόσο στη γενική χειρουργική όσο και στην ουρολογική χειρουργική, ενώ έγινε διευθύντρια ουρολογίας στο νοσοκομείο το 1986. Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας της, ήταν αποδέκτης πολλών βραβείων, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ουρολογίας και διοικητικό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της επαρχίας Τζιανγκσί.

Σύμφωνα με την επίσημη νεκρολογία της, η Χε Τζιέπινγκ έγινε διευθύντρια ουρολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο της επαρχίας Τζιανγκσί το 1986. Τον Ιούλιο του 1994, προέδρευσε του πρώτου αλλομοσχεύματος νεφρού του νοσοκομείου και υποστήριξε το πρωτοποριακό έργο των χειρουργών μεταμοσχεύσεων Μένγκ Ντονγκλιάνγκ και Λι Σιντσάνγκ.

Τόσο το Επαρχιακό Λαϊκό Νοσοκομείο Τζιανγκσί όσο και η Χε Τζιετσίνγκ συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των νοσοκομείων και των προσώπων που ήταν ύποπτα για συμμετοχή σε αναγκαστική αφαίρεση οργάνων από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG).

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ σκηνοθετούν μια αναπαράσταση της αφαίρεσης οργάνων από φυλακισμένους ασκούμενους στην Κίνα, κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας στη Βιέννη 

Σύμφωνα με την έκθεση της WOIPFG, το επαρχιακό νοσοκομείο της Τζιανγκσί (Jiangxi Provincial People’s Hospital) είναι ένα κορυφαίο δημόσιο νοσοκομείο γνωστό για μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρών, παγκρέατος και λεπτού εντέρου. Το νοσοκομείο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 600 μεταμοσχεύσεις νεφρών, περισσότερες από 100 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 500 επεμβάσεις κερατοπλαστικής. Το 2006 πραγματοποίησε την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στην επαρχία. Το νοσοκομείο πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό μεταμοσχεύσεων οργάνων: σύμφωνα με έκθεση του China Organ Harvest Research Center το τμήμα μεταμοσχεύσεων μπορεί να πραγματοποιήσει έως και οκτώ μεταμοσχεύσεις ταυτόχρονα.

Εμπειρογνώμονες του ΚΚΚ σε θέματα μεταμοσχεύσεων οργάνων και υψηλόβαθμα μέλη πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19

Από τότε που ξεκίνησε η πρόσφατη επιδημία της COVID-19 στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, οι θάνατοι υψηλόβαθμων μελών του ΚΚΚ, καθώς και διασημοτήτων που συνδέονται με το ΚΚΚ, εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών σε διάφορους τομείς, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα. Πολλοί από τους επιφανείς θανάτους προέρχονται από τους τομείς της ιατρικής, της φαρμακευτικής και της βιοτεχνολογίας.

Μεταξύ αυτών, αξιοσημείωτοι είναι οι θάνατοι πολλών ειδικών στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Ο Τζανγκ Σιζένγκ, καθηγητής και πρώην διευθυντής του τμήματος θωρακικής ογκολογίας στο Νοσοκομείο Καρκίνου του Ιατρικού Πανεπιστημίου Τιανζίν, πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου σε ηλικία 90 ετών. Ο Τζανγκ ήταν πρωτοπόρος στην αφαίρεση κακοήθων όγκων από το στέρνο, καθώς και στην αλλογενή μεταμόσχευση ισχίου.

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Τζανγκ Σιαομπίν, μέλος του ΚΚΚ και ειδικός στην ουρολογία και την ανδρολογία και ιδρυτής του ουρολογικού τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου της επαρχίας Χέμπει, πέθανε από ασθένεια στη Γουχάν σε ηλικία 79 ετών. Ως ένας από τους ιδρυτές του ουρολογικού τμήματος του νοσοκομείου, ο Τζανγκ συμμετείχε στο πρώτο αλλομόσχευμα όρχεων στον κόσμο το 1985 και στην πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση επινεφριδίων από εμβρυϊκό δότη για τη θεραπεία της νόσου του Addison το 1987, σύμφωνα με την επίσημη νεκρολογία του.

Στις 30 Ιανουαρίου, ο Λι Τζιέσου, ένα «εξαιρετικό μέλος του ΚΚΚ», σύμφωνα με την επίσημη νεκρολογία του, πέθανε στο Νάντονγκ σε ηλικία 98 ετών. Ο Λι ήταν μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών, μέλος της Σχολής της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και πρώην αντιπρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Ναντζίνγκ της Στρατιωτικής Διοίκησης Ναντζίνγκ.

Ο Λι και το Γενικό Νοσοκομείο της Ναντζίνκ της Στρατιωτικής Περιφέρειας όπου εργαζόταν, έχουν τοποθετηθεί στη λίστα παρακολούθησης της WOIPFG για την ύποπτη εμπλοκή τους σε βίαιη αφαίρεση οργάνων. Ο Λι ήταν επικεφαλής του Βασικού Εργαστηρίου Μεταμόσχευσης Οργάνων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε την «ασιατική αλλομεταμόσχευση λεπτού εντέρου». Τον Απρίλιο του 2003, πραγματοποίησε την πρώτη ανθρώπινη αλλομεταμόσχευση ήπατος και ηπατο-εντερικού συστήματος στην Ασία.

Ο Καναδός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντέιβιντ Μάτας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αναγκαστική αφαίρεση οργάνων

Στις 29 Ιανουαρίου, ο Ρεν Τζισουάν, αιματολόγος, πρωτοπόρος της μεταμόσχευσης απλοειδών αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων στην Κίνα, πρώην διευθυντής και επικεφαλής ιατρός του αιματολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας, πέθανε στο Πεκίνο σε ηλικία 86 ετών. Ο Ρεν ασχολήθηκε με την αιματολογική ογκολογία και τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων και τιμήθηκε με έπαινο από τον τότε ηγέτη του ΚΚΚ Χου Τζιντάο το 2005. Στη νεκρολογία του σημειώνεται ότι συνέχισε να βλέπει ασθενείς παρά την επιδημία COVID-19 και την προχωρημένη ηλικία του.

Στις 20 Ιανουαρίου, ο Τζανγκ Γιάνγκντε, καθηγητής χειρουργικής και βιοϊατρικής μηχανικής στο Central South University και μέλος του ΚΚΚ, πέθανε σε ηλικία 68 ετών. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η επίσημη νεκρολογία του αποκάλυψε ότι πέθανε από επιπλοκές της COVID-19, αν και η αναφορά αποσιωπήθηκε γρήγορα.

Το κινεζικό καθεστώς έχει μια πολιτική συγκάλυψης των θανάτων από COVID και τιμωρεί τους αξιωματούχους που τις δημοσιοποιούν.

Βίαιη αφαίρεση οργάνων

Ο Τζανγκ ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε βίαιη μεταμόσχευση νεφρών και παρακολουθείτο από την WOIPFG.

Στις 8 Ιανουαρίου, ο Γιάνγκ Τσενγιουάν, πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός, πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Το 1970, ο Γιάνγκ και δύο άλλοι καθηγητές ολοκλήρωσαν την πρώτη εγχείρηση ανοικτής καρδιάς με εξωσωματική κυκλοφορία στο Νοσοκομείο Union Medical College, στη Γουχάν. Στη δεκαετία του 1990, ο Γιάνγκ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την τεχνική Cabral για να εκτελέσει αορτοστεφανιαία εκτομή ανευρύσματος στην Κίνα, και επίσης ο πρώτος που πραγματοποίησε ορθοτοπική μεταμόσχευση καρδιάς στην κεντρική και νότια Κίνα.

Το 1994, ο Γιάνγκ προέδρευσε της πρώτης επέμβασης μεταμόσχευσης καρδιάς στο Νοσοκομείο της Γουχάν, Union Medical College – μία από τις πρώτες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Κίνα.

Οι τιμητικές διακρίσεις του Γιάνγκ από το ΚΚΚ περιελάμβαναν τους τίτλους «Πρότυπο Κομμουνιστή», «Εξαιρετικό μέλος του ΚΚΚ» και μετάλλιο για «50 χρόνια ένδοξης υπηρεσίας στο κόμμα».

Στις 4 Ιανουαρίου, ο Ρεν Ζενιουάν, μέλος του ΚΚΚ και πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου Τσαογιάνγκ του Πεκίνου, πέθανε σε ηλικία 92 ετών. Ο Ρεν διορίστηκε πρόεδρος του Νοσοκομείου Τσαογιάνγκ του Πεκίνου το 1984. Η επίσημη νεκρολογία σημειώνει ότι πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού το 1991.

Η ασυνήθιστη μακροζωία των υψηλόβαθμων στελεχών του ΚΚΚ και των μελών της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας της Κίνας είναι γνωστό ότι συνδέεται με την εύκολη πρόσβασή τους σε μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Ο θάνατος του Ρεν είναι σημαντικός επειδή, σύμφωνα με έκθεση της WOIPFG του 2021, το νοσοκομείο Τσαογιάνγκ του Πεκίνου είναι το κέντρο μεταμοσχεύσεων οργάνων του Πεκίνου. Σύμφωνα με την έρευνα της WOIPFG, ο διευθυντής μεταμοσχεύσεων ήπατος του νοσοκομείου και οι γιατροί παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ ως δότες.

Ο Δρ. Γιάνγκ Τζιγιουάν, πρόεδρος της WOIPFG, στο Βερολίνο

Κατάλογοι προσωπικού

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η WOIPFG δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία ανακοίνωσε έναν κατάλογο με 1.814 άτομα ιατρικού προσωπικού που ήταν ύποπτα για συμμετοχή στην εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, σε 228 νοσοκομεία στην Κίνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά το 2000, ένας μεγάλος αριθμός νοσοκομείων σε όλη την Κίνα ασχολήθηκε με τη συλλογή οργάνων και τη μεταμόσχευση οργάνων, ενώ ακόμη και ορισμένα μικρά νοσοκομεία χωρίς επαρκή προσόντα μπήκαν στην επιχείρηση μεταμοσχεύσεων οργάνων. Η έκρηξη των μεταμοσχεύσεων οργάνων συνέπεσε με τη μαζική εξόντωση των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ.

Τον Οκτώβριο του 2014, η WOIPFG δημοσίευσε μια δεύτερη λίστα με 2.108 άτομα ιατρικού προσωπικού σε 100 νοσοκομεία. Ο δεύτερος κατάλογος επικεντρώθηκε στο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται στην αφαίρεση ή μεταμόσχευση οργάνων στα νοσοκομεία του στρατού και της ένοπλης αστυνομίας της Κίνας.

Η έκθεση ανέφερε ότι το σύστημα των στρατιωτικών και αστυνομικών νοσοκομείων του ΚΚΚ είναι τα βασικά ιδρύματα που εκτελούν την εντολή του πρώην ηγέτη του ΚΚΚ Τζιάνγκ Ζεμίν για να συλλέγουν όργανα για μεταμόσχευση από τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την ύπαρξη μιας μεγάλης τράπεζας ζωντανών οργάνων στην Κίνα – ακούσιοι «δωρητές» οργάνων που σκοτώνονται κατά τη διαδικασία της συλλογής οργάνων. Δείχνει ότι ο στρατός και η αστυνομία του ΚΚΚ είναι πιθανό να έχουν κεντρική θέση στην κράτηση και την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών ζωντανών δοτών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι αφότου το ΚΚΚ άρχισε τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ το 1999, ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και αστυνομικών νοσοκομείων, μαζί με άλλα νοσοκομεία σε όλη την Κίνα, ξεκίνησαν προγράμματα μεταμόσχευσης οργάνων ή αύξησαν τα υπάρχοντα προγράμματα μεταμόσχευσης.

Η μαζική αύξηση των μεταμοσχεύσεων οργάνων σημειώθηκε καθώς οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ άρχισαν να απαγάγονται και να κρατούνται, με εντολή του Τζιανγκ.

Το 2006, οι Καναδοί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντέιβιντ Κίλγκουρ και Ντέιβιντ Μάτας δημοσίευσαν την έκθεση Kilgour-Matas, η οποία ανέφερε ότι «η πηγή των 41.500 μεταμοσχεύσεων για την εξαετή περίοδο 2000 έως 2005 είναι ανεξήγητη» και ισχυρίστηκε ότι «κατασχέθηκαν όργανα μεγάλης κλίμακας [βίαια] από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ».

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια αρχαία κινεζική πνευματική πρακτική που αποτελείται από απλές και ήρεμες ασκήσεις διαλογισμού και διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Αυξήθηκε σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, με 70 έως 100 εκατομμύρια ασκούμενους στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της εποχής.

Νιώθοντας ότι απειλείται από τη δημοτικότητά του, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία εξάλειψης τον Ιούλιο του 1999. Από τότε, εκατομμύρια έχουν κρατηθεί μέσα σε φυλακές, στρατόπεδα εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα.

primenews

Back to top button