breaking newsΔιεθνή

Τρέχουν να προλάβουν το ντόμινο καταρρεύσεων στις τράπεζες

 

Κρύος ιδρώτας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ που παρασύρει τις αγορές και προκαλεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) μια δεύτερη μικρότερη τράπεζα, η Signature Bank, πέρασε στη κατοχή του εποπτικού φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη και διαχειριστής της πτώχευσής της ορίσθηκε η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων.

Ένα ενδεχόμενο ντόμινο καταρρεύσεων οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), το υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) να προβούν σε διαβεβαιώσεις πως τα χρήματα όλων των καταθετών που είναι τοποθετημένα στις δύο τράπεζες είναι ασφαλή.

«Καμία ζημία δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς αυτοί, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου».

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα για την ευπάθεια του τραπεζικού συστήματος που προκλήθηκε και από τις εξελίξεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαμηνύει πως οι υπεύθυνοι θα «λογοδοτήσουν».

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε προκειμένου να καμφθεί ένας πιθανός πανικός

Ανήγγειλε επίσης ότι θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

Τα μεγέθη

Η ξαφνική κατάρρευση της SVB, μιας τράπεζας στην Καλιφόρνια με περιουσιακά στοιχεία αξίας 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία δάνειζε κυρίως νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας, τρόμαξε τους επενδυτές και προκάλεσε εκκλήσεις στις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν. Η Silicon Valley Bank είναι η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual το 2008

Ξεκίνησε να διολισθαίνει στην αφερεγγυότητα όταν οι πελάτες της, κυρίως εταιρείες τεχνολογίας, άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Η τράπεζα έπρεπε να πουλήσει ομόλογα με ζημία για να καλύψει τις αναλήψεις, οδηγώντας στο μεγαλύτερο «κανόνι» αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια.

► Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και η Silicon Valley Bank UK, θυγατρική της SVB που αναμένεται επίσης να κηρύξει πτώχευση, ενώ ήδη έχει παγώσει τις συναλλαγές και δεν δέχεται νέους πελάτες. Με παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας έγινε γνωστό πως HSBC προχωρά στην εξαγορά της Silicon Valley Bank UK ενώ διασφαλίζονται και οι καταθέσεις των πελατών.

Μέτρα στο τραπέζι

Στα μέτρα που εξετάζονταν ήταν και η δημιουργία ταμείου που θα επιτρέπει στις αρχές να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσωσης της SVB, τονίζοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν στόχο την προστασία καταθετών και των startups.

Με τη Wall Street σε αναταραχή, η Γέλεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι δεν θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι πραγματικά ασφαλές και καλά κεφαλαιοποιημένο», είπε. «Είναι ανθεκτικό».

πηγή efsyn.gr

Back to top button