breaking newsΕλλάδα

Τραγωδία στα Τέμπη: Προειδοποιεί ο Απόστολος Λύτρας – «Οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να μη δεχτούν τις αποζημιώσεις»

 

Να μη δεχθούν τις αποζημιώσεις οι συγγενείς θανόντων στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, προειδοποιεί ο δικηγόρος, Απόστολος Λύτρας.

«Το θέμα είναι το εξής, που δεν έχω καταλάβει. Τα χρήματα αυτά τα δίνουν ως αποζημίωση και θα ζητήσουν από τους συγκεκριμένους να παραιτηθούν όλων των αξιώσεων ή θα δώσουν αυτά τα χρήματα και τέλος; Για τις δικαστικές διεκδικήσεις οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να μη δεχτούν τα χρήματα εάν τους ζητήσουν από την εταιρεία να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικαίωμα. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα εκτιμά πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο κι επομένως, όπως λέει, οι συγγενείς μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις στο δικαστήριο.

Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται από τον εκάστοτε δικαστή, με τα ποσά να κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.

«Συνήθως 300 – 400.000 ευρώ. Βαριά 500.000 ευρώ. Το ένα εκατομμύριο αποζημίωση συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως στην Αμερική», λέει ο δικηγόρος Θάνος Καρατσιώλης, με την Αριάδνη Νούκα να συμπληρώνει: «Άλλη αποζημίωση είναι για παιδιά, άλλοι για γονείς άλλα για σύζυγο. Υπάρχουν διακυμάνσεις».

Ο Όθων Παπαδόπουλος, δικηγόρος τραυματιών, μίλησε στο Mega για τις αποζημιώσεις από την Hellenic Train, λέγοντας πως η Hellenic Train να ασκήσει και να υποβάλει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος όποιου υπαιτίου.

«Αποτελεί υποχρέωση της εταιρίας να δοθεί η προκαταβολή, που θέλω να πιστεύω πως δεν θα συνοδεύεται από την απαίτηση να υπογράψουν οι συγγενείς πως παραιτούνται από τα δικαιώματά τους. Εάν αποδειχτεί πως η Hellenic Train δεν ευθύνεται τότε, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, πρέπει η εταιρία να τα διεκδικήσει από αυτόν που έχει χαρακτηριστεί ως υπαίτιος σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις», είπε αρχικά.

«Εάν πράγματι έγιναν έτσι, ακριβώς, σε σχέση με τις αιτίες, θα έπρεπε η Hellenic train να ασκήσει και να υποβάλει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος όποιου υπαιτίου και να διεκδικήσει την ποινική καταδίκη των υπαιτίων», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Αποζημιώσεις ύψους 42.000 ευρώ από την Hellenic Train

Υπενθυμίζεται πως σε αποζημιώσεις για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη προχωρά η Hellenic Train, με τις οικογένειες των θυμάτων να λαμβάνουν το ποσό των 42.000 ευρώ.

«Οι αποζημιώσεις αυτές είναι υποχρέωση που επιβάλλει ο ευρωπαϊκός κανονισμός όπου ως προκαταβολή για τα θύματα είναι 21.000 ευρώ το έλασσον», αναφέρει η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα.

Οι αποζημιώσεις

Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία έχουν ως εξής:
– 42.000 ευρώ προκαταβολή στις οικογένειες των θανόντων
– 10.000 ευρώ στους τραυματισμένους που νοσηλεύονται ακόμα
– 5.000 ευρώ στους τραυματισμένους που έλαβαν εξιτήριο
– 300 ευρώ για τις αποσκευές νεκρών και τραυματισμένων.

«Καμία αποζημίωση δε θα κάμψει τον αγώνα μας για να δικαιωθούν οι οικογένειες και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους», λέει από τη πλευρά του ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος θυμάτων.

Η εταιρεία, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι αυτή η κίνηση να αποζημιώσει τα θύματα «δε συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή ευθύνης» από την πλευρά της. Αν και αυτό ακούγεται οξύμωρο, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα εξηγεί πως η Hellenic Train ήταν υποχρεωμένη βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου να καταβάλλει αυτήν την προκαταβολή, είτε φέρει είτε δε φέρει ευθύνες.

«Αυτή η προκαταβολή, αυτή που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, είναι ανεξαρτήτου ευθύνης. Το αν υπάρχει ευθύνη της εταιρείας αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη».

Το ποσό αυτό μάλιστα είναι μη επιστρεπτέο ακόμα κι αν η εταιρεία αποδειχθεί εκ των υστέρων δικαστικά ότι δε φέρει καμία ευθύνη για το δυστύχημα.

«Αποτελούν μία προκαταβολή. Από εκεί και πέρα οι οικογένειες σαφώς και μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη δικαιοσύνη».

«Είναι άκομψο όλο αυτό που έγινε με αυτήν την ανακοίνωση. Δε θέλουμε τα λεφτά τους, είναι δολοφόνοι. Λεφτά από δολοφόνους δε θέλουμε. Είναι γελοίο τώρα, βγάλανε κοστολόγιο τις ανθρώπινες ζωές. Τις εκτιμήσαν 42.000, δεν ντρέπονται», λέει ο πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη.

Σημειώνεται πως ο κύριος Παύλος, έχασε τον 26χρονο γιο του στο πολύνεκρο αυτό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως λέει, τα 42.000 ευρώ δε φέρνουν πίσω τον Δημήτρη και αυτό που ζητά είναι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

«Πρώτα οι ποινικές ευθύνες μας ενδιαφέρουν, δε μας ενδιαφέρουν τα λεφτά. Αυτοί κρύβονται όλοι. Όπως κρύβονται οι πολιτικοί μας, κάνουν ο ένας μετά τον άλλο, μπαλάκι ποιος φταίει, έτσι κρύβονται αυτοί όλοι».

Ίδια επιθυμία εκφράζει μέσω του δικηγόρου της και η οικογένεια της Ιφιγένειας Μήτσκα, που έχασε τόσο άδικα τη ζωή της στη μοιραία αμαξοστοιχία. «Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την ποινική δίωξη πολιτικών προσώπων. Δε θα κάνουμε πίσω σε αυτό», τονίζει η δικηγόρος.

Τι συνέβη στην τραγωδία στο Μάτι

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ελήφθη η πρώτη απόφαση για αποζημίωση συγγενών για την τραγωδία στο Μάτι το 2018.

Στις 20 Φεβρουαρίου, το Δημόσιο άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή να καταβληθούν 300.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς μιας 77χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δε θα συμβεί στην περίπτωση των Τεμπών, καθώς με νέα νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση αποφάσισε τα θύματα να αποζημιώνονται από τον πρώτο βαθμό της δικαστικής απόφασης.

Είναι σημαντικό ότι θα γίνονται σε πρωτόδικη απόφαση και να μην πηγαίνουν σε εφετεία. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν.

primenews.

Back to top button