Στα τέλη Μαρτίου, η Ιταλία έγινε μία από τις πρώτες χώρες που πήρε αποφασιστική θέση για το κρέας που παρέγεται στο εργαστήριο. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι σαφές: η Ιταλία επιδιώκει να απαγορεύσει την παραγωγή, την πώληση και τη χρήση κρέατος που έχει παραχθεί στο εργαστήριο.
Εάν το νομοσχέδιο περάσει από το Κοινοβούλιο, η παραβίαση του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμο άνω των 59.000 ευρώ.
Ο Φρανσέσκο Λολομπριτζίντα, υπουργός Γεωργίας και Διατροφικής Κυριαρχίας της Ιταλίας, δήλωσε ότι τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο «δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας».
Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη ανησυχία για τις αβεβαιότητες και τους πιθανούς κινδύνους του εργαστηριακά παραγόμενου κρέατος. Αντίθετα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση κρέατος που έχει παραχθεί στο εργαστήριο τον Νοέμβριο του 2022.
Τι είναι το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας;
Παρόμοια με την ώθηση για τη δημιουργία διαφόρων εκδοχών κρέατος φυτικής προέλευσης, οι επιστήμονες έχουν ωθηθεί στην ανάπτυξη κρέατος εργαστηριακής καλλιέργειας για να παρέχουν μια εναλλακτική λύση στο συμβατικά εκτρεφόμενο κρέας.
Για τη δημιουργία κρέατος, οι επιστήμονες συνδυάζουν ζωικά κύτταρα από ζωντανά ζώα με διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα και υδατάνθρακες. Στη συνέχεια, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα κύτταρα αναπαράγονται και παράγουν «καλλιεργημένο κρέας».
Ενώ η διαδικασία αυτή ακούγεται τόσο απλή όσο το να φτιάχνετε την αγαπημένη σας συνταγή για μπισκότα, η παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο απαιτεί τεχνολογία αιχμής και εξαιρετική επιστημονική ακρίβεια.
Ο δρ Γκρεγκ Πότερ, επιστήμονας βιολογικών διεργασιών και ζύμωσης, εξήγησε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να συγκριθεί με την τεχνικά απαιτητική παραγωγή εμβολίων. «Στην παραγωγή κρέατος με καλλιέργεια, πρέπει να αναπτύξετε μεγάλες ποσότητες κυττάρων από χερσαία ζώα ή είδη θαλασσινών σε βιοαντιδραστήρες, και το ίδιο γίνεται και στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε στην Epoch Times.
Δεκάδες εταιρείες τροφίμων και εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην έρευνα και την ανάπτυξη κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Μέχρι στιγμής, αυτή η φαινομενικά τραβηγμένη ιδέα της καλλιέργειας κρέατος στο εργαστήριο έχει «αποδειχθεί από πολυάριθμες ομάδες σε όλο τον κόσμο στο εργαστήριο», δήλωσε ο Πότερ.
Ωστόσο, η σκοπιμότητα της παραγωγής κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο σε κλίμακα δημιοργεί μια σημαντική πρόκληση. «Τα μέσα ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν ακριβές εισροές που πρέπει να αντικατασταθούν με πιο οικονομικές επιλογές για την παραγωγή σε εμπορική κλίμακα», εξήγησε ο Πότερ.
Σύμφωνα με μια έκθεση, ένα κιλό κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο εκτιμάται ότι κοστίζει από 8.500 έως 36.000 δολάρια. Συγκριτικά, ένα κιλό κοτόπουλο χονδρικής κοστίζει 3,11 δολάρια ανά κιλό.
Αν και αυτή η σύγκριση των τιμών είναι πέρα για πέρα σημαντική, για πολλές εταιρείες τροφίμων και χρηματοδότες, το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο εξακολουθεί να θεωρείται το μέλλον των τροφίμων.
Οι διατροφικές ελλείψεις και οι άγνωστοι κίνδυνοι
Οι υποστηρικτές του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο πιστεύουν ότι παρέχει μια ισότιμη εναλλακτική λύση σε σχέση με το κρέας που εκτρέφεται συμβατικά. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει μια μορφή κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο και περιέχει τα πολυάριθμα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το συμβατικά εκτρεφόμενο κρέας.
«Το κρέας είναι τόσο πολύπλοκο που δεν μπορείτε ποτέ να δημιουργήσετε την ισοδυναμία», δήλωσε ο Δρ. Ζόζεφ Μέρκολα, γιατρός λειτουργικής υγείας και ειδικός σε θέματα διατροφής.
«Οι τρέχουσες εκδόσεις του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως καρνιτίνη, καρνοσίνη, χολίνη και κρεατίνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη ανθρώπινη υγεία. Ακόμα και αν προσθέσετε συνθετικές βιταμίνες στη μήτρα, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα δημιουργίας διατροφικής ισοδυναμίας», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Μέρκολα, η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι η οδός για την εξασφάλιση της διατροφής.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι οι προγονικές, βιολογικά καλλιεργούμενες ολικές τροφές και τα κρέατα είναι τα πιο επιθυμητά για βέλτιστη υγεία και μακροζωία», δήλωσε.
Επιπλέον, η έρευνα σχετικά με την επίδραση του κρέατος που έχει παραχθεί στο εργαστήριο στην υγεία είναι ελλιπής. Μηδενικές μελέτες έχουν εξετάσει πώς η κατανάλωση κρέατος που έχει παραχθεί στο εργαστήριο θα μπορούσε να μεταβάλει την υγεία μας.
Όμως, τα κύρια εργαλεία μάρκετινγκ των εταιρειών παραγωγής κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο φαίνεται να βασίζονται λιγότερο στις θρεπτικές αξίες και περισσότερο στα ηθικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που περιβάλλουν την κατανάλωση κρέατος.
Το ηθικό επιχείρημα για το κρέας εργαστηριακής καλλιέργειας
Η Humane League, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, προωθεί ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο «θα μπορούσε να είναι το κλειδί» για τη διόρθωση του «διαλυμένου συστήματος διατροφής». Υποστηρίζουν ότι «δεν θα χρειάζεται να εκτρέφονται, να περιορίζονται ή να σφάζονται ζώα για τη δημιουργία αυτών των πραγματικών προϊόντων κρέατος».
Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται σε όλη την αλήθεια σχετικά με την παραγωγή κρέατος που παράγεται στο εργαστήριο.
Για παράδειγμα, εμβρυϊκό αίμα βοοειδών χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολλών τύπων κρέατος που παράγονται στο εργαστήριο. Όταν οι παραγωγοί δεν χρησιμοποιούν εμβρυϊκό αίμα βοοειδών, τα ζώα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για τη δημιουργία κρέατος εργαστηριακής καλλιέργειας. Αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το συμβατικά εκτρεφόμενο κρέας, η αναπαραγωγή και ο εγκλεισμός είναι επίσης απαραίτητα.
Είναι βιώσιμο το κρέας εργαστηριακής καλλιέργειας;
Οι πρωτοπόροι του κινήματος βεβαιώνουν ότι η μετάβαση στο κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μετριάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας κρέατος. Εταιρείες όπως η Good Meat – της οποίας το κοτόπουλο εργαστηριακής καλλιέργειας εγκρίθηκε πρόσφατα από τον FDA – υποστηρίζουν ότι παρέχουν κρέας χωρίς «να γκρεμίζουν δάση ή να αφαιρούν ζωές».
Για την αποκατάσταση του περιβάλλοντός μας, εταιρείες όπως η Good Meat λένε ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι η απάντηση και ότι είναι η πιο βιώσιμη επιλογή.
Αυτοί οι ισχυρισμοί, ωστόσο, εκτιμώνται από δεδομένα που δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά. Ενώ ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τη συμβατική κτηνοτροφία, όπως σημειώνει μια έκθεση, τα ευρήματα αυτά συνοδεύονται από «μεγάλη αβεβαιότητα».
Η Νταϊάνα Ρότζερς, διαιτολόγος και εκτελεστική διευθύντρια της Global Food Justice Alliance, εξέφρασε την άποψη ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο «είναι μια διαδικασία υψηλής ενέργειας που χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες μονοκαλλιέργειας, η οποία είναι χημικά εντατική», δήλωσε σε συνέντευξή της στην Epoch Times.
Δεδομένου ότι η μονοκαλλιεργητική γεωργία βασίζεται σε επιβλαβή για το περιβάλλον φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την αλλαγή της φύσης του περιβάλλοντός μας.
«Δεν βλέπω πώς αυτό [το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο] είναι καλύτερο από την άποψη της βιωσιμότητας σε αντίθεση με την εκπαίδευση περισσότερων αγροτών σε καλύτερες πρακτικές βόσκησης», εξέφρασε η Ρότζερς.
Η Ρότζερς, πρωτοπόρος του κινήματος της αναγεννητικής γεωργίας, μετέφερε ότι αν και οι συμβατικές γεωργικές πρακτικές χρειάζονται βελτίωση, το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν είναι η λύση. «Τα χρήματά μας πρέπει να επενδυθούν σε περισσότερες αναγεννητικές πρακτικές βόσκησης, όχι σε κρέατα που παράγονται στο εργαστήριο», δήλωσε.
Η αναγεννητική γεωργία, η οποία ασκείται παγκοσμίως, περιλαμβάνει τη διαχείριση των ζώων με φυσικό τρόπο, παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο τα άγρια κοπάδια κινούνται στη γη. «Τα άγρια ζώα πρέπει να μετακινούνται συνεχώς λόγω της πίεσης των θηρευτών και [επειδή] αναζητούν νέο νερό και φρέσκο χορτάρι», είπε.
Πολυάριθμες μελέτες και έγγραφα, όπως αυτό του καθηγητή Κρίστοφερ Ρόουντς, έχουν δείξει ότι η αναγεννητική γεωργία βελτιώνει τη βιοποικιλότητα και αντιστρέφει την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, η αναγεννητική γεωργία δεν έχει τα ίδια οικονομικά κίνητρα με τα νέα προϊόντα όπως το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο.
Τα οικονομικά κίνητρα του κρέατος που παράγεται στο εργαστήριο
Επειδή είναι προϊόν της φύσης, οι εταιρείες δεν μπορούν να διεκδικήσουν πνευματική ιδιοκτησία για το κρέας. Κανείς δεν εφηύρε το κρέας. Αλλά όταν το κρέας δημιουργείται σε εργαστήριο, οι εταιρείες μπορούν να το διεκδικήσουν ως προϊόν ή σχέδιο που τους ανήκει.
Όπως εξηγεί ο Μέρκολα, «Υπάρχουν δεκάδες πατέντες σε κάθε μπουκιά. Οι εταιρείες τροφίμων ονειρεύονται να μονοπωλήσουν τα βιομηχανικά επεξεργασμένα και πατενταρισμένα τρόφιμα για τις μάζες», είπε.
Έχοντας τον παλμό του τρόπου με τον οποίο οι συμβατικές γεωργικές πρακτικές ελέγχονται από ισχυρές περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ορισμένες εταιρείες τροφίμων πιθανόν να πιστεύουν ότι η εμφάνιση του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο παρέχει μια ευκαιρία να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη βιομηχανία τροφίμων.
Όπως εξέφρασε η Ρότζερς, αυτή η εικόνα της παραγωγής τροφίμων είναι μια «δυστοπική πλάνη που υπάρχει μόνο για να αποκομίζει κέρδη και να μας αποσυνδέει περαιτέρω από τους παραγωγούς τροφίμων», η οποία θα «καταστρέψει περαιτέρω τις αγροτικές κοινότητες με τη συγκέντρωση του εφοδιασμού τροφίμων, ενώ χρειαζόμαστε ένα πιο αποκεντρωμένο, περιφερειακό σύστημα τροφίμων».
Η κύρια γεωργική ένωση της Ιταλίας, η Coldiretti, επανέλαβε το συναίσθημα της Ρότζερς, λέγοντας ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα προστατεύσει την ιταλική γεωργία «από τις επιθέσεις των πολυεθνικών εταιρειών».
Ποιότητα έναντι «ασφαλούς και νόμιμου»
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της Ιταλίας βασίζεται στις «αρχές της προφύλαξης» επειδή «δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθετικών τροφίμων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Οράσιο Σιλάσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Χωρίς να εκπλαγεί από την έγκριση του FDA για το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, ο Mercola είπε ότι δεν πρέπει να ορίζουμε τι είναι υγιεινό με βάση τα κυβερνητικά πρότυπα.
Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που «κατανοούν τις βασικές αρχές των υγιεινών τροφίμων» είναι απίθανο να πειστούν ότι «αυτά τα ψεύτικα κρέατα που παρουσιάζονται ως υγιεινά ή βιώσιμα» είναι αυτό που φαίνονται.
primenews.