breaking newsΕλλάδα

Ακάρ: «Διαμοιρασμός του πλούτου του Αιγαίου – Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»

 

Επιμένει για διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ο Χουλούσι Ακάρ, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα και καταπάτηση των δικαιωμάτων της.

«Εμείς ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία με διάλογο, με συναντήσεις με ειρηνικές μεθόδους έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να μοιραστούμε με δίκαιο τρόπο τον πλούτο και οι δυο πλευρές να ζήσουν με ευημερία και χαρά. Aυτή είναι η ευχή και η επιθυμία μας. Το επαναλαμβάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο NTV.

Παρόλα αυτά, έσπευσε να προσθέσει: «Αυτό όμως μην το δείτε ως αδυναμία μας. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Κι αυτό μην το δείτε ως απειλή».

Παράλληλα έκανε λόγο για συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις εκλογές των δυο χωρών, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο» υποστηρίζοντας ότι τα λεγόμενά του δεν κρύβουν κάποια απειλή.

Συγκεκριμένα,  ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως ενώ «διάγουμε μια τέτοια περίοδο, όταν διανύουμε μια τέτοια συγκυρία, είναι πραγματικά ατυχές να βγαίνει κάποιος από εκεί και να μιλάει έτσι, να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Για Πόντους και ούτω καθεξής».

Υπογράμμισε δε ότι «αν προσπαθήσετε να μας κατηγορήσετε με τέτοια αβάσιμα πράγματα, τότε θα πούμε κι εμείς άλλα πράγματα. Αυτό που έκαναν στην Ανατολία, οι σφαγές του 1919-1922. Υπάρχει μια σφαγή που ονομάζεται Τριπολιτσά. Θα δείχνουμε κι εμείς τις σφαγές των ανθρώπων σε ολόκληρη την πόλη εκεί κι έτσι θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται» και σημείωσε πως τους λέμε: «μην μπαίνουμε σε τέτοια θέματα, μην μιλάμε για αυτά, ας αφήσουμε τους ιστορικούς να τα μελετήσουν, να διαβάσουν, να γράψουν και να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν ως ιστορικοί».

Αναφορικά, δε, με το Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχουν «προβλήματα», τα οποία δεν μπορούν να λυθούν άμεσα: «Το λέμε ξανά και ξανά. Τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι τόσο απλά προβλήματα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ας συστήσουμε αντιπροσωπείες και ας συζητήσουν για κάμποσο διάστημα. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν και να παράγουν λύσεις».

Συνομιλίες μετά τις εκλογές

Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε επίσης ότι έχει συμφωνήσει με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι για να συνομιλήσουν μετά τις εκλογές στις δυο χώρες.

«Μιλήσαμε και είπαμε μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε ξανά αυτές τις συνομιλίες, να συνεχίσουμε τις επαφές μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας με πολιτισμένο τρόπο μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αλλά ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη μία τέτοια διαδικασία, προέβησαν σε τέτοιες δηλώσεις για προεκλογικούς λόγους. Αυτό είναι πολύ λάθος και απαράδεκτο. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

Τις απορρίπτουμε σφόδρα, δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια τώρα. Όπως πάντα λέμε, ας υπάρξουν ομάδες εργασίας για το αρμενικό ζήτημα, το ελληνικό ζήτημα. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν επ’ ουδενί να μας φιμώσουν με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς ή να μας τους επιβάλλουν ή να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Με τέτοιου είδες δηλώσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν τη διαδικασία και τις αμοιβαίες συμφωνίες. Μπορούν να προκαλέσουν ζημία».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των διεθνών διαπραγματεύσεων και των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων» και ξεκαθάρισε ότι «αυτό που λέμε επίσης είναι μην το παρεξηγήσετε, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αδυναμία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, στην Κύπρο» για να ισχυριστεί: «Δεν πρόκειται για απειλή».

«Μετά τις εκλογές, θα συζητήσουμε με τον πρόεδρό μας και με τα αρμόδια υπουργεία μας και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, ώστε αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί λίγο περισσότερο και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από εδώ», είπε ο Ακάρ.

Σε σχέση, μάλιστα, με την Αμυντική Βιομηχανία ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι πια» κι ότι δεν πρόκειται να σταματήσει. «Δεν υπάρχει στάση, δεν υπάρχει σταματημός, δεν υπάρχει στάση. Συνεχίζουμε, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει, δεν θα σταματήσουμε, έχουμε πετύχει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε».

Prime News.

Back to top button