breaking newsΔιεθνή

ΗΠΑ : Λευκός καπνός για τη «βόμβα χρέους» – Κοντά σε συμφωνία Λευκού Οίκου και Βουλής

 

Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου βάζουν την Παρασκευή τις τελευταίες «πινελιές» σε μια συμφωνία που θα αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης για δύο χρόνια, ενώ θα περιορίσει τις δαπάνες για οτιδήποτε εκτός από στρατιωτικούς και βετεράνους, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι διαπραγματευτές του Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, κατέληξαν σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα, όπως τα ανώτατα όρια δαπανών και η χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS) και του στρατού.

Ωστόσο, «στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εργασίας για τους αποδέκτες ομοσπονδιακής βοήθειας, εξακολουθούσαν να καθυστερούν τη συμφωνία», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος.

Η υπό εξέταση συμφωνία θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για διακριτικές δαπάνες σε στρατιωτικούς και βετεράνους, ενώ ουσιαστικά θα κρατήσει τις αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα του τρέχοντος έτους, είπαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν για εσωτερικές συζητήσεις.

«Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει το σχέδιό του για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της εφορίας (IRS), με την πρόσληψη περισσότερων ελεγκτών και να στοχεύσει πλούσιους Αμερικανούς», είπαν ένας εκ των αξιωματούχων.

«Η χρηματοδότηση για την άμυνα και τις υποθέσεις βετεράνων αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό του Μπάιντεν που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η συμφωνία θα άφηνε πολλές λεπτομέρειες να διευθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ο καθένας θα πρέπει να πείσει αρκετά μέλη του κόμματός του στο στενά διχασμένο Κογκρέσο να ψηφίσουν για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία, με τους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους να λένε ότι δεν θα υποστήριζαν καμία συμφωνία χωρίς σαρωτικές περικοπές δαπανών και τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς να αντιστέκονται στις νέες απαιτήσεις εργασίας και στα προγράμματα κατά της φτώχειας.

«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι με μια δικομματική συμφωνία. Και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και που προστατεύει τους εργατικούς Αμερικανούς αυτής της χώρας», δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη .

Ένας από τους Ρεπουμπλικάνους διαπραγματευτές, ο εκπρόσωπος Πάτρικ Μακ Χένρι, είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους και είναι πολύ καλά κατανοητές.

«Γι’ αυτό είμαστε ακόμα εδώ, στις 23:00 και παλεύουμε για σοβαρά πράγματα σοβαρών συνεπειών», είπε στους δημοσιογράφους αργά την Πέμπτη.

Ένα πράγμα που έχει προστεθεί στην πολυπλοκότητα της υπόθεσης είναι ότι δεν είναι σαφές μέσα σε πόσο καιρό πρέπει να ενεργήσουν οι νομοθέτες. Το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιήθηκε ότι ενδεχομένως να μην μπορούσαν να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις του από την 1η Ιουνίου, αλλά την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι θα πουληθεί χρέος αξίας 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότεροι νομοθέτες έχουν εγκαταλείψει την Ουάσιγκτον για την αργία της Memorial Day (στη μνήμη όσων πέθαναν υπηρετώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας), ωστόσο οι επικεφαλής τους έχουν προειδοποιήσει να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν για τις σχετικές ψηφοφορίες όταν επιτευχθεί τελικά η συμφωνία.

Τα ταχέως αναπτυσσόμενα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης δεν θα επηρεαστούν, παρόλο που προβλέπεται ότι θα ωθήσουν τα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απορρίψει τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων του Μπάιντεν σε εταιρείες και πλούσιους ανθρώπους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αντιστάθηκε στις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών να ενισχύσουν τις απαιτήσεις εργασίας σε ορισμένα προγράμματα κατά της φτώχειας και να χαλαρώσουν τους κανόνες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων διαπραγματευτών, Γκάρετ Γκρέιβς, δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι ο Λευκός Οίκος «αρνείται να διαπραγματευτεί για τις εργασιακές απαιτήσεις», κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «τρελό». Είπε ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και του προγράμματος Υγείας «Medicare» έναντι των απαιτήσεων εργασίας συνεχίζουν να αποτελούν ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι επικεφαλής της Βουλής έχουν πει ότι οι νομοθέτες θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για να συζητήσουν τη συμφωνία.

Η αντιπαράθεση αυτή έχει εκνευρίσει τους επενδυτές, ωθώντας στην αύξηση του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης κατά 80 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Wally Adeyemo.

Αρκετοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν πει ότι έχουν θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επανεξέταση για πιθανή υποβάθμιση, η οποία θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού.

Prime News.

Back to top button