breaking newsΔιεθνή

Η Γουχάν βουλιάζει ξανά και αυτή τη φορά δεν ευθύνεται (άμεσα) ο κορωνοϊός

Η Γουχάν των 11 εκατομμυρίων, η μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας και η πιο γνωστή μετά το Πεκίνο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ζήτησε δημόσια από εκατοντάδες τοπικές εταιρείες να αποπληρώσουν τα χρέη τους, σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση που υπογραμμίζει τη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές από τις τοπικές κυβερνήσεις της χώρας εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Η αρμόδια οικονομική υπηρεσία πόλης ανέφερε σε ανακοίνωση της που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Changjiang Daily ότι συνολικά 259 εταιρείες και οντότητες της χρωστούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια γιουάν (14 εκατομμύρια δολάρια). Τους προέτρεψε να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους το συντομότερο δυνατό.

Στους οφειλέτες ή στους εγγυητές περιλαμβάνονται κρατικές ή ιδιωτικές εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες και δεξαμενές σκέψης, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης που παρέθεσαν ένα στιγμιότυπο οθόνης της εφημερίδας.

Το χρηματοοικονομικό γραφείο της πόλης ανέφερε ότι απέτυχε στην είσπραξη των χρεών και προσέφερε ανταμοιβές σε όποιον μπορούσε να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Η δημόσια έκκληση της πόλης της Γουχάν, η οποία ήταν στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 που ξεκίνησε στα τέλη του 2019, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και υπογραμμίζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας.

Η εκστρατεία μηδενικής Covid του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping έχει εξαντλήσει τους προϋπολογισμούς πολλών πόλεων και επαρχιών, αφού ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια σε συχνά lockdowns, μαζικά τεστ και κέντρα καραντίνας πριν από την ανατροπή του περασμένου Δεκεμβρίου και την απόφαση άρσης των μέτρων. Ένα κραχ στην αγορά ακινήτων έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από την πώληση γης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ανεξόφλητα κρατικά χρέη της Κίνας ξεπέρασαν τα 123 τρισεκατομμύρια γιουάν (18 τρισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, από τα οποία σχεδόν τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι το λεγόμενο «κρυφό χρέος» που οφείλεται σε πλατφόρμες χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λόγω των αυστηρότερων προϋπολογισμών, ορισμένες πόλεις έχουν ήδη περικόψει τα ιατρικά επιδόματα στους ηλικιωμένους, γεγονός που πυροδότησε διαμαρτυρίες. Κινδυνεύουν επίσης και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση της Γουχάν έρχεται λίγες μέρες αφότου οι επίσημοι χρηματοδοτικοί βραχίονες της Κουνμίνγκ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γιουνάν, αγωνίστηκαν να συγκεντρώσουν χρήματα προκειμένου να πληρώσουν όσα χρωστούσαν στους κατόχους ομολόγων τους. Η Γιουνάν είναι μια από τις πιο υπερχρεωμένες επαρχίες της χώρας, με το ανεξόφλητο χρέος της προς το ΑΕΠ να ξεπερνά το 1.000% πέρυσι.

Η Γουχάν και η Κούνμινγκ δεν είναι οι μόνες πόλεις στις οποίες αποκαλύπτεται η έκταση των προβλημάτων χρέους. Η Γκουιζού, μια από τις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας, παραδέχτηκε δημόσια τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα τον Απρίλιο, στην προσπάθειά της να τα τακτοποιήσει και έκανε έκκληση στο Πεκίνο για βοήθεια προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Στη Γουχάν, στους οφειλέτες περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η Dongfeng Wuhan Light Vehicle, η οποία ελέγχεται από την κρατική ρυθμιστική αρχή περιουσιακών στοιχείων της πόλης, και η Uni-President Enterprises, ένας γίγαντας τροφίμων και ποτών της Ταϊβάν με σημαντικές δραστηριότητες στην ηπειρωτική Κίνα.

Prime News.

Back to top button