breaking newsΔιεθνή

Νιγηρία: Επίθεση ενόπλων σε αμερικανικό κονβόι

 

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού προξενείου στη νοτιοανατολική Νιγηρία, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους κι απαγάγοντας άλλους τρεις. «Στην αυτοκινητοπομπή δεν βρισκόταν κανένας Αμερικανός πολίτης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νιγηρίας. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Οι ένοπλοι σκότωσαν δυο αστυνομικούς που φρουρούσαν το κονβόι και δυο υπαλλήλους προξενείου των ΗΠΑ, προτού πυρπολήσουν το όχημα στο οποίο επέβαιναν, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Η επίθεση έγινε χθες Τρίτη στις 15:30 στην περιφέρεια Ογκμπάρου, στην πολιτεία Ανάμπρα, διευκρίνισε η αστυνομία της Νιγηρίας. Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στο σημείο της επίθεσης, καθώς οι ένοπλοι απήγαγαν δυο αστυνομικούς και έναν οδηγό.

Ο Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε την επίθεση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στην αμερικανική προεδρία. «Αμερικανική οχηματοπομπή υπέστη επίθεση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως (…) κανένας Αμερικανός πολίτης δεν έπαθε κάτι», ανέφερε ο Κίρμπι. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του σημείωσε πως το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ στη Νιγηρία συνεργάζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στο πλαίσιο της έρευνας. Οι νιγηριανές αρχές αποδίδουν τις επιθέσεις αυτές κυρίως στο Κίνημα Αυτοχθόνων Πληθυσμών της Μπιάφρας (IPOB), που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, όπως και τον στρατιωτικό του βραχίονα, Eastern Security Network. Το IPOB έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως ενέχεται σε βίαιες ενέργειες.

Η δράση αυτονομιστών είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα στη Νιγηρία, όπου απόπειρα απόσχισης που εκτυλίχθηκε στην Μπιάφρα το 1967, υπό την ηγεσία αξιωματικών του στρατού προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο, που κράτησε τρία χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 1.000.000 νεκρούς. Ο ηγέτης του IPOB, ο Νάμντι Κάνου, είναι προφυλακισμένος και αναμένεται να προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, μετά τη σύλληψή του στο εξωτερικό και την μεταγωγή του στη Νιγηρία.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νιγηρίας, Μπόλα Τινούμπου, πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στο τέλος του μήνα. Ο στρατός της Νιγηρίας είναι αντιμέτωπος με οργανώσεις ισλαμιστών στα βορειοανατολικά της χώρας, και με αυτονομιστικές οργανώσεις στα νοτιοανατολικά, καθώς και τη δράση συμμοριών, όπως και συγκρούσεις ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και αγρότες στις κεντρικές πολιτείες.

Prime News.

Back to top button