breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Οι Ρώσοι το παραδέχονται: Το ψηφιακό νόμισμα φέρνει ΧΟΥΝΤΑ και τέλος των ελευθεριών

 

Σύμφωνα με δηλώσεις της (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Αυτό θα επέτρεπε στην κεντρική τράπεζα να ελέγχει τις χρηματικές συναλλαγές πολιτών της ΕΕ, παραδέχεται το γερμανικό Russia Today, ξεχνώντας όμως να αναφέρει πως και η Ρωσία ετοιμάζει το ψηφιακό ρούβλι !!!

«Οι δημοκρατικές διαδικασίες και η εθνική κυριαρχία απειλούνται», παραδέχονται οι Ρώσοι.

Γράφει το RT:

Ο Fabio Panetta, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε σχετικά πρόσφατα ότι η ΕΚΤ θα είναι σύντομα έτοιμη να εισαγάγει το ψηφιακό ευρώ. Όπως ανέφερε  το ελβετικό διαδικτυακό περιοδικό Zeit , ο Πανέτα είπε ότι η ΕΚΤ ήθελε «να μπορέσει να ξεκινήσει την έκδοση ψηφιακού ευρώ αμέσως».

Μετά τη δήλωση του Panetta για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, το αυστριακό blog επιστήμης και πολιτικής «tkp» ανέλυσε το νόημα της δήλωσης Panetta και συνόψισε τα πιο σημαντικά σημεία.

Μόνο η χρήση μετρητών προσφέρει προστασία από τον έλεγχο και την παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών. Η εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος θα σήμαινε ότι «οι (κεντρικές) τράπεζες και οι αρχές [έχουν] ολοκληρωμένη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τις συναλλαγές τους και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγεί το «tkp».

Με το ψηφιακό ευρώ,  θα ήταν δυνατό οι πληρωμές να γίνονται μόνο για μεμονωμένα επιτρεπόμενα πράγματα. Κάποιος που έχει εξαντλήσει την ετήσια ποσόστωση εκπομπών CO₂, για παράδειγμα, δεν θα μπορεί πλέον να κάνει κράτηση αεροπορικών ταξιδιών. Ο τραπεζικός λογαριασμός θα μπορούσε επίσης να «κλειδωθεί» ως αποτέλεσμα κοινωνικοπολιτικής ανυπακοής.

Ωστόσο, ο Fabio Panetta αξιολογεί το ψηφιακό ευρώ κυρίως ως «γενικά διαθέσιμο και φιλικό προς τον χρήστη». Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση της ΕΚΤ τονίζει ιδιαίτερα την υποτιθέμενη μεγάλη ανθρώπινη ανάγκη για ψηφιακές πληρωμές:

«Σε μια σύγχρονη οικονομία, οι άνθρωποι έχουν μια βασική ανάγκη να μπορούν να πληρώνουν ψηφιακά».

Η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ είναι αναπόφευκτη λόγω της ταχείας ψηφιοποίησης: «Λόγω της ταχείας ψηφιοποίησης των οικονομιών μας, πρέπει να συμπληρώσουμε τα μετρητά … με την περαιτέρω ανάπτυξή στον ψηφιακό χώρο: ένα ψηφιακό ευρώ», λέει ο Πανέτα.

(…)

Σύμφωνα με το tkp, η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ έχει ήδη αποφασιστεί. Είναι απλώς θέμα πώς θα εφαρμοστεί. Καταρχήν, η ευθύνη για το ψηφιακό ευρώ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης «προφανώς έχει ανατεθεί ο ρόλος του αλεξικέραυνου».

Σχετικά με την πιθανή χρονική στιγμή της κυκλοφορίας του ψηφιακού νομίσματος, ο Panetta είπε: «Αυτές οι δύο διαδικασίες – νομοθεσία και σχεδιασμός – θα πρέπει να συνεχιστούν παράλληλα, ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως την έκδοση ψηφιακού ευρώ εάν και όταν κριθεί απαραίτητο».

Σύμφωνα με το ελβετικό περιοδικό Zeit το μόνο που θα χρειαζόταν τότε θα ήταν μια νομοθετική πράξη από τα όργανα της Ε.Ε.

Αυτό μπορεί να οργανωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα:

«Στα οικονομικά, αυτές τις μέρες, τέτοια πράγματα συμβαίνουν γρήγορα, συνήθως το Σαββατοκύριακο – πριν ανοίξουν οι «αγορές»…»

Το αυστριακό ιστολόγιο αξιολογεί τις προετοιμασίες για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ ως «το τέλος όσων έχει απομείνει από την εθνική κυριαρχία και τις ατομικές ελευθερίες». 

Είναι πραξικόπημα κατά των ευρωπαϊκών λαών:

«Στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη του Μάιν (η έδρα της ΕΚΤ) παραδέχονται ανοιχτά ότι εδώ επιχειρείται ένα πανευρωπαϊκό πραξικόπημα εναντίον των ευρωπαϊκών λαών, των συνταγμάτων και των νομικών συστημάτων τους».

el.gR

photo freepik
Back to top button