breaking newsΙστορικάΚύπρος

Σαν σήμερα το 1956 απαγχονίσθηκε ο Καραολής και ο Δημητρίου

Η 10η Μαΐου έκαστου έτους δεν είναι μια τυχαία ημέρα. Είναι ημέρα ιδιαίτερα ιστορική για την Κύπρο και είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το έπος της ΕΟΚΑ.  Στις 10 Μαΐου 1956 στις Κεντρικές Φυλακές οι Άγγλοι αποικιοκράτες απαγχόνισαν τον Μιχαλάκη Καραολή από το Παλαιχώρι και τον Αντρέα Δημητρίου από τον Άγιο Μάμα της Λεμεσού. Ήταν οι πρώτοι απαγχονισθέντες. 

Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 αναφέρονται τα εξής για τους δύο ήρωες:

Μιχαλάκης Καραολής: Γεννήθηκε στο Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας στις 13 Φεβρουαρίου 1933. Γονείς του ήταν ο Σάββας και η Παναγιώτα Καραολή και είχε τέσσερα αδέλφια.

Ο Μιχαλάκης Καραολής τελείωσε το δημοτικό σχολείο Παλαιχωρίου και αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Ήταν κυβερνητικός υπάλληλος και εργαζόταν στο Τμήμα του Φόρου Εισοδήματος. Εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ πριν από την 1η Απριλίου 1955, στην ομάδα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και προσέφερε ποικίλες υπηρεσίες στον αγώνα. Έλαβε μέρος στη διανομή της πρώτης προκήρυξης του Διγενή. Δούλεψε στο τμήμα πληροφοριών της Οργάνωσης, στη μεταφορά και απόκρυψη οπλισμού και ανέλαβε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του εχθρού σε καίρια σημεία της Λευκωσίας. Στη συνέχεια κατατάγηκε στην πρώτη ομάδα εκτελεστικού Λευκωσίας. Ως απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής έκανε παρέα με αγγλόπαιδες, έπαιζε μαζί τους και δεν κινούσε σε κανένα την υποψία ότι ήταν μέλος της ΕΟΚΑ.

Στις 28 Αυγούστου 1955 ανέλαβε με το συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου την εκτέλεση του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή, στενού συνεργάτη των Άγγλων. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής καταζητήθηκε και συνελήφθη, καθώς μεταφερόταν στην περιοχή Κερύνειας, για να ενωθεί με την ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Προσήχθη στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου 1955, παρόλο που η σφαίρα που σκότωσε τον Πουλλή προερχόταν από το όπλο του Παναγιώτου. Και αυτό το γνώριζαν οι Άγγλοι.

Προσπάθειες για οργάνωση δραπέτευσής του, πριν την εκτέλεσή του, δεν τελεσφόρησαν και ο Μιχαλάκης Καραολής οδηγήθηκε στην αγχόνη μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου στις 10 Μαΐου 1956. Με τις εκτελέσεις αυτές ο νέος Άγγλος κυβερνήτης της Κύπρου Χάρντιγκ ήθελε να δείξει ότι η Βρετανία ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει την κυριαρχία της στην Κύπρο, πατάσσοντας κάθε αντίσταση του Κυπριακού λαού.

Το ψυχικό σθένος και η ελληνική παλληκαριά που επέδειξαν οι Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, ανεβαίνοντας απτόητοι στο ικρίωμα της αγχόνης, ανύψωσε το γόητρο της ΕΟΚΑ και δημιούργησε ηρωικό προηγούμενο για τους αγωνιστές.

Ανδρέας Δημητρίου: Γεννήθηκε στον Άγιο Μάμα της επαρχίας Λεμεσού στις 18 Σεπτεμβρίου 1934. Γονείς του ήταν ο Δημήτρης και η Ευδοκία Βασιλείου και είχε τέσσερα αδέλφια.

Ο Ανδρέας Δημητρίου αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο Αγίου Μάμαντος και φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Εργάστηκε αρχικά σε κατάστημα εκρηκτικών υλών και κυνηγετικών ειδών και αργότερα στον αγγλικό στρατό. Υπήρξε Γραμματέας της Συντεχνίας των Αχθοφόρων της ΣΕΚ στην Αμμόχωστο. Διακρινόταν για την εργατικότητα, την πρωτοβουλία και την ευσυνειδησία του. Εντάχθηκε από τους πρώτους στη δύναμη της ΕΟΚΑ και έδρασε με τις ομάδες Αμμοχώστου, επεκτείνοντας τη συμμετοχή του και στο εκτελεστικό.

Το μυαλό του συνεχώς μηχανευόταν τρόπους να αναπτύξει δραστηριότητα. Επιστέγασμα της δράσης του ήταν η αρπαγή των όπλων μέσα από τις στρατιωτικές αποθήκες του λιμανιού της Αμμοχώστου, στις αρχές Δεκεμβρίου 1955, αμέσως μετά την εκφόρτωσή τους και προτού μεταφερθούν και τακτοποιηθούν. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά. Ο Διγενής εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τη δράση του αυτή.

Μετά από απόπειρά του να εκτελέσει τον Άγγλο πράκτορα Τέυλορ, τον οποίο και τραυμάτισε, ο Ανδρέας βρέθηκε αντιμέτωπος με ένοπλους στρατιώτες που φρουρούσαν τον Τέυλορ. Πρόταξε εναντίον τους το όπλο του, το οποίο όμως έπαθε εμπλοκή και οι στρατιώτες τον συνέλαβαν, αφού τον πλήγωσαν. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μαζί με το Μιχαλάκη Καραολή ήταν οι πρώτοι που απαγχονίστηκαν.

«Το μόνο που λυπούμαι είναι που δεν θα προλάβω να δω την Κύπρο μας ελεύθερη», ήταν τα τελευταία του λόγια προς τη μάνα του, λίγες ώρες πριν από τον απαγχονισμό του. «Στο καλό, γιε μου και να έχεις θάρρος ως το τέλος», ήταν η απάντησή της.

ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ

Ο φλογερός ρασοφόρος

Στις 10 Μαΐου 2001, πριν ακριβώς από 22 χρόνια πέθανε ο Παπάσταυρος Παπαγαθαγγέλου ο φλογερός ρασοφόρος από την Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας που συνέδεσε τη ζωή του με το έπος της ΕΟΚΑ 1955-1959. Μύησε στον αγώνα δεκάδες αγωνιστές, όρκισε στο ιερό ευαγγέλιο τον Φώτη Πίττα και αρκετούς άλλους, πάντρεψε μυστικά το Γρηγόρη Αυξεντίου τον Ιούνιο του 1955 στο μοναστήρι της Αχειροποιήτου στον Καραβά.

Δικαίως ο Παπάσταυρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο σύγχρονος Παπαφλέσσας της Κύπρου.

Ο Παπάσταυρος γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου το 1911. Έζησε 90 χρόνια γεμάτα Χριστό και Ελλάδα. Το εθνικό, πνευματικό και κοινωνικό του έργο σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου και Παπάσταυρος Παπαγαθαγγέλου μνημονεύονται σήμερα με απόλυτο σεβασμό.  Αποτελούν και οι τρεις τις σύγχρονες κολώνες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία που απειλείται από χιλιάδες κινδύνους.

Αιωνία τους η μνήμη

philenews

Back to top button