breaking newsΔιεθνή

Τhe Wall Street Journal: «Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος του χρέους χωρίς περικοπές σε λογαριασμούς κοινωνικής πρόνοιας»

 

Ο Πρόεδρος Biden και ο Πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy δεν κατάφεραν να σπάσουν ένα αδιέξοδο για το ανώτατο όριο του χρέους και ένα σημείο κόλλημα είναι η άρνηση των Δημοκρατικών να αναγνωρίσουν το εύρος της διετoύς υπερφαγίας δαπανών τους.

Τhe Wall Street Journal/Editorial

Το νομοσχέδιο του Απριλίου της Βουλής των Αντιπροσώπων αυξάνει το ανώτατο όριο του χρέους σε αντάλλαγμα με μέτριο περιορισμό των δαπανών κατά την επόμενη δεκαετία. Αλλά ο κ. McCarthy ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το βασικό αίτημά του: το Κογκρέσο πρέπει να ξοδέψει λιγότερα διακριτικά χρήματα το δημοσιονομικό 2024 από ό,τι θα ξοδέψει το δημοσιονομικό 2023, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το ζήτημα είναι λογιστικά κόλπα που έχει χρησιμοποιήσει το Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια για να κρύψει το μέγεθος των εκρήξεων των δαπανών. Οι περισσότερες ομοσπονδιακές δαπάνες είναι «υποχρεωτικές» — υπαγορεύονται από τον προηγούμενο νόμο, αυτόματα και αφορούν σε μακροπρόθεσμα προγράμματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, το Medicare και το Medicaid. Το Κογκρέσο καθορίζει χωριστά κάθε χρόνο διακριτικά (μη απαραίτητα) επίπεδα δαπανών—νομοσχέδια πιστώσεων που θέτουν προτεραιότητες για τα πάντα, από το Πεντάγωνο μέχρι την εκπαίδευση και τη στεγαστική βοήθεια.

Στον απόηχο της υπέρβασης των δαπανών του Covid, οι Δημοκρατικοί (βοηθούμενοι από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους) προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις δαπάνες τους κατηγοριοποιώντας ορισμένες από τις διακριτικές τους δαπάνες ως «υποχρεωτικές» ή «έκτακτες» χρηματοδοτήσεις. Αυτά τα δολάρια πηγαίνουν στους ίδιους λογαριασμούς και χρηματοδοτούν τα ίδια έργα με κάθε άλλη δαπάνη διακριτικής ευχέρειας, αλλά λόγω της κατηγοριοποίησής τους δεν υπολογίζονται στην κατηγορία διακριτικής ευχέρειας.

Ένα παράδειγμα: Περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια του λογαριασμού υποδομής του 2021 ταξινομήθηκαν ως δαπάνες «έκτακτης ανάγκης» το δημοσιονομικό 2023. Προσθέστε ψεύτικες υποχρεωτικές και έκτακτες δαπάνες για το νομοσχέδιο για τους ημιαγωγούς, τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, τις υποθέσεις βετεράνων και άλλα. Οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές εκτιμούν ότι το Κογκρέσο συσσώρευσε 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες διακριτικές δαπάνες έναντι του δηλωμένου συνόλου των 744 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δημοσιονομικό 2023. Αυτό θα ανέλθει στα 141 δισεκατομμύρια δολάρια σε συγκαλυμμένες δαπάνες το δημοσιονομικό 2024 – για ένα σύνολο 898 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγχώρια discretionary dollars.

Όλοι καταλαβαίνουν αυτό το παιχνίδι, ωστόσο ο Λευκός Οίκος επιμένει να αποκλείονται αυτοί οι λογαριασμοί από τη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους για τα ετήσια επίπεδα χρηματοδότησης. Ο κ. McCarthy υπαναχώρησε από την απαίτηση του νομοσχεδίου του GOP της Βουλής για επιστροφή στα φορολογικά επίπεδα δαπανών του 2022 (689 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, έχει υποστηρίξει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να δει μια επιστροφή στην ειλικρινή λογιστική και το πολύ μια συνολική κορυφαία γραμμή για το οικονομικό 2024 κάτω από το όριο του δημοσιονομικού 2023 των 744 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ψεύτικη λογιστική υπονομεύει επίσης την πρόταση του Λευκού Οίκου να παραμείνουν σταθερές τόσο οι εγχώριες όσο και οι στρατιωτικές δαπάνες το επόμενο έτος. Οι διαπραγματευτές του κ. Biden λένε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με πραγματική περικοπή 5% και στους δύο προϋπολογισμούς εν μέσω πληθωρισμού. Αλλά οι γιγαντιαίες αυξήσεις των δαπανών των τελευταίων δύο ετών ήταν σε λογαριασμούς κοινωνικής πρόνοιας, όχι για στρατιωτικές δαπάνες. Αυτοί οι λογαριασμοί θα πρέπει να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του περιορισμού των δαπανών.

Οι προοδευτικοί θέλουν να κλειδώσουν στη μόνιμη βάση του προϋπολογισμού όλες τις αυξήσεις στις εγχώριες δαπάνες που πέρασαν υπό το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης πανδημίας. Όμως οι ψηφοφόροι έδιωξαν τους Δημοκρατικούς από τον έλεγχο της πλειοψηφίας στη Βουλή και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εντολή να επιβραδύνουν την αύξηση των δαπανών. Το GOP έχει δίκιο που επιβάλλει το σημείο, το οποίο περιλαμβάνει το να μην πέφτουν στο τέχνασμα της εσφαλμένης ταξινόμησης προγραμμάτων για την εξαίρεση τους από τα ανώτατα όρια δαπανών για μη αμυντικούς σκοπούς.

Prime News.

Back to top button