breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ: «Έχουμε γυρίσει 20 χρόνια πίσω εξαιτίας του COVID»

 

Η ικανότητα ανάγνωσης στο Ισραήλ μειώθηκε αισθητά μετά τον COVID κι αυτό για κάποιον που γνωρίζει την νοοτροπία των Ισραηλινών που δεν αρέσκεται να χάνει έδαφος είναι κάτι μη ανεκτό.

Οι μαθητές της τέταρτης τάξης υφίστανται μια από τις χειρότερες μειώσεις στις επιδόσεις μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ στη νέα διεθνή αξιολόγηση των επιπέδων αλφαβητισμού, μεταδίδουν οι Τimes του Ισραήλ.

Η ικανότητα ανάγνωσης μεταξύ των μαθητών της τέταρτης τάξης στο Ισραήλ έχει μειωθεί σημαντικά μετά την πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Τα ευρήματα βασίστηκαν στη μελέτη Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS), μια διεθνή αξιολόγηση των προτύπων ανάγνωσης σε χώρες σε όλο τον κόσμο που προβλέπεται να διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια.

Η προηγούμενη μελέτη διεξήχθη το 2016, ενώ τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα από το Ισραήλ συγκεντρώθηκαν το 2022.

Ενώ το Ισραήλ τα πήγε ελαφρώς καλύτερα συνολικά από τις υπόλοιπες χώρες που περιλαμβάνονται στο PIRLS, το Υπουργείο Παιδείας σημείωσε ότι «σε σχετικούς όρους» τα επίπεδα ανάγνωσης είχαν υποχωρήσει σε επίπεδο παρόμοιο με το 2001.

«Έχουμε γυρίσει 20 χρόνια πίσω», ανέφερε το υπουργείο στην έκθεση.

Η πτώση στις βαθμολογίες του Ισραήλ ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων μειώσεων που καταγράφηκαν στον ΟΟΣΑ, ισόπαλος στη δεύτερη χειρότερη με τη Νορβηγία και μπροστά μόνο από τη Σλοβενία.

«Η πτώση του επιτεύγματος στην ανάγνωση είναι ένα συνηθισμένο μοτίβο σε πολλές χώρες, αλλά το Ισραήλ ξεχωρίζει αρνητικά πρωτεία», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η πτώση ήταν πιο έντονη μεταξύ των μαθητών με δεξιότητες «ισχυρής ανάγνωσης», αλλά εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτη μεταξύ εκείνων που το υπουργείο Παιδείας θεωρεί «ασθενέστερους».

Είπε επίσης ότι η μείωση ήταν σημαντική ανάμεσα στους στους μαθητές που μιλούν Εβραικά. Δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αλλαγή στις βαθμολογίες των εξετάσεων μεταξύ των αραβόφωνων από το 2016, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «παρέμειναν χαμηλές».

Σημειώνοντας τα επαναλαμβανόμενα lockdown και την εξάρτηση από την εξ αποστάσεως μάθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το υπουργείο είπε ότι ήταν «λογικό να υποθέσουμε ότι ο κορωνοϊός είχε σημαντική επιρροή στα αποτελέσματα», αλλά τόνισε ότι δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί από το PIRLS πότε συγκεκριμένα έγιναν οι αλλαγές και εάν υπήρχε πράγματι αιτιώδης σχέση.

Απαντώντας στα ευρήματα, το υπουργείο είπε ότι θα τα «εξετάσει σε βάθος» και θα καταρτίσει γρήγορα ένα σχέδιο για τη βελτίωση του γραμματισμού σε διάφορες βαθμίδες.

«Τα στατιστικά μαρτυρούν την κρίση στην οποία βρίσκεται το εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Yoav Kisch. “Αποστολή μας είναι να επαναφέρουμε το σύστημα σε καλό δρόμο, με έμφαση στους εξαιρετικούς μαθητές και να βοηθήσουμε τους βαθμούς που πληγώθηκαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας.”

Prime News.

Back to top button