breaking newsΔιεθνή

Ρωσία: Η Μόσχα άρχισε ναυτικές ασκήσεις στη Βαλτική

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι άρχισε σήμερα ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή συνολικά περίπου πενήντα πλοίων και αεροσκαφών στη Βαλτική Θάλασσα, από την οποία βρέχονται κυρίως χώρες του NATO, τις οποίες η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ύπαρξή της.

Στο πλαίσιο των ναυτικών γυμνασίων που ονομάστηκαν «Ωκεάνια Ασπίδα 2023», προβλέπεται να διεξαχθούν περίπου 200 στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή «πάνω από 30 πολεμικών πλοίων, 20 πλοίων ανεφοδιασμού, 30 αεροσκαφών (…) και περίπου 6.000 στρατιωτικών», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ο στόχος των ναυτικών αυτών ασκήσεων είναι «η επαλήθευση της ικανότητας του πολεμικού στόλου να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας», διευκρινίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Εκκληση Ερντογάν σε Πούτιν να «αποφύγει την κλιμάκωση»

ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο διπλωματικό πεδίο προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, ενώ του ζήτησε να αποφύγει την «κλιμάκωση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, την οποία χαρακτήρισε γέφυρα ειρήνης», κατέληξε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Κρεμλίνο για σιτηρά: Η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία όταν κατοχυρωθούν τα συμφέροντά της

Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τη θέση του σχετικά με τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αναφέροντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία εφόσον κατοχυρωθούν όλα εκείνα που αφορούν τη ρωσική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συμφωνία των σιτηρών είχαν μεσολαβήσει η Τουρκία και τα Ηνωμένα Εθνη. Η Μόσχα, ωστόσο, αποσύρθηκε από τη συμφωνία τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα είναι ελεύθερη να εξάγει τα σιτηρά και τα λιπάσματά της στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε χθες Τρίτη ότι υπάρχουν «ενδείξεις» πως η Ρωσία ίσως να ενδιαφέρεται να επιστρέψει σε συνομιλίες για τη συμφωνία των σιτηρών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

primenews

Back to top button