Διεθνή

Άγιος Σεραφείμ Ρόουζ: Πως μαθητής του Αγίου Παΐσιου του Μεγάλου έχασε τη χάρη από ένα σύντομο παραπλανητικό διάλογο με Εβραίο! Πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί η Χάρη του Θεού.

Στη ζωή ενός από τους Αιγύπτιους Πατέρες της Ερήμου, του Αγίου Παΐσιου του Μεγάλου (9 Ιουνίου), μπορούμε να δούμε ένα ζωντανό παράδειγμα του πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί η Χάρη του Θεού. Κάποτε ένας μαθητής του πήγε σε μια πόλη της Αιγύπτου για να πουλήσει το εργόχειρο του. Στο δρόμο συνάντησε έναν Εβραίο που, βλέποντας την απλότητα του ύφους του, άρχισε να τον εξαπατά λέγοντας: «Ω, αγαπημένε μου φίλε, γιατί να πιστεύεις σε έναν ταπεινό άνθρωπο που σταυρώθηκε, ενώ δεν ήταν καθόλου ο Σωτήρας; Θα έρθει άλλος, αλλά δεν είναι Αυτός». Ο μαθητής άρχισε να αποδυναμώνεται στο μυαλό του και στην απλότητα της καρδιάς του, δίνοντας προσοχή σε αυτά τα λόγια, είπε στον εαυτό του: «Ίσως αυτό που μου λες να είναι σωστό». ( σσ μια ενδόμυχη αμφιβολία, μια συγκατάθεση εσωτερική τον πέταξε έξω από το σύστημα το Αγιοπνευματικό. Και βέβαια θαυμαστό το διορατικό χάρισμα του Αγίου που διέβλεψε την πτώση του ακολούθου του, πνευματικός. Ο πνευματικός σκανάρει και η διάγνωση είναι άμεση. Ο αληθινός πνευματικός είναι ο αξονικός τομογράφος της ψυχής..)

Όταν επέστρεψε στην έρημο, ο Άγιος Παΐσιος τον αποστράφηκε και δεν του είπε ούτε μια λέξη. Τελικά, μετά από πολύωρη παράκληση του μαθητή, ο Άγιος του είπε: «Ποιος είσαι; Δεν σε ξέρω. Ο μαθητής μου ήταν Χριστιανός και είχε μέσα του τη Χάρη του Βαπτίσματος, αλλά δεν είσαι εσύ. Αν είσαι αληθινά μαθητής μου, τότε η Χάρη του Βαπτίσματος σε εγκατέλειψε και η εικόνα του Χριστού μέσα σου έχει αφαιρεθεί.”

Ο μαθητής διηγήθηκε με δάκρυα τη συνομιλία του με τον Εβραίο, στην οποία ο Άγιος απάντησε:

Ο μαθητής διηγήθηκε με δάκρυα τη συνομιλία του με τον Εβραίο, στην οποία ο Άγιος απάντησε: «Ω δυστυχισμένε! Τι χειρότερο και πιο αμαρτωλό από αυτά τα λόγια, με τα οποία απαρνήθηκες τον Χριστό και το θείο Βάπτισμά Του; Τώρα φύγε και θρήνησε τη μοίρα σου, γιατί δεν έχεις πια θέση μαζί μου, το όνομά σου γράφτηκε ανάμεσα σε αυτούς που απαρνήθηκαν τον Χριστό, και μαζί τους θα λάβεις κρίση και μαρτύριο. Μαθαίνοντας αυτή την απόφαση, ο μαθητής γέμισε τύψεις. Ο Άγιος αποσιώπησε τις ικεσίες του και προσευχήθηκε στον Κύριο να συγχωρήσει το αμάρτημα του μαθητή του. Ο Κύριος άκουσε την προσευχή του Αγίου και του έδωσε σημάδι του ελέους Του προς τον μαθητή του. Τότε ο Άγιος ειδοποίησε τον μαθητή: «Παιδί μου, δόξασε και ευχαρίστησε τον Χριστό τον Θεό μας, γιατί το βρόμικο πνεύμα της βλασφημίας αφαιρέθηκε από σένα, και κατήλθε πάνω σου το Πνεύμα της Αγιότητας, αποκαθιστώντας μέσα σου και πάλι τη χάρη του Βαπτίσματος. Να είστε λοιπόν φρουροί, φύλακες του εαυτού σας, μήπως από νωθρότητα και απροσεξία τα δίχτυα του εχθρού σας αιχμαλωτίσουν ξανά και επειδή αμαρτήσατε κληρονομήσετε το πυρ της Γέεννας. »

Οι ψευδοπροφήτες της σύγχρονης εποχής, συμπεριλαμβανομένων πολλών «Ορθοδόξων» αξιωματούχων, αναγγέλλουν όλο και πιο δυνατά την έλευση της «Νέας Εποχής του Αγίου Πνεύματος», της «νέας Πεντηκοστής», του «σημείου Ω». Αυτό ακριβώς είναι που στην αληθινή ορθόδοξη προφητεία ονομάζεται η βασιλεία του Αντιχρίστου. Στην εποχή μας, σήμερα, αυτή η προφητεία αρχίζει να εκπληρώνεται, χάρη στις δαιμονικές δυνάμεις.

Άγιος Ιερομόναχος Σεραφείμ Ρόουζ

(Orthodoxy and the Religion of the Future, St Herman Monastery Press, 2η Έκδοση, 1979.)

Ένας δόκιμος μοναχός απώλεσε τη θεία χάρη και ο Άγιος τον αποστράφηκε… τι γίνεται όταν ένα κράτος ένας λαός κατά πλειοψηφία ενδώσουν στον ίδιο πειρασμό στην ίδια δηλ. δοκιμασία κι ακόμη χειρότερα αν θεωρήσουν ότι από αλλού κι άλλως έρχεται η σωτηρία; κι απαρνηθούν αποστατήσουν μαζικά … θεωρώντας την Καινή Διαθήκη παραπλανητικό αφήγημα; Δεν μας ξέρει…

O Θεός ο απόλυτα Άγιος αποστρέφεται αυτό το κράτος κι αυτό το λαό.

Τότε οι πνευματικές εφεδρείες σε θέση Αγ Παισίου του Μέγα αν υπάρχουν οφείλουν να πράξουν ως εκείνος. Πρώτα να ελέγξουν κράτος και λαό και δεύτερον να προσευχηθούν για την αποκατάσταση της πνευματικής τους κανονικότητας.

dimpenews.com

Back to top button