Διεθνή

Ηχηρή παρέμβαση σ΄ουκρανικό. Ο Ιεράρχης Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Έξαρχος Παναγίου Τάφου σε Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος σε επιστολή υποστήριξης του στον Μητροπολίτη Ιωνάθαν Ουκρανίας: παρακολουθoύμε με λύπη τις ύβρεις, προσβολές και ανηλεείς διώξεις σας όσο και ιεραρχών, κληρικών και πιστού λαού από κράτος, εκπροσώπους της εκκλησίας και όσους τους στηρίζουν.

Ηχηρή παρέμβαση Ιεράρχη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο ουκρανικό που εκφράζει την υποστήριξή του στον Μητροπολίτη Ιωνάθαν.

Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου σημείωσε ότι «παρακολουθεί με λύπη τις ύβρεις, τις προσβολές και τις διώξεις» που βιώνουν οι ιεράρχες, οι κληρικοί και το ποίμνιο της UOC της διωκόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Ο ιεράρχης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον καταδικασθέντα σε φυλάκιση Μητροπολίτη Τουλτσίν και Μπράτσλαβ Ιωνάθαν και σε όλη την διωκόμενη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η επιστολή του Σεβασμιώτατου Τιμόθεου προς τον επίσκοπο της UOC δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της επισκοπής Τουλτσίν.

«Με βαθιά λύπη παρακολουθώ όλο αυτό το διάστημα τις ύβρεις, τις προσβολές και τις διώξεις που βιώνουν οι ιεράρχες, οι κληρικοί και ο πιστός λαός της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το κράτος και εκείνους τους εκπροσώπους της εκκλησίας και άλλους που υποστηρίζουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές του», γράφει ο Μητροπολίτης Τιμόθεος.

Σημειώνει ότι «ο διωγμός δεν είναι κάτι καινούργιο στη ζωή της Εκκλησίας».

«Το γνωρίζουμε εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια και πάνω, και Εσείς, Σεβασμιώτατε, το βιώσατε προσωπικά και κατά την περίοδο του αθεϊστικού καθεστώτος. Αυτή είναι η κατάσταση για την οποία μας προειδοποίησε ο ίδιος ο Θείος Ιδρυτής, λέγοντας: “εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν” (Ιω. 15,20) – και, αφού μπήκαμε στις τάξεις του κλήρου, συμφωνήσαμε με αυτό. Περνώντας από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία, μην ξεχνάτε τα λόγια του Κυρίου, που είπε: ” βλέπετε μὴ πλανηθῆτε· πολλοὶ γὰρ ἐλεύσονται ἐπὶ τῷ ὀνόματί μου λέγοντες ὅτι ἐγώ εἰμι καὶ ὁ καιρὸς ἤγγικε. μὴ οὖν πορευθῆτε ὀπίσω αὐτῶν. ὅταν δὲ ἀκούσητε πολέμους καὶ ἀκαταστασίας, μὴ πτοηθῆτε· δεῖ γὰρ ταῦτα γενέσθαι πρῶτον, ἀλλ᾿ οὐκ εὐθέως τὸ τέλος”, και όσοι το κάνουν αυτό “πρὸ δὲ τούτων πάντων ἐπιβαλοῦσιν ἐφ᾿ ὑμᾶς τὰς χεῖρας αὐτῶν καὶ διώξουσι, παραδιδόντες εἰς συναγωγὰς καὶ φυλακάς, ἀγομένους ἐπὶ βασιλεῖς καὶ ἡγεμόνας ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός μου” (Λουκ 21,8-13). Με τις ψεύτικες καταγγελίες τους, με την αναπόφευκτη κατάσχεση περιουσίας και την προσωπική Σας φυλάκιση για πέντε χρόνια, όπως μας λένε τα ΜΜΕ, Σας φέρνουν πιο κοντά στον Χριστό», αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Τιμόθεο, αναπολεί τις κοινές του σπουδές με τον Σεβασμιώτατο Ιωνάθαν στη Θεολογική Ακαδημία και την «αφοσίωσή του στην Εκκλησία, όταν καταδικαζόταν από το άθεο κράτος της Σοβιετικής Ένωσης».

«Το θάρρος σας στην αποδοχή της μοναστικής κουράς και χειροτονίας, ο ζήλος με τον οποίο διακονούσατε, και τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα Σας στην εκκλησιαστική μουσική και σύνθεση, και τα βάσανά Σας είναι σημάδι της αγάπης του Χριστού. Είμαι πεπεισμένος ότι Εσείς προσωπικά, όπως και πολλοί άλλοι αδελφοί στην Ουκρανία που υποβάλλονται σε ανελέητο διωγμό, έχετε βαθιά πίστη, υπομονή, θάρρος και γενναιότητα και θα ακολουθήσετε επίσης το παράδειγμα πολλών αγίων ομολογητών και ιεραρχών-νεομαρτύρων, τους οποίους η Αγία μας Εκκλησία δικαίως τοποθέτησε στον κανόνα της. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι “οὐ γὰρ ἔχομεν ὧδε μένουσαν πόλιν, ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμεν” (Εβρ. 13:14), όπου ο Κύριος θα ανταμείψει κάθε ασκητή της πίστεως με το “στεφάνι της ζωής” και θα του δώσει την δυνατότητα να γευτεί τη Θεϊκή Του δόξα», τονίζει ο ιεράρχης της Ιερουσαλήμ.

Διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Ιωνάθαν για την προσευχητική υποστήριξή του.

«Σας διαβεβαιώνω ότι εκείνες τις ημέρες που θα βρίσκομαι στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, θα προσεύχομαι στην Υπεραγία Θεοτόκος, την Κοίμηση της οποίας εορτάζουμε, να Σας παρηγορήσει στις θλίψεις και τις δοκιμασίες Σας, να Σας ενδυναμώσει ψυχικά και σωματικά, ώστε με χαρά να υπομένετε την αδικία, τον χλευασμό και την ταπείνωση και να μεταβείτε από τις δυσκολίες στην πνευματική ανανέωση και ανάταση, όπως ο Κύριος με τον Σταυρό Του και τον Πανάγιο Τάφο μας χάρισε την Ανάσταση», έγραψε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ ανέφερε ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, Προκαθήμενος της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μητροπολίτη Ιωνάθαν.6/9/23 spzh

dimpenews.com

Back to top button