breaking newsΕλλάδα

Η ακρίβεια “γονατίζει” τα νοικοκυριά – Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτή την κατάσταση φωνάζει ο κόσμος

Περίπου από 5 δισ ευρώ κόστισε στα νοικοκυριά η ακρίβεια μόλις σε διάστημα ενός έτους, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί το «κύμα» των ανατιμήσεων να το ανακόψει με το market pass 1 και 2 συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ που με τα βίας καλύπτει την αξία του ΦΠΑ από την άνοδο των τιμών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν το μέγεθος της αφαίμαξης των νοικοκυριών για να αγοράζουν πιο ακριβά και λιγότερα προϊόντα.

Τα νοικοκυριά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 είχαν ξοδέψει 33.068 εκατ. ευρώ για την αγορά προϊόντων που σχετίζονται με τη διαβίωση τους.

Η αγορά έφερνε ανατιμήσεις μετά το «ξεπάγωμα» της παγκόσμιας αγοράς από τον COVID 19 για να επιβαρυνθεί ακόμη πιο πολύ από τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας που εκτόξευσε στα ύψη την τιμή του φυσικού αερίου και ακολούθησε μία σειρά γεωργιών προϊόντων με βασικό τα σιτηρά για να διαμορφωθεί στη συνέχεια ένα «τσουνάμι» ακρίβειας.

Από το Δεκέμβριο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 τα νοικοκυριά είχαν βγάλει από την τσέπη επιπλέον του 1,6 δισ ευρώ για να διατηρήσουν τη διαβίωση τους σε επίπεδα προ κρίσης.
Ο λογαριασμός σημείωνε άνοδο από το ένα τρίμηνο στο άλλο για να φτάσει στα επίπεδα των 38.019 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 από 33.068 που ήταν πριν εκδηλωθεί το «τσουνάμι» της ακριβείας στις αρχές του 2022.

Σε διάστημα 15 μηνών τα νοικοκυριά έβγαλαν από την τσέπη τους επιπλέον 4.951 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα.

Πλήρωσαν το ΦΠΑ χρυσάφι καθώς τους κόστισε επιπλέον 1 δισ. ευρώ

Η άνοδος των τιμών σε ευρεία γκάμα προϊόντων χωρίς την μεταβολή του συντελεστή ΦΠΑ έφερε πιο πολλά χρήματα στα κρατικά ταμεία κατά 981 εκατ. ευρώ όταν το συνολικό κονδύλι του Market Pass Ι και ΙΙ φθάνει τα 880 εκατ. ευρώ. Η τελική αξία αγοράς προϊόντων αξίας 50 ευρώ σε ένα super market, με συντελεστή ΦΠΑ 13% ανέρχεται στα 6,5 ευρώ αλλά το καλάθι έχει λιγότερα προϊόντα εξαιτίας των ανατιμήσεων.
Η ακρίβεια με τη άνοδο των τιμών των προϊόντων «πνίγει» τα νοικοκυριά διότι τους απομυζά σημαντικό κομμάτι του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.
Η γραμμή άμυνας των νοικοκυριών είναι η περικοπή των αγορών με αποτέλεσμα οι όγκοι πωλήσεων να εμφανίζουν οριακό αρνητικό πρόσημο.
Οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους χρειάζονται υψηλούς όγκους πωλήσεων δηλαδή αριθμό πωλήσεων ανά τεμάχιο.

Η καταναλωτική δαπάνη σε σταθερές τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σε σταθερές τιμές του 2015 θα είχαν καταβάλει το ποσό των 34.602 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 ενώ ανήλθε σε 38.019 εκατ. ευρώ διότι πλήρωσαν το «μάρμαρο» των ανατιμήσεων.
Τέλος να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κάνει τα δικά του σχέδια για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ακρίβεια με νέα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

karditsastakra

Back to top button