breaking newsΔιεθνή

Πως η Taylor Swift και η Barbie κράτησαν ζωντανή την αμερικανική οικονομία αυτό το καλοκαίρι

Ο Αμερικανός καταναλωτής συγκρατεί την οικονομία της χώρας, αλλά το καλοκαίρι του 2023 ίσως τελικά και να σηματοδοτεί το τέλος αυτής της ευημερίας, της μετά covid εποχής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Από την Huileng Tan/Business Insider

Η έρευνα Markets Live Pulse του Bloomberg που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς, ή το 56%, από 526 επενδυτές, δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η προσωπική κατανάλωση θα μπορούσε να συρρικνωθεί στις αρχές του 2024, κάτι που θα σημάνει την πρώτη τριμηνιαία πτώση από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020.

Ένας στους πέντε ερωτηθέντες είπε ότι η προσωπική κατανάλωση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να συρρικνωθεί ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω των υψηλών επιτοκίων που συρρικνώνουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους από την περίοδο της πανδημίας. Δεδομένου ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ, τυχόν αλλαγές στο συγκεκριμένο δείκτη είναι μεγάλη υπόθεση.

Σε τελική ανάλυση, η ανθεκτικότητα του καταναλωτή των ΗΠΑ έχει διατηρήσει την οικονομία σε λειτουργία ακόμη και εν μέσω του ανελέητου κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, ή το πραγματικό ΑΕΠ, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis —μια ισχυρή νίκη έναντι της πρόβλεψης ανάπτυξης του 1,8% της Wall Street.

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν εάν οι καλές στιγμές θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο. «Το μεγάλο ερώτημα είναι: Είναι αυτή η δύναμη στην κατανάλωση βιώσιμη;» δήλωσε η Anna Wong, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics. «Δεν είναι βιώσιμη, γιατί καθοδηγείται από μεμονωμένους παράγοντες», πρόσθεσε, επικαλούμενη την υπερβολικά μεγάλη κίνηση που παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι για ταινίες και συναυλίες στις ΗΠΑ, όπως την τρέλα που επικράτησε με την περιοδεία της Taylor Swift και την ταινία «Barbie».

Και η ολλανδική τράπεζα ING ανέφερε επίσης σε σημείωμα της, τής 6ης Σεπτεμβρίου, ότι οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες ενίσχυσαν την οικονομία των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

«Η θερινή ψυχαγωγία ήταν ένας μεγάλος παράγοντας, με τις συναυλίες και τους κινηματογράφους να καταγράφουν έσοδα ρεκόρ, ενώ και οι παρεμφερείς επιχειρήσεις, οι δορυφόροι ψυχαγωγίας, αισθάνθηκαν επίσης τα οφέλη», έγραψε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της τράπεζας.

Οι αγοραστές και οι πελάτες στις ΗΠΑ ξόδεψαν συνολικά 696,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μηνιαίες εκτιμήσεις λιανικής από το τμήμα εμπορίου. Πρόκειται για ένα ποσό αυξημένο κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Ωστόσο, αναλυτές της Federal Reserve Bank του San Fransisco δήλωσαν σε μια ανάρτηση τους στις 16 Αυγούστου ότι αναμένουν πως οι αποταμιεύσεις των καταναλωτών από την εποχή της πανδημίας θα εξαντληθούν το τρέχον τρίτο τρίμηνο.

Τα ευρήματα της έρευνας απηχούν παρόμοιες απόψεις από εξέχοντες παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου οικονομολόγου David Rosenberg, ο οποίος είπε στις αρχές Αυγούστου ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και η επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια ύφεση εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης.

 

Back to top button