breaking newsΔιεθνή

Τελειώνει ο χρόνος για τους Ουκρανούς, η αντεπίθεση κρίνει τον πόλεμο

Για την πίεση που ασκείται στο Κίεβο να παρουσιάσει επιτυχίες στο πεδίο της μάχης κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναφέροντας πως απομένει λίγος ακόμα χρόνος στον ουκρανικό στρατό και στην αντεπίθεση του δεδομένου ότι πλησιάζει το φθινόπωρο, όταν και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες της μάχης.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως παρά την αισιοδοξία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στη Δύση για την ουκρανική αντεπίθεση, αυτή έχει αποφέρει περιορισμένα εδαφικά κέρδη που όπως αναφέρεται, αποκτήθηκαν με τεράστιο κόστος.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως η Ρωσία διατηρεί «ορισμένα πλεονεκτήματα», όπως το μέγεθος του στρατού της και την απουσία του φόβου για την απώλεια συμμάχων ενώ τονίζεται ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χειριστεί τον πόλεμο φθοράς καλύτερα από την Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται πως το αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης θα είναι καθοριστικό και για την έκβαση του πολέμου, τη στιγμή που ήδη ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί αναλυτές αρχίζουν να αναγνωρίζουν πως ήταν υπερβολικά αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη των Ουκρανών.

Υπό αυτό το πρίσμα το CNN επιχειρεί να αποτυπώσει σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πόλεμος φθοράς

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η Ουκρανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αντεπίθεση της, πρέπει να επισημανθεί ότι ο πόλεμος δεν έχει εξελιχθεί όπως ακριβώς τον ήθελε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ήλπιζε να σαρώσει ολόκληρη τη χώρα και να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες.

Αυτοί οι στόχοι έπεσαν λόγω ενός συνδυασμού ρωσικής ύβρεως και ισχυρότερης από την αναμενόμενη ουκρανικής αντίστασης.

Αφού ο Putin απέσυρε γρήγορα τις δυνάμεις του από το Κίεβο και από τη βόρεια Ουκρανία, κατά τους επόμενους μήνες οι Ουκρανοί κατέγραψαν σημαντικές νίκες στην περιοχή του Kharkiv στα ανατολικά και στην Kherson στα νότια.

To 2023 όμως ήταν διαφορετικό, με στρατεύματα και από τις δύο πλευρές να βουλιάζουν σε μια αργή σύγκρουση χωρίς ξεκάθαρο τέλος.

Οι τρέχουσες μάχες επικεντρώνονται στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αγωνίζονται να σπάσουν τις αμυντικές γραμμές που η Ρωσία είχε μήνες να προετοιμάσει. Πλέον επιτυχία σημαίνει να κατακτήσεις ένα χωριό και όχι μια ολόκληρη πόλη.

1_61.jpg

Το νότιο μέτωπο

Στη νότια περιοχή της Zaporizhia, τα μέτρια κέρδη της Ουκρανίας στις αγροτικές περιοχές έχουν παρεμποδιστεί από τις ρωσικές άμυνες.

Τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν οχυρώσει το έδαφος με ναρκοπέδια, αντιαρματικές τάφρους, παγίδες και χαρακώματα.

Η περιοχή αυτή είναι ένας σημαντικός στόχος για την Ουκρανία, καθώς εάν καταφέρει να προωθηθεί βαθιά μέσω δύο βασικών γραμμών αντεπίθεσης θα είχε την ευκαιρία να «σπάσει» τη «χερσαία γέφυρα» που έχει κτίσει η Ρωσία μεταξύ της Κριμαίας και του ανατολικού Donetsk, που τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας από το 2014.

Τα ουκρανικά στρατεύματα στα τέλη Αυγούστου κατάφεραν να πάρουν το χωριό Rabotino κάνοντας ένα βήμα που τους φέρνει πιο κοντά στο να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυροβολικό εναντίον του στρατηγικού κόμβου Tokmak. Υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος.

2_250.JPG

Σύμφωνα με το CNN, η Ουκρανία κατάφερε να ανακαταλάβει εδάφη κοντά στην πόλη Velyka Novosilka που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Τον Ιούνιο, τη δεύτερη εβδομάδα της αντεπίθεσης, η Ουκρανία απελευθέρωσε μια σειρά από χωριά: Neskuchne, Blahodatne και Makarivka.

Πρόσφατα, ανακατέλαβε δύο ακόμη, το Staromaiorske και το Urozhaine, αλλά η πρόοδος των δυνάμεων της είναι δύσκολη. Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολλές αντεπιθέσεις. Η Velyka Novosilka φέρει τα σημάδια ενάμιση χρόνου βομβαρδισμών.

Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, το Κίεβο κάλεσε τη Δύση να του παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και άλλη αεροπορική υποστήριξη.

5_90.JPG

Η πόλη Orikhiv βρέθηκε παγιδευμένη στη γραμμή βολής. Ενώ τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, βάλλεται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές με βόμβες βάρου μισού τόνου κάποιες φορές, ακόμα και κάθε 20 λεπτά.

Σε απόσταση 60 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Zaporizhzhia, το Orikhiv είναι μεταξύ των στρατευμάτων του Κιέβου που σπρώχνουν προς τα νότια και των ρωσικών δυνάμεων που προσπαθούν να διατηρήσουν τη θέση τους.

6_52.JPG

Το Kupyansk

Η Ουκρανία προσπαθεί να κρατήσει το Kupyansk στην περιοχή του Kharkiv. Η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, κατόπιν απελευθερώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ως μέρος μιας αστραπιαίας ουκρανικής επίθεσης, αλλά τώρα η Ρωσία προσπαθεί να την καταλάβει για δεύτερη φορά.

Τον Αύγουστο, η Ουκρανία διέταξε την εκκένωση της πόλης και της γύρω περιοχής, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη τέτοια εκκένωση εδώ και μήνες – ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης.

Ωστόσο, πολλοί άμαχοι επέλεξαν να μείνουν στη θέση τους. Για τα ουκρανικά στρατεύματα, το Kupyansk είναι στρατηγικά σημαντικό για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να αποκτήσει πρόσβαση στον κοντινό ποταμό Oskil – όπου είναι πολύ πιο εύκολο να το διασχίσεις σε σχέση με τα πιο νότια περάσματα.

9_21.JPG

Το ανατολικό μέτωπο

Προς το παρόν, η πόλη Bakhmut βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο μετά από μια σκληρή μάχη εννέα μηνών, ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να κρατά ορισμένες περιοχές στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης. Η Ουκρανία λέει ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει, και συνεχίζει να αμφισβητεί τον έλεγχο των Ρώσων στην πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, αναγκάζουν τη Ρωσία να φέρνει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή, απομακρύνοντας τα από άλλα μέτωπα. Μεγάλο μέρος των περιοχών του Donetsk και του Luhansk ελέγγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία για περισσότερα από εννέα χρόνια.

Είναι δύο από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που η Μόσχα προσάρτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η πόλη Avdiivka στην περιφέρεια Donetsk, η οποία παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των σφοδρών μαχών. Η πόλη έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, την έχει εγκαταλείψει.

Οι επόμενοι μήνες

Σύμφωνα με το CNN, η αντίστροφη μέτρηση για την Ουκρανία έχει αρχίσει, καθώς το φθινόπωρο θα επιδεινώσει τον καιρό και θα κάνει πιο δύσκολες τις συνθήκες μάχης. Για πολιτικούς αλλά και στρατηγικούς λόγους, αυξάνεται η πίεση στην Ουκρανία να φέρει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες.

Το Κίεβο θέλει να είναι σε όσο το δυνατόν πιο ισχυρή θέση σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ποτέ ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ενώ παράλληλα θέλει να δείξει στη Δύση ότι μπορεί να πολεμήσει τη Ρωσία, έτσι ώστε να μη σταματήσει η πολύτιμη δυτική βοήθεια. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα.

Ο ρωσικός στρατός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον στρατό της Ουκρανίας ενώ ο Putin δεν ανησυχεί ότι μια μακρά, σκληρή σύγκρουση μπορεί να τον φέρει να χάσει συμμάχους. Η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις φθορές μάχες καλύτερα από την Ουκρανία.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης, θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για το πώς τελειώνει ο πόλεμος, καταλήγει το CNN.

Αρχική

Back to top button