breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χάος, 3 νεκροί, εγκλωβισμένοι και πόλεις θαμμένες στη λάσπη – Κλειστά τμήματα στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Κομμένη στα δύο η χώρα από την κακοκαιρία Daniel. Απίστευτες καταστροφές και δραματικές ώρες σε Μαγνησία και Θεσσαλία.

Χάος, 3 νεκροί, εγκλωβισμένοι και πόλεις θαμμένες στη λάσπη – Κλειστά τμήματα στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Δραματικές στιγμές περνούν οι κάτοικοι σε Μαγνησία, Θεσσαλία και Φθιώτιδα από τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν η κακοκαιρία χτύπησε την περιοχή τους με απίστευτα ύψη νερού. Ο Daniel όπως ονομάζεται το ιστορικό – όπως το χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι – κύμα κακοκαιρίας στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους σε Καρδίτσα και Μαγνησία. Την ίδια ώρα συναγερμός υπάρχει στις αρχές για δύο αγνοούμενους και για δεκάδες εγκλωβισμένους.

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ενός κατοίκου στον Παλαμά Καρδίτσας που κάνει λόγο για 14 άτομα εγκλωβισμένα σε μία οικοδομή.

Οι καταστροφές σε περιουσίες και καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες, με τον Βόλο και τη Λάρισα να έχουν «θαφτεί» στη λάσπη.

Η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική, καθώς οι κάτοικοι των περιοχών παραμένουν χωρίς ρεύμα, νερό, ενώ στερεύουν και τα τρόφιμα, με τους δρόμους να είναι απροσπέλαστους λόγω των φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί.

Σήμερα τα φαινόμενα θα είναι έντονα μέχρι και το απόγευμα και έπειτα θα εξασθενήσουν, με τους πολίτες να υπολογίζουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Κλειστά τμήματα της Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Από τα ξημερώματα η Ελλάδα είναι «κομμένη» στα δύο, καθώς από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δόθηκε η εντολή να διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων στην Α/Δ ΠΑΘΕ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από Λαμία έως Κατερίνη.

 

Συγκεκριμένα:

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. (εδαφική αρμοδιότητα Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας και Μαγνησίας) :

διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από τη χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 323+439 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Μαγνησίας), εξαιρουμένων των οχημάτων με προορισμό την πόλη της Λάρισας.

διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) μέχρι τον Α/Κ Νίκαιας (χ/θ 348+106).

– Εξαιρούνται:

(α) Τα οχήματα οδικής βοήθειας

(β) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Στους τρεις οι νεκροί – Δύο αγνοούμενοι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί όλοι οι δήμοι Μαγνησίας,Τρικάλων, Καρδίτσας, Σποράδων και άλλοι τρεις δήμοι στη Λάρισα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία Daniel.

Οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία ανέρχονται στους τρεις, ένας 51χρονος και μια 87χρονη στο Βόλο και ένας 82χρονος στην Καρδίτσα.

Χθες, εντοπίστηκε νεκρός ο 82χρονος στο χωριό Ελληνόπυργος. Τα ορμητικά νερά τον παρέσυραν, με τα φερτά υλικά να τον καταπλακώνουν.

Παράλληλα, εξακολουθεί να αγνοείται ο 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Μαγνησίας και ένας 70χρονο στην Παλτσή. Μαρτυρίες κάνουν λόγο και για ζευγάρι Αυστριακών που αγνοείται στο Πήλιο.

«Πνίγηκαν» Πήλιο, Βόλος, Λάρισα και θεσσαλικός κάμπος

Τα πάντα είναι καλυμμένα από λάσπη στο Πήλιο από την Τρίτη. Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, καταλήγοντας στη θάλασσα. Οι καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές είναι τεράστες. Έκκληση κάνουν οι κάτοικοι για φάρμακα και βοήθεια.

Πάνω από 200.000 ανθρώποι στον Βόλο και τα προάστιά του παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες, ενώ δεν υπάρχει πόσιμο νερό.

Η αγορά του Βόλου παραμένει κλειστή, οι δρόμοι είναι λασπότοποι,ενώ ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο είναι βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά.

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που υπερχείλισε σε πολλά σημεία, μετέφερε τόνους λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, τα Παλαιά και μέχρι τις πολυτεχνικές σχολές στη λεωφόρο Αθηνών, ενώ τα ορμητικά νερά του παρέσυραν πολλές γέφυρες.

Παρόμοια εικόνα και στην πόλη της Λάρισας, η οποία θυμίζει λίμνη.

Ο θεσσαλικός κάμπος έχει πνιγεί με τις καταστροφές σε Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα να είναι τεράστιες.

 

πηγή ieidiseis.gr

Back to top button