breaking newsΔιεθνή

Η πρώτη προτεραιότητα του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είναι να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο, πέρασαν στη Γάζα 20 φορτηγά, ενώ κανονικά καθημερινά εισέρχονται 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε τη σημασία της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περάσανε μόνο 20 φορτηγά στη Γάζα αντί για τα συνηθισμένα 100 καθημερινά. Ο Επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιανες Λέναρτσιτς, που θα ενημερώσει το Συμβούλιο, υπογράμμισε την ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων για τη διασφάλιση ύδατος και ηλεκτρισμού, καθώς και για την κανονική λειτουργία των νοσοκομείων στην περιοχή.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα συζητηθεί επίσης η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που είναι αναγκαίος, καθώς και για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε: “Οι επιθέσεις στη Γάζα, αλλά και οι ρουκέτες της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν και οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση.” Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. “Παρ’ όλα αυτά, η προτεραιότητά μας αυτήν τη στιγμή είναι η διασφάλιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι η ΕΕ έχει αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, αλλά υπάρχουν ατελείωτες ουρές φορτηγών στα σύνορα στη Ράφα που περιμένουν να διασχίσουν.

PrimeNews.

Back to top button