breaking newsΔιεθνή

Η Τουρκία, η Γάζα και το μουσουλμανικό τόξο στο Βαλκάνια

Την προηγούμενη βδομάδα διοργανώθηκαν διαδηλώσεις για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και στις πρωτεύουσες της Βαλκανικής. Οι διαδηλώσεις στα Τίρανα, τα Σκόπια και την Πρίστινα, παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον. Μέσα από την ανάγνωση των ρεπορτάζ των εγχώριων μέσων ενημέρωσης και αυτών που παρουσιάζει το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, μπορεί κανείς να εντοπίσει ενδιαφέρουσες αποκλίσεις για τον πόλεμο στην Γάζα.

Συγκεκριμένα τα Τίρανα, τα Σκόπια, αλλά και η Πρίστινα, επισήμως βρίσκονται ευθυγραμμισμένα με την προσέγγιση της Δύσης στην σύγκρουση που καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Όμως, με αυτήν την στάση φαίνεται να δυσανασχετεί η πλειονότητα των Μουσουλμάνων που διαβιούν στις χώρες αυτές. Πρόκειται για μία δυσαρέσκεια που κρύβεται “κάτω απ’ το χαλί” και ψάχνει τρόπους να έρθει στην επιφάνεια. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα κάνει το δικό της παιχνίδι, εργαλειοποιώντας την δυσαρέσκεια των μουσουλμάνων.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στα Σκόπια, με πρωτοβουλία της “Πλατφόρμας Στήριξης της Παλαιστίνης”, εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στη διαδήλωση, με κεντρικό σύνθημα «Μην σιωπάς στην σφαγή». Ξεκίνησαν από το οθωμανικό τέμενος του Μουράτ Πασά στα Σκόπια και κατέλαβαν για αρκετή ώρα την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Το Πρακτορείο Anadolu επισημαίνει ότι συμμετείχαν πολίτες αλβανικής καταγωγής, Τούρκοι και Βόσνιοι που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, της Τουρκίας και της Αλβανίας!

Το μήνυμα είναι σαφές: Οι μουσουλμάνοι των Βαλκανίων, χειραγωγούμενοι απ’ τις τουρκικές υπηρεσίες, διαδηλώνουν για τα “αδέλφια” τους, τους μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή. Τα πανό που κυριαρχούσαν στην διαδήλωση δείχνουν τις πραγματικές επιδιώξεις: «Το Ισραήλ είναι ο πραγματικός τρομοκράτης»«Μην αγγίζεται το Τζαμί Αλ Άκσα»«Ελευθερία στην Παλαιστίνη», καταδεικνύοντας την ευθυγράμμιση με τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα και την απόκλιση του μουσουλμανικού πληθυσμού απ’ την επίσημη πολιτική των Σκοπίων. Μάλιστα, το Anadolu αναφέρει με επιδεικτικό ύφος ότι κατά τη διαδήλωση αναγνώστηκε το Κοράνι και τελέστηκε προσευχή, μόνο για τους νεκρούς Μουσουλμάνους στην Γάζα.

Η διαδήλωση στα Τίρανα

Ακόμη προκλητικότερη ήταν η διαδήλωση στα Τίρανα, την περασμένη Παρασκευή. Διοργανώθηκε απ’ το Μουσουλμανικό Φόρουμ της Αλβανίας – παράλληλη δομή της επισήμου αναγνωρισμένης Μουσουλμανικής Κοινότητας. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν επί ώρες την κεντρική πλατεία “Σκεντέρμπεη” της αλβανικής πρωτεύουσας. Το ρεπορτάζ του Andolu αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο συλλαλητήριο καταγγέλθηκε ως ελεγχόμενη απ’ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν η ηγεσία της Μουσουλμανικής Κοινότητας, ισχυρισμός ο οποίος έχει υπογραμμιστεί απ’ τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

Τα συνθήματα ήταν ανάλογου ύφους και περιεχομένου: «Στοπ στη γενοκτονία στη Γάζα», «Στοπ στα εγκλήματα του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων»«Ελευθερία στην Παλαιστίνη», ενώ έμφαση δόθηκε απ’ τους ομιλητές στην υπενθύμιση « …του ειρηνοποιού ρόλου της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν με τις διαμεσολαβητικές του πρωτοβουλίες…».

Μόνιμη επωδός του Μουσουλμανικού Φόρουμ Αλβανίας, είναι πως η ρίζα του κακού στην περιοχή βρίσκεται στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, στα εδάφη που ανήκουν στην Παλαιστίνη. Είναι προκλητικά αντίθετο με την θέση του αλβανικού κράτους, που είναι η πλέον ένθερμα υποστηρικτική του κράτους του Ισραήλ και των θέσεων των εβραϊκών κοινοτήτων.

Ο ρόλος του Κατάρ

Στην περίπτωση του Κοσσόβου γίνεται πιο απροκάλυπτη η στόχευση της Άγκυρας, μέσω της χειραγώγησης των μουσουλμανικών πληθυσμών της Βαλκανικής. Λίγο μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ, η Πρίστινα υπήρξε το πρώτο κράτος με πλειονότητα μουσουλμανικού πληθυσμού, που αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, που είχαν προβεί οι Αμερικανοί.

Την Παρασκευή μετά την προσευχή στο τέμενος Μεχμέτ Φατίχ (“Μέγα Τζαμί”) οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους στην κεντρική πλατεία, με συνθήματα «Ελευθερία στην Παλαιστίνη!», «Κρατική τρομοκρατία τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα»«Στοπ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων», ενώ ο Μουφτής του Κοσσόβου δήλωσε ότι καταδικάζει με τον πλέον αυστηρό τρόπο «το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» στην Γάζα.

Είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της Αγκύρας στην απόκλιση των μουσουλμανικών πληθυσμών της Βαλκανικής από την επίσημη θέση των κυβερνήσεων τους, στον πόλεμο που μαίνεται στην Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι τους επικεφαλής των Μουφτείων στην Αλβανία, το Κόσσοβο και τα Σκόπια επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες η ισχυρή Οργάνωση “Qatar Charity”, που διαχειρίζεται πόρους δισεκατομμυρίων για την υποστήριξη των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Την επανεκλογή μάλιστα του Μουφτή Κοσσόβου χαιρέτησε η Τουρκία, με την συγχαρητήρια επίσκεψη του πρέσβη της στην κοινότητα. Προηγουμένως, την δυσαρέσκεια του για την ηγεσία των Μουσουλμάνων στην Αλβανία είχε εκφράσει ο ίδιος ο Ερντογάν, συνδέοντας τα εγκαίνια του μεγάλου τεμένους που η τουρκική Προεδρία κτίζει μπροστά στη Βουλή της Αλβανίας, με την αλλαγή του πρώτου Μουφτή από πρόσωπο υποταγμένο στην Άγκυρα.

PrimeNews.

Back to top button