breaking newsΕλλάδα

Μητσοτάκης στο Κάιρο: Η στρατιωτική λύση δεν είναι βιώσιμη, απαιτείται πολιτική συμφωνία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο για την Ειρήνη που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο Κάιρο. Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα καταδίκασε την τρομοκρατία και εκφράστηκε υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ωστόσο, σημείωσε ότι η συλλογική τιμωρία και η απόλυτη πολιορκία της Γάζας είναι παράνομες και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ειλικρίνεια και να σταματήσουν την αιματοχυσία. Τόνισε ότι η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και ότι η μόνη λύση είναι μια ειρηνευτική συμφωνία επί τη βάσει των δύο κρατών.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

  • “Η Ελλάδα καταδίκασε την τρομοκρατία και εκφράστηκε υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ωστόσο, η συλλογική τιμωρία και η απόλυτη πολιορκία της Γάζας είναι παράνομες και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο.”
  • “Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προκαλεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα δύο.”
  • “Η τρέχουσα κατάσταση ενέχει κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης.”
  • “Πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα θύματα, όπως και τον πόνο, το τραύμα που έχουν επιφέρει αυτές οι επιθέσεις τόσο σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.”
  • “Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να γυρίσουν πίσω στο οικογένειές τους ενώ ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να έχει πρόσβαση σε εκείνους προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.”
  • “Η Ελλάδα είναι σε πλήρη αρμονία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε σε οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή.”
  • “Το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνέχιση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί τη βάσει των δύο κρατών.”

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κάιρο εστίασε στην ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και στην ανάγκη για μια βιώσιμη πολιτική λύση που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.tunesharemore_vert

PrimeNews.

Back to top button