breaking newsΔιεθνή

Ποιος είναι ο πιλότος εκτός υπηρεσίας που προσπάθησε να ρίξει το αεροπλάνο της Alaska Airlines;

Ένας πιλότος εκτός υπηρεσίας, ο οποίος βρισκόταν στο πιλοτήριο μιας πτήσης της Alaska Airlines την Κυριακή, αντιμετωπίζει περισσότερες από 80 κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας, αφού προσπάθησε να κόψει το καύσιμο στους κινητήρες, αναγκάζοντας το αεροπλάνο να εκτραπεί προς το Πόρτλαντ του Όρεγκον, είπαν οι αρχές.

Johnny Diaz και Michael Levenson για τους New York Times

Η πτήση 2059 της Horizon Airlines, μιας περιφερειακής θυγατρικής της Alaska Airlines, αναχώρησε από το Everett της Washington γύρω στις 5:23 μ.μ. το απόγευμα της Κυριακής και κατευθύνονταν προς το San Francisco όταν ανέφερε «μια αξιόπιστη απειλή για την ασφάλεια που σχετίζεται με έναν πιλότο της Alaska Airlines εκτός υπηρεσίας, ο οποίος ταξίδευε στο θάλαμο διακυβέρνησης πτήσης», ανέφερε η Alaska Airlines σε δήλωση της τη Δευτέρα.

Μια εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας ανέφερε ότι ο πιλότος εκτός υπηρεσίας προσπάθησε να βάλει σε λειτουργία το σύστημα πυρόσβεσης του αεροπλάνου, το οποίο περιλαμβάνει λαβές που, όταν τραβηχθούν, κλείνουν τις βαλβίδες στα φτερά, διακόπτωντας τη ροή καυσίμου στους κινητήρες.

«Αφού τραβηχτούν, κάποιο υπολειμματικό καύσιμο παραμένει στη ροή και η γρήγορη αντίδραση του πληρώματος μας για επαναφορά των διακοπτών αποκατέστησε τη ροή καυσίμου και απέτρεψε το να μην υπάρχουν καύσιμα στους κινητήρες», δήλωσε η Alaska Airlines.

Ένας από τους πιλότους του αεροπλάνου είπε σε ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας ότι «έχουμε τον τύπο που προσπάθησε να κλείσει τις μηχανές από το πιλοτήριο και δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί πρόβλημα για εμάς αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με μια ηχογράφηση που δημοσιεύτηκε στο LiveATC.net, το οποίο μοιράζεται ζωντανές και αρχειοθετημένες εγγραφές ραδιοφωνικών εκπομπών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Το Αστυνομικό Τμήμα του αερολιμένα του Portland ανέφερε σε δήλωση του ότι το πλήρωμα πτήσης «κατάφερε να συλλάβει το άτομο και η πτήση προσγειώθηκε με ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο του Portland λίγο πριν τις 6:30 μ.μ.».

Ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση χωρίς να φέρει αντίσταση. Το τμήμα τον αναγνώρισε ως Joseph D. Emerson.

Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Multnomah, ο 44χρονος Emerson, από το Pleasant Hill της Καλιφόρνια, προφυλακίστηκε το πρωί της Δευτέρας, αντιμετωπίζοντας περισσότερες από 80 κατηγορίες απόπειρας φόνου, όλες τους κακουργηματικές πράξεις, περισσότερες από 80 κατηγορίες που αφορούν απερίσκεπτο κίνδυνο, οι οποίες είναι πλημμελήματα αλλά και μία κατηγορία για κίνδυνο αεροσκάφους, που είναι κακούργημα.

Στην πτήση επέβαιναν τέσσερα μέλη του πληρώματος και 80 επιβάτες, ανέφερε η Alaska Airlines.

Μία επιβάτης, η Aubrey Gavello, είπε στο ABC News ότι αφού ο άνδρας αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο, «η αεροσυνοδός επέστρεψε στα μεγάφωνα και είπε ξεκάθαρα και απλά: “Είχε μια ψυχική κατάρρευση. Έπρεπε να τον βγάλουμε αμέσως από το αεροπλάνο”».

Ο Michael Jernigan, ο οποίος ήταν επικεφαλής πιλότος εμπορικών αεροπορικών εταιρειών για περισσότερες από δύο δεκαετίες πριν αποσυρθεί από την Alaska Airlines πέρυσι, είπε ότι είναι κοινή πρακτική για τους πιλότους εκτός υπηρεσίας να ταξιδεύουν στο πιλοτήριο όταν πηγαίνουν από και προς τη δουλειά τους. Ανέφερε ότι «ποτέ δεν ανησύχησε για κάτι τέτοιο».

«Οι πιλότοι ξέρουν πως να συμπεριφέρονται. Ως επιβάτης», είπε, «ήταν ήσυχος όταν το αεροπλάνο ήταν κάτω από τα 10.000 πόδια». Όταν άρχιζε να πετά σε μεγαλύτερα υψόμετρα, είπε, συχνά συνομιλούσε με τους πιλότους, πολλούς από τους οποίους γνώριζε καλά με τα χρόνια.

Είπε ότι μπορεί να κάνει μόνο εικασίες για το τι ίσως να ώθησε έναν πιλότο εκτός υπηρεσίας να προσπαθήσει να διαταράξει με αυτόν τον τρόπο μια πτήση. Το επεισόδιο, είπε, είναι «πολύ, πολύ περίεργο».

Η Air Line Pilots Association, μια ένωση που εκπροσωπεί πιλότους εμπορικών αεροπορικών εταιρειών, επαίνεσε «τη γρήγορη και επαγγελματική ανταπόκριση των δύο πιλότων και ολόκληρου του πληρώματος πτήσης για την ασφάλεια του θαλάμου πτήσης και την ασφαλή προσγείωση του αεροσκάφους». «Η ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων μας βρίσκεται στη βάση όλων όσων κάνουμε και συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές καθώς διερευνούν αυτό το περιστατικό», ανέφερε η ένωση σε δήλωση της.

Πίσω στην Καλιφόρνια, οι γείτονες του Emerson είπαν στους δημοσιογράφους ότι ζει με τη σύζυγό του, Sarah Stretch, και τους δύο νεαρούς γιους του σε ένα μικρό συγκρότημα κατοικιών στο Pleasant Hill, στους κυλιόμενους λόφους ανατολικά του San Fransisco.

Οι ίδιοι τον περιγράφουν ως «έναν χαρούμενο, παιχνιδιάρικο μπαμπά», έναν φιλικό άνθρωπο χωρίς προβλήματα. Έπαιζε μπάσκετ με τα παιδιά του σε ένα γήπεδο που τους έφτιαξε στην πίσω αυλή και καλούσε τους γείτονες για πάρτι. Είχαν επίσης θετικά πράγματα να πουν για τη σύζυγό του, περιγράφοντάς την ως μια στοργική μητέρα και προπονήτρια κολύμβησης, που διδάσκει φυσική αγωγή σε κολέγιο της τοπικής κοινότητας.

«Είναι πραγματικά σοκαριστικά, ανησυχητικά τα νέα που μάθαμε», είπε η διπλανή γειτόνισσα του Emerson, Karen Yee. «Είναι εξαιρετικοί γείτονες. Είναι ένας φανταστικός πατέρας. Παίζει με τα παιδιά όλη την ώρα. Είναι πολύ φιλικός. Είναι απλά ένας υπέροχος τύπος. Καταλαβαίνει πολύ τους άλλους ανθρώπους», είπε. «Έχουμε έναν γιο με ειδικές ανάγκες και είναι πολύ καλός μαζί του. Απλά, δεν μπορούμε να τον φανταστούμε να κάνει κάτι για να βλάψει κάποιον».

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να πιστέψουμε ότι θα έκανε κάτι σκόπιμα με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε η Yee δακρυσμένη. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι για να βλάψει κάποιον». Η ίδια ήθελε να επικοινωνήσει με την οικογένεια για να δει αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει προκειμένου να βοηθήσει, σημειώνοντας, «πονάει η καρδιά μου για αυτούς».

Ο Lou Rossi, ένας ηλικιωμένος γείτονας, περιέγραψε τον Emerson ως έναν γλυκό άνθρωπο που τον βοήθησε πρόσφατα να βρει διάφορα προϊόντα σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ, παίρνοντας κάτι ξύλα για το σπίτι του για να φτιάξει έναν πάγκο εργασίας για τον δικό του γιο. «Παρακολουθώ τις ειδήσεις συνέχεια και βλέπω πράγματα να συμβαίνουν σε γειτονιές όπου οι άνθρωποι λένε ότι δεν μπορούσαν ποτέ να πιστέψουν ότι κάποιος θα έκανε κάτι τέτοιο», είπε ο Rossi.

«Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εγγυηθώ για τον χαρακτήρα του», συνέχισε. «Τον έχω βοηθήσει να κάνει πράγματα γύρω από το σπίτι του. Κάνει πολλά πράγματα με τα παιδιά του. Δεν μπορώ να πω ούτε μια λέξη που θα ήταν αρνητική όσον αφορά το χαρακτήρα του. Το μόνο που θα μπορούσα να σας πω είναι ότι είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και η σύζυγός του Sara είναι μια πολύ ωραία κυρία, και ποτέ, ούτε καν από απόσταση, δεν με έκαναν να σκεφτώ κάτι αρνητικό για αυτούς».

Ο Rossi, συνταξιούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, είπε ότι μερικές φορές μιλούσε με τον Emerson για αεροπλάνα και κινητήρες, απλά περιστασιακά. «Φαινόταν να απολαμβάνει τη δουλειά του», είπε. «Έκανε πολύ χρόνο εκπαίδευσης». «Πάντα μπορούσα να καταλάβω πότε θα έφευγε γιατί θα έπαιρνε το αυτοκίνητό του», συνέχισε. «Το αυτοκίνητό του λειτουργεί με άζωτο, οπότε έχει πολύ διαφορετικό ήχο».

PrimeNews.

Back to top button