breaking newsΔιεθνή

Πρωτοφανής επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ

 

Σε μια από τις μαζικότερες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης (24/10) η Χαμάς, καθώς εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά του κεντρικού Ισραήλ.

Στόχος το Τελ Αβίβ, αλλά και πόλεις που βρίσκονται κοντά, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι μια ρουκέτες έπεσε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί.

Την επίθεση την Χαμάς την επιβεβαίωσαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να δώσουν προς το παρόν παραπάνω λεπτομέρειες.

Απειλές Ισραήλ σε Hamas, Hezbollah: «Θα είμαστε αδυσώπητοι»

Με χειρουργικά μέχρι στιγμής χερσαία χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί πως το επόμενο διάστημα έρχονται ανελέητες επιθέσεις που θα έχουν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν και να καταστρέψουν την Hamas.

Με την χερσαία εισβολή να αναβάλλεται διαρκώς, καθώς οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις προς αυτήν την κατευθύνση μια και θέλουν να διαπραγματευτούν για τους ομήρους αλλά και να ετοιμάσουν καλύτερα την άμυνα αμερικανικών στόχων σε Συρία, Ιράκ, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς τη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, η Hamas ακολουθεί τη δική της στρατηγική καθώς απελευθέρωσε ακόμα δύο κρατούμενες (συνολικά έχει απελευθερώσει 4 ομήρους), γεγονός που διατηρεί την πολιτική πίεση στο Ισραήλ όσον αφορά την καθυστέρηση της αναμενόμενης εισβολής.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει τραγική, καθώς τα νοσοκομεία έχουν μείνει από καύσιμα και άρα από ρεύμα (ήδη τα 8 από τα 24 νοσοκομεία δεν λειτουργούν) και ενώ καλούνται να διαχειριστούν πάνω από 15.000 τραυματίες, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, οι οποίοι μαστίζονται μεταξύ άλλων και από μια σειρά από ασθένειες λόγω της κατανάλωσης βρώμικου νερού.

Μας υποσχέθηκαν 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα

Σύμφωνα με ανακριτικό υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές μυστικές πληροφορίες και η αστυνομία, συλληφθέντες μαχητές της Hamas φέρονται να υποστήριξαν πως όλοι είχαν λάβει εντολές να σκοτώσουν και να πάρουν ομήρους, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών.

Βάσει των πληροφοριών που επικαλείται η Jerusalem Post, ένας από τους συλληφθέντες είπε στους Ισραηλινούς ανακριτές πως είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως έπιανε και έφερνε στη Γάζα έναν όμηρο, θα έπαιρνε 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα.

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση 50 ομήρων

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την Hamas για την την απελευθέρωση 50 ομήρων διπλής υπηκοότητας.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν χθες πως ήταν σε εξέλιξη η οριστικοποίηση μιας πιθανής συμφωνίας, κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ και ότι μάλιστα μέλη του Ερυθρού Σταυρού μετέβησαν στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα για την παραλαβή τους.

Μάλιστα μετά την απελευθέρωση χθες 23/10 δύο ηλικιωμένων γυναικών, των Yocheved Lifshitz και Nurit Yitzhak από την Hamas για λόγους υγείας, υπήρξε αισιοδοξία για την απελευθέρωση των 50 ομήρων.

Ωστόσο, η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν ύστερα από αίτημα της Hamas η απελευθέρωση τους να συνοδευτεί από προμήθεια καυσίμων. Εκτιμάται πως ανάμεσα στους 220 ομήρους είναι και 30 παιδιά.

Ισραηλινοί σε Παλαιστίνιους: Πείτε μας που είναι οι όμηροι, για να σωθείτε

Έκκληση στους Παλαιστίνιους της Γάζας να παράσχουν πληροφορίες για τους ομήρους απευθύνει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έριξε φειγ βολάν στη Λωρίδα της Γάζας..

«Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και το παιδί σας, αναλάβετε δράση και δώστε μας το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένες και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους απαχθέντες στην περιοχή σας. Ο ισραηλινός στρατός σας διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας παρέχει ασφάλεια και χρηματική ανταμοιβή. Σας εγγυόμαστε πλήρη εμπιστευτικότητα» αναφέρει το μήνυμα του φέιγ βολάν, στο οποίο υπάρχουν αριθμοί τηλεφώνων και διευθύνσεις σε εφαρμογές μηνυμάτων, όπως το Telegram, Whatsapp και Signal.

ΗΠΑ αδειάζουν Ισραήλ: Δεν είναι έτοιμοι για χερσαία εισβολή στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι έτοιμος να αρχίσει χερσαίες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτιμά ο Λευκός Οίκος, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο ανώτερους Αμερικάνους αξιωματούχους.

«Η κυβέρνηση Biden ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει επιτεύξιμους στρατιωτικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Ανησυχεί ότι ο ισραηλινός στρατός δεν είναι ακόμα έτοιμος να αρχίσει μια χερσαία εισβολή με ένα σχέδιο που να μπορεί να λειτουργήσει» υποστηρίζει το δημοσίευμα των New York Times.

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι, περιμένουμε την πολιτική απόφαση

Ο στρατός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να προχωρήσει στην επόμενη φάση του πολέμου υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari, υπονοώντας προφανώς την χερσαία επίθεση. Όπως είπε, αυτό που περιμένει ο στρατός, είναι η πολιτική απόφαση.

«Το Ισραήλ αντλεί από την εμπειρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Αλλά αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος, στα σύνορα μας και όχι σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από το Ισραήλ» είπε ο Hagari, αναφέροντας πως αναμένονται εβδομάδες μαχών.

Επιπλέον, σημείωσε πως η Αίγυπτος έχει κρίσιμο ρόλο στη διαπραγματεύση των ομήρων, τονίζοντας πως το θέμα αυτό είναι κορυφαίας προτεραιότητας για το Ισραήλ.

Θα διαλύσουμε τη Hamas

Σε δηλώσεις του αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, αντιστράτηγος Herzi Halevi υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν είχε καμία πρόθεση να περιορίσει τα χτυπήματά του στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν καλά προετοιμασμένο για χερσαία επίθεση.

«Θέλουμε να φέρουμε τη Hamas σε κατάσταση πλήρους διάλυσης. Το μονοπάτι είναι ένα μονοπάτι αδυσώπητων επιθέσεων, που βλάπτουν τη Hamas παντού και με κάθε τρόπο. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για χερσαίες επιθέσεις στο νότο. Τα στρατεύματα που έχουν περισσότερο χρόνο, είναι καλύτερα προετοιμασμένα, και αυτό είναι που κάνουμε τώρα» είπε ο Halevi.

Η Hezbollah παίζει με την φωτιά, θα την πληρώσει ο Λίβανος αν μας επιτεθεί

Η Hezbollah παίζει με την φωτιά, εάν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα πληρώσει το τίμημα ο Λίβανος υποστήριξε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση της Hamas ως μια από τις χειρότερες φρικαλεότητες της σύγχρονης εποχής.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων του με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron, ο Herzog είπε πως είναι εξαιρετικά περίπλοκος και εύθραυστος ο πόλεμος του Ισραήλ με την Hamas, τονίζοντας ότι το Ισραήλ απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους.

«Δεν θέλουμε σύγκρουση στα βόρεια σύνορα μας ή οπουδήποτε αλλού. Είμαστε επικεντρωμένοι στο να καταστρέψουμε τις υποδομές της Hamas και να φέρουμε πίσω τους πολίτες μας. Αλλά εάν η Hezbollah μας σύρει σε πόλεμο, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα την πληρώσει ο Λίβανος» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

PrimeNews.

Back to top button