breaking newsΔιεθνή

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο Μπάιντεν – Ξεπερνούν τους 2.800 οι νεκροί στη Γάζα

 

Μήνυμα υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ – Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα σε Ράφα και Χαν Γιουνίς

Mια υψηλού κινδύνου επίσκεψη θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στο Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεση κατά των μαχητών της Χαμάς που έχει πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και έχει εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον κορυφαίο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή, αφού ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.300 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της έξαρσης της σύγκρουσης στις πόλεις του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την πιο θανατηφόρα μέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Το Ισραήλ απάντησε σφίγγοντας τον κλοιό στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, περιορίζοντας την είσοδο καυσίμων και βομβαρδίζοντας την περιοχή με αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν χιλιάδες Παλαιστίνιους και εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε τις πολύωρες συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ νωρίς την Τρίτη λέγοντας ότι ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος θα ακούσει από το Ισραήλ τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον λαό του, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με το Κογκρέσο για να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου, θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του Ισραήλ και θα λάβει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους πολεμικούς στόχους και τη στρατηγική του, είπε ο Μπλίνκεν.

«Ο πρόεδρος θα ακούσει από το Ισραήλ πώς θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων και επιτρέπει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα με τρόπο που δεν ωφελεί τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ξεπέρασαν τους 2.800 οι νεκροί στη Γάζα

Οι κάτοικοι στη Γάζα υπέστησαν άλλη μια νύχτα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, συμπεριλαμβανομένων των νότιων περιοχών του Χαν Γιουνίς και της Ράφα, όπου το Ισραήλ είπε στους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα να πάνε για την ασφάλειά τους. Τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χθεσινές ισραηλινές επιδρομές στις δύο περιοχές.

Ο έως τώρα απολογισμός των νεκρών στη Γάζα ξεπερνάει τους 2.800 ανθρώπους, ενώ εν μέσω της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή, ένα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα. Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση για το πότε θα επιτραπεί η συνοδεία να εισέλθει στη Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες al-Qassam της Χαμάς λένε ότι στη Γάζα κρατούνται έως και 250 αιχμάλωτοι και ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει όσους έχουν ξένες υπηκοότητες μόλις «το επιτρέψουν οι περιστάσεις».

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera

n PrimeNews.

Back to top button