breaking newsΔιεθνή

Ταξίδι Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή: Συναντά Αμπντάλα, Σίσι και Αμπάς

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ την Τετάρτη (18/10) σε μια σημαντική επίδειξη υποστήριξης προς τον σύμμαχο της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς. Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έχει δηλώσει ότι η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν θα είναι μια δήλωση «αλληλεγγύης προς το Ισραήλ» και μια «ακλόνητη δέσμευση για την ασφάλειά του».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να περάσει αρκετές ώρες στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και άλλους αξιωματούχους, ενόψει μιας μεγάλης επίθεσης που αναμένεται να γίνει από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Τι έχει πει ο Τζο Μπάιντεν

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «θα διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να φροντίσει τους πολίτες του, να αμυνθεί και να απαντήσει σε αυτή την επίθεση». Ακόμα, ο ίδιος τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να απαντήσει σε αυτές τις φαύλες επιθέσεις».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο «για να αποτρέψουν εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ».

Από το Τελ Αβίβ στο Αμμάν ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά το Τελ Αβίβ, θα μεταβεί αεροπορικώς στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, δηλαδή στο Αμμάν, για συνομιλίες σχετικά με την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στο Αμμάν θα συναντηθεί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδώ και καιρό αντιτίθεται στη Χαμάς και η οργάνωση της οποίας ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην – κατεχόμενη από το Ισραήλ – Δυτική Όχθη.

Εκατοντάδες τόνοι βοήθειας από διάφορες χώρες περιμένουν εδώ και ημέρες στη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, εν αναμονή μιας συμφωνίας για την ασφαλή παράδοσή της στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.

PrimeNews.

Back to top button