breaking newsΔιεθνή

Πώς η Χαμάς «ισοπέδωσε» το «Σιδερένιο Τείχος» του Ισραήλ; – Στο φως το «εκτυφλωτικό σχέδιο» της Χαμάς (φωτο και βίντεο)

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας στο φράγμα που περιέβαλλε τη Λωρίδα της Γάζας θα προστατεύσει τους κοντινούς κατοίκους του Ισραήλ από την απειλή των τρομοκρατών της Χαμάς.

“Σήμερα υπάρχει ένα εμπόδιο, τόσο υπόγειο όσο και υπεριψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα αποτρέψει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, είχε ανακοινώσει ο Ταξίαρχος του ισραηλινού στρατού Εράν Οφίρ. Η αναβάθμιση το τείχους κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το βίντεο της Washington Post δείχνει, πώς στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν στο “Σιδερένιο Τείχος”, από την εξάρτηση του Ισραήλ στην τεχνολογία, με αποτέλεσμα η Χαμάς να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Το βίντεο δείχνει πώς οι τρομοκράτες της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού – μια τακτική που είναι γνωστή στο εσωτερικό τους ως “εκτυφλωτικό σχέδιο” – για να παραβιάσουν τον φράχτη υψηλής τεχνολογίας.

Η Washington Post παρουσίασε την επίθεση αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων γραφικών που γυρίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Εξέτασε βίντεο και ήχο που καταγράφηκαν σε κάμερες σώματος που φορούσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς, πλάνα από ισραηλινές κάμερες ασφαλείας ενώ μίλησαν και με μάρτυρες της επίθεσης. Εξετάστηκαν επίσης χάρτες και έγγραφα σχεδιασμού της επίθεσης που ανακτήθηκαν από σκοτωμένους μαχητές της Χαμάς.

Παραβίασαν σε 14 σημεία τον φράχτη

Όπως αποκαλύπτει η WP, βίντεο δείχνει τις 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του τείχους. Συγκρίνοντας τα πλάνα με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν τα σημεία που σημειώθηκαν οι εισβολές — από το πέρασμα Erez στο βορρά έως το Kerem Shalom στο νότο. Το Ισραήλ από την πλευρά του είπε ότι υπήρχαν περίπου 30 παραβιάσεις συνολικά.

Την ίδια ώρα, βίντεο εκπαίδευσης της Χαμάς, απεικονίζουν τους τρομοκράτες να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών συγκροτημάτων. Είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα και ήταν ορατά σε όλους.

Η Χαμάς είχε επίσης επεκτείνει τα στρατόπεδα εκπαίδευσης για αρκετά χρόνια, δραστηριότητα που επίσης είναι ορατή σε ευρέως διαθέσιμους διαδικτυακούς χάρτες. Μελετούσε για χρόνια την άμυνα του Ισραήλ και εκπαιδεύονταν στη ρίψη ρουκετών με φθηνά drones.

Το Ισραήλ πίστευε ότι η Χαμάς δεν ήθελε πόλεμο

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την έναρξη της επίθεσης στο Ισραήλ, έδειξαν ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες στις τακτικές που χρησιμοποίησαν για να παραβιάσουν τον φράχτη. Κατά την επίθεση, έκαναν αντιπερισπασμό με ρουκέτες την ώρα που εισέβαλλαν τρομοκράτες από αέρος και τον φράχτη.

Το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν “διάβασε” σωστά τις προθέσεις της Χαμάς, όπως αναφέρουν αναλυτές. Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας, δεν ήθελε πόλεμο. Ο ισραηλινός στρατός είχε στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του – και μετατόπισε μάλιστα ορισμένα από τα στρατεύματά του – προς την αναταραχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

“Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτή την ικανότητα και έτσι δεν είδαμε να έρχεται (η επίθεση)”, δήλωσε ο Τσαρλς Φράιλιχ, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην The Post.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που υπέβαλε η The Post, λέγοντας ότι θα τις απαντήσει “μετά τον πόλεμο”. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας ασφάλειας και πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Δείτε το σχετικό βίντεο

PrimeNews.

Back to top button