breaking newsΔιεθνή

Βόρεια Κορέα: Την ετοιμότητα της πολεμικής αεροπορίας της χώρας για πόλεμο ζήτησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

 

Βόρεια Κορέα: Τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας επισκέφθηκε σήμερα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν, ζητώντας να είναι προετοιμασμένη για πόλεμο, σύμφωνα με το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).

«Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν επιθεώρησε τις επιχειρησιακές και τακτικές πολιτικές που προκύπτουν από την τοποθέτηση της Πολεμικής Αεροπορίας σε τακτική θέση μάχης και την αύξηση των δυνατοτήτων της να πολεμήσει πλήρως τον πόλεμο, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική πρόκληση και απειλή του εχθρού άμεσα και δυναμικά», ανέφερε το KCNA.

Οι εντάσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Δύσης εντάθηκαν από τότε που η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε τον στρατιωτικό αναγνωριστικό δορυφόρο της στις 21 Νοεμβρίου.

Κήρυξη πολέμου θεωρεί η Πιονγιάνγκ αμερικανική παρέμβαση στο δορυφόρο της

Η Νότια Κορέα έθεσε σε τροχιά τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο, με έναν πύραυλο Falcon 9 της εταιρίας SpaceX που εκτοξεύτηκε την Παρασκευή 1/12 από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι ο νοτιοκορεατικός δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά «περίπου τέσσερα λεπτά μετά την εκτόξευση».

Πρόκειται για την απάντηση της Σεούλ στην εκτόξευση ανάλογου δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ πριν από δέκα ημέρες.

Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος της Νότιας Κορέας πρόκειται να παρακολουθεί τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας και – σύμφωνα με το Yonhap – έχει την ικανότητα να ανιχνεύσει αντικείμενα μεγέθους μόλις 30 εκατοστών.

«Η δορυφορική μας τεχνολογία κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων σε όλον τον κόσμο», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, μεταδίδει το Yonhap. Η Σεούλ σκοπεύει να εκτοξεύσει άλλους τέσσερις δορυφόρους μέχρι το τέλος του 2025.

Για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Πιονγκγιάνγκ, βασιζόταν μέχρι σήμερα σε δορυφόρους των ΗΠΑ, επισημαίνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) o Tsoi Gi Il, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Σανγκτζί.

Η Νότια Κορέα είχε ήδη θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς αλλά, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα, όφειλε να απαντήσει αναλόγως, υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Είχε προηγηθει η εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο αναγνωριστικό δορυφόρο Malligyong-1 σε έναν πύραυλο φορέα Chollima-1 στις 21 Νοεμβρίου και ισχυρίστηκε ότι χάρη σε αυτόν, είναι σε θέση να παρακολουθεί στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες στις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει σχετικές λήψεις.

Η Σεούλ υποστήριξε ότι η Πιονγκγιάνγκ δέχθηκε βοήθεια από τη Μόσχα προκειμένου να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο.
Σε απάντηση, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε τη μερική αναστολή της συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα για μείωση της έντασης στις 22 Νοεμβρίου.

Το μέτρο επηρέασε τη διάταξη της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Στις 23 Νοεμβρίου, το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι δεν θα τηρεί πλέον ολόκληρη τη συμφωνία και ότι θα επαναλάβει τις ενέργειες που απαγορεύονται από το έγγραφο.

Αντιδρώντας με τη σειρά της στην εκτόξευση του δορυφόρου της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο 2/12 ότι θα θεωρήσει πιθανή προσπάθεια των ΗΠΑ να εξουδετερώσει τον δικό της δορυφόρο ως κήρυξη πολέμου και μπορεί να απαντήσει με παρόμοιες ενέργειες

Ο Βορειοκορεάτης αμυντικός αξιωματούχος εξήγησε ότι η Διοίκηση των Διαστημικών Δυνάμεων των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού χτυπήματος στον βορειοκορεατικό δορυφόρο, αναφέροντας «αναστρέψιμους και μη αναστρέψιμους τρόπους» πρόσκρουσης για «μείωση της πιθανότητας χρήσης του διαστήματος από εχθρικά κράτη».

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι Αμερικανοί ειδικοί έχουν προτείνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο θα μπορούσαν να καταστρέψουν φυσικά έναν δορυφορικό ή επίγειο σταθμό, αλλά και να καταφύγουν σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

«Η εχθρική και επικίνδυνη στάση των αμερικανικών διαστημικών δυνάμεων προς τον βορειοκορεατικό δορυφόρο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αυτή είναι μια προφανής πρόκληση για την κυριαρχία μας και, πιο συγκεκριμένα, μια κήρυξη πολέμου κατά της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο αξιωματούχος της άμυνας.

«Εάν οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία ως όπλο και παραβιάσουν τα δικαιώματα ενός κυρίαρχου κράτους, θα ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας σύμφωνα με τους διεθνείς και εγχώριους κανόνες. Θα εξετάσουμε τα αντίποινα για τη μείωση της βιωσιμότητας των δορυφόρων των ΗΠΑ ή την πλήρη τους εξάλειψη», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

«Αν ο αναγνωριστικός δορυφόρός μας θεωρείται από τις ΗΠΑ ως «στρατιωτική απειλή» που πρέπει να εξαλειφθεί, οι πλήθος των αμερικανικών δορυφόρων που περιφέρονται συνεχώς στους ουρανούς πάνω από την κορεατική χερσόνησο και παρακολουθούν βασικές στρατηγικές τοποθεσίες μας θα πρέπει επίσης να αποτελούν στόχο προτεραιότητας για καταστροφή από τις ένοπλες δυνάμεις μας», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

PrimeNews.

Back to top button