breaking newsΔιεθνή

Γαλλία: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά – Στρατιωτικοί περίπολοι σε όλη τη χώρα

Γαλλία: Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής, όπως και 5000 στρατιωτικοί, θα κινητοποιηθούν μεθαύριο, Κυριακή, για να εγγυηθούν το ασφαλές πέρασμα στο νέο έτος, μεταξύ αυτών 6000 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν εξήγησε ότι «σε ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης τρομοκρατικής απειλής λόγω της σύρραξης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, 73 κινητές μονάδες των δυνάμεων επιβολής του νόμου θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό, όπως και ελικόπτερα».

Στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου προβλέπονται μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε σύγκριση με πέρυσι ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024, η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύονται σε ορισμένα σημεία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά στο Παρίσι θα ξεκινήσουν στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 00.30 τοπική ώρα (01.30 ώρα Ελλάδας), είπε ο αστυνομικός διευθυντής Λοράν Νουνιέζ.

Προκειμένου να εισέλθουν στην περίμετρο των εκδηλώσεων, οι θεατές θα υποβάλλονται σε έλεγχο, διευκρίνισε, προσθέτοντας πως «σε αυτήν την περίμετρο, οι πωλήσεις αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα (για παράδειγμα μαχαίρια) θα απαγορευτούν».

Οι αρχές αναμένουν ότι θα προσέλθουν 700.000 έως ένα εκατ. άνθρωποι στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο θεατές συνολικά στη γαλλική πρωτεύουσα. Τεράστιες οθόνες θα εγκατασταθούν από την Πλατεία Κονκόρντ έως το Σανζ Ελιζέ.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν drone.

Σε ένα πλαίσιο σημαντικού τρομοκρατικού κινδύνου, ο Νταρμανέν υπενθύμισε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πλήρως κινητοποιηθεί.

Ακόμη και χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες η Γαλλία έχει βρεθεί πολλές φορές θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων – είτε στο Παρίσι είτε σε άλλες πόλεις, όπως αυτή που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο: ένας Γερμανός τουρίστας σκοτώθηκε σε ισλαμιστική επίθεση στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν.

Συναγερμός και σε άλλες χώρες

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται γενικά οι Αρχές στην Ευρώπη υπό τον φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος μέσα στις ημέρες των γιορτών. Οι έλεγχοι σε πολλές χώρες είναι σαρωτικοί κυρίως σε τόπους λατρείας Χριστιανών, δημόσιες υπηρεσίες και κτήρια, θεματικά πάρκα, αγορές, αλλά και μουσεία που μέσα στις γιορτές συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες. Φόβους για τρομοκρατική επίθεση έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας με αυξημένη την επικινδυνότητα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι στόχοι ενδέχεται να είναι ναοί στην Κολωνία, τη Βιέννη και τη Μαδρίτη. Παράλληλα, το επίπεδο επικινδυνότητας έχει ανέβει και στη Δανία, αλλά και στην Ολλανδία.

PrimeNews.

Back to top button