breaking newsΔιεθνή

«Εμφύλιος» στην ΕΕ για τα δισεκατομμύρια στην Ουκρανία

Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναμετρηθούν με την Ουγγαρία αυτή την εβδομάδα, με στόχο να δώσουν στην Ουκρανία τα δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια και την ευκαιρία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη, δύο βασικοί στόχοι για το Κίεβο, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία καθυστερεί.

Όπως τονίζει το Reuters, oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή για να αποφασίσουν σχετικά με προτάσεις για τη χορήγηση οικονομικής στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο, την εκχώρηση επιπλέον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στον στρατό της Ουκρανίας και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η εξασφάλιση νέας οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο, το οποίο βασίζεται στη δυτική οικονομική βοήθεια για τον πόλεμό του με τη Ρωσία.

H απειλή του Orban

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, ο οποίος υπερηφανεύεται για τους δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin απείλησε να ασκήσει βέτο στις συνομιλίες για τη βοήθεια και τη διεύρυνση στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.

Και οι τρεις αποφάσεις – καθώς και μια τέταρτη για το τι θα είναι το 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας από την εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 – απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών του μπλοκ.

“Βρισκόμαστε σε μια στιγμή-κλειδί”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στο αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που δεν έχει εγκρίνει το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία.

“Είναι πολύ σημαντικό ότι… η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει σαφή και πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία”, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αυτό το μήνυμα δεν θα ήταν μόνο για τη Μόσχα, θα ήταν επίσης ένα μήνυμα για την Ουάσιγκτον, θα ήταν επίσης ένα μήνυμα για το Κίεβο”, τόνισε .

Η αξιοπιστία της ίδιας της Ευρώπης διακυβεύεται επίσης, με το μπλοκ να έχει προηγουμένως υποσχεθεί να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί.

“Βασιζόμαστε σε θετικές αποφάσεις”, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky. “Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί αποφασιστικά τις αξίες και την ενότητά της”.

Τι θέλει η Ουγγαρία

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Orban προκαλεί αναστάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουγγαρία έχει αμβλύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τον περασμένο Δεκέμβριο άσκησε βέτο σε μια συμφωνία για τη χορήγηση στην Ουκρανία 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023.

Τελικά επέτρεψε να περάσει η βοήθεια αυτή μετά από παζάρια επί ημέρες για τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ουγγαρία που μπλοκαρίστηκε λόγω ανησυχιών για δημοκρατική οπισθοδρόμηση υπό τον Orban.

Καθώς η ΕΕ βρίσκεται και πάλι στην προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη του για την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκλειδώσει την πρόσβαση της Βουδαπέστης σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Αντιδρώντας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, ο Orban παραπονέθηκε αρχικά για τη μεταχείριση της ουκρανικής μειονότητας της χώρας από την Ουκρανία. Έκτοτε δήλωσε ότι η Ουκρανία ήταν πολύ διεφθαρμένη και δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

Αντί να αποφασίσει για νέα βοήθεια προς την Ουκρανία, απαίτησε από το μπλοκ να διεξαγάγει μια “στρατηγική συζήτηση” σχετικά με τη στήριξή του προς το Κίεβο.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι σχετικές προσφορές της Γεωργίας και της Βοσνίας να προωθήσουν τις ελπίδες τους να ενταχθούν στην ΕΕ – και οι δύο υποστηρίζονται από τον Orban – θα πέσουν στο κενό, αν η Ουγγαρία ασκήσει βέτο στην Ουκρανία.

“Η αίσθησή μας ήταν ότι ο Orban ήξερε πάντα μέχρι πού μπορούσε να φτάσει και ότι θα ήξερε ακριβώς πότε θα ήταν ώρα να σταματήσει”, δήλωσε ένας δεύτερος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Όσοι περιμένουν ότι ο Orban θα υποχωρήσει, περιέγραψαν έναν πιθανό συμβιβασμό που ρίχνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στον Μάρτιο υπό τελικούς όρους. Άλλοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι αυτή τη φορά ο Ούγγρος ηγέτης μπορεί να μην πειστεί.

PrimeNews.

Back to top button