breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μελέτη αποκαλύπτει τα πιο κοινά χρόνια συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά επώδυνα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν διάμεσο 80 σε μια κλίμακα 100 όταν ρωτήθηκαν πόσο άσχημα ήταν τα συμπτώματά τους στις χειρότερες μέρες τους

Μια νέα μελέτη δείχνει μερικά από τα πιο κοινά χρόνια συμπτώματα μεταξύ των ανθρώπων που άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη λήψη οποιουδήποτε εμβολίου για τον COVID-19.

Τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν η δυσανεξία στην άσκηση, η υπερβολική κόπωση, το μούδιασμα, η θολούρατου εγκεφάλου και η νευροπάθεια, ανέφεραν οι ερευνητές που συνέταξαν αυτήν την εργασία.

Αϋπνία, αίσθημα παλμών, μυαλγία, εμβοές, κεφαλαλγία, αίσθημα έντονης θερμότητας και ζάλη παρουσίασαν επίσης τουλάχιστον οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μέση τιμή 22 συμπτωμάτων, με ανώτατο όριο τα 35.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα «που αναφέρουν μια σοβαρή, εξουθενωτική χρόνια πάθηση μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19» που «ξεκίνησε αμέσως μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και παρέμεινε σε πολλούς ανθρώπους για ένα χρόνο ή περισσότερο», δήλωσαν οι ερευνητές.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ Harlan Krumholz του Τμήματος Εσωτερικής Ιατρικής στο Yale School of Medicine και ο Yilun Wu του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale. Δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου ως προεκτύπωση πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους.

Μέθοδοι

Η μελέτη προέρχεται από την έρευνα του Yale Listen to Immune, Symptom and Treatment Experiences Now (LISTEN), η οποία εξετάζει τόσο τις λεγόμενες μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του COVID όσο και τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές άρχισαν να προσλαμβάνουν συμμετέχοντες τον Μάιο του 2022. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια ειδική αίτηση και οι ερευνητές είχαν πρόσβαση στα αρχεία υγείας τους.

Η μελέτη περιελάμβανε ενήλικες που ανέφεραν προβλήματα μετά τον εμβολιασμό από τον Μάιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023. Τα 388 άτομα που ανέφεραν επίσης τον λεγόμενο μακροχρόνιο COVID ή παρατεταμένα συμπτώματα μετά τη μόλυνση από τον COVID-19, αποκλείστηκαν. Άλλα 146 άτομα που δεν συμπλήρωσαν πλήρως την έρευνα έμειναν επίσης τελικά εκτός διαδικασίας.

Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 46 ετών και το 80% ήταν γυναίκες. Περίπου το 88% των συμμετεχόντων ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο σχεδιασμός της μελέτης σημαίνει ότι καμία αιτιότητα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, είπαν οι ερευνητές. Αν και αναγνώρισαν ότι τα χρόνια συμπτώματα θα μπορούσαν να προκληθούν από τα εμβόλια, ισχυρίστηκαν ότι μπορεί επίσης να μην σχετίζονται και να έχουν εμφανιστεί λόγω μεταβολικής ή ψυχολογικής αλλαγής, αλλά είπαν επίσης ότι η ομαδοποίηση των συμπτωμάτων αμέσως μετά τον εμβολιασμό «υποδηλώνει μια πιθανή σχέση».

Οι γνωστές παρενέργειες των εμβολίων περιλαμβάνουν φλεγμονή της καρδιάς, σοβαρό αλλεργικό σοκ και σύνδρομο Guillain-Barré.

Και άλλα ζητήματα έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια από ορισμένους, αλλά δεν αναγνωρίζονται τόσο ευρέως όσο οι επιβεβαιωμένες αυτές παρενέργειες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά επώδυνα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν διάμεσο 80 σε μια κλίμακα 100 όταν ρωτήθηκαν πόσο άσχημα ήταν τα συμπτώματά τους στις χειρότερες μέρες τους.

Παρατεινόμενα συμπτώματα

Την εβδομάδα πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας, το 93% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ένιωσαν δυσφορία τουλάχιστον μία φορά.

Περισσότεροι από οκτώ στους 10 ανέφεραν ότι αισθάνονται φόβο και το 81% ανέφεραν ότι αισθάνονται κυριευμένοι από ανησυχίες.

Συχνά αναφέρθηκαν επίσης αισθήματα αδυναμίας, κατάθλιψης, απελπισίας και αναξιότητας. Σχεδόν ολόκληρη η ομάδα είπε ότι αισθάνθηκε εξαντλημένη σε κάποια των μελετών και το 91% είπε ότι πάσχει από προβλήματα ύπνου.

Από την άλλη πλευρά, οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήταν σε καλή, πολύ καλή ή εξαιρετική κατάσταση πριν από τον εμβολιασμό. Ωστόσο, οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι βρίσκονται σε κακή ή άγνωστη κατάσταση.

Τα συμπτώματα ξεκίνησαν σε πολλούς ανθρώπους αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Ο διάμεσος χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων ήταν τρεις ημέρες. Το 77% των ανθρώπων παρουσίασαν τα συμπτώματα μετά την πρώτη ή τη δεύτερη βολή.

Η μελέτη ακολούθησε ένα έγγραφο που συντάχθηκε από το NIH, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς 23 άτομα που εμφάνισαν επίμονα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη έλαβαν νέες διαγνώσεις μετά τη λήψη ενός εμβολίου, όπως άγχος, νευρολογικές παθήσεις, γαστρεντερικά προβλήματα και σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Προβλήματα πριν την πανδημία

Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες είχαν αλλεργίες πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τη μελέτη. Περίπου τα 3/4 των συμμετεχόντων συνολικά είχαν τουλάχιστον μία συννοσηρότητα, όπως αλλεργίες.

Πίσω από τις αλλεργίες, οι πιο συχνές συννοσηρότητες ήταν γαστρεντερικά προβλήματα, με παράδειγμα την παλινδρόμηση οξέος. αγχώδεις διαταραχές; καταθλιπτικές διαταραχές και το άσθμα.

Αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση νόσος, υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση υψηλής αρτηριακής πίεσης και ημικρανίες αναφέρθηκαν επίσης από περισσότερα από δώδεκα άτομα.

Δοκιμασμένες θεραπείες

Πολλοί συμμετέχοντες δοκίμασαν πολλαπλές θεραπείες για τα συμπτώματά τους. Σχεδόν όλα τα δοκιμασμένα προβιοτικά, βοηθούν στην ενίσχυση των καλών βακτηρίων στο σώμα.

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα προτιμήθηκαν επίσης συχνά, με τις βιταμίνες b12, c και d και την ιβουπροφαίνη να είναι οι πιο δημοφιλείς.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης, χρησιμοποιήθηκαν από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Από του στόματος στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιήθηκαν από περίπου το ήμισυ της ομάδας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ήταν επίσης κοινές, με το 51% να περιορίζει την άσκηση, το 44% να περιορίζει το αλκοόλ ή την καφεΐνη και το 44% να αυξάνει ή να μειώνει την ποσότητα αλατιού που κατανάλωνε. Περίπου τέσσερις στους 10 άλλαξαν τη διατροφή τους.

primenews.

Back to top button