breaking newsΔιεθνή

Ο OHE απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 46,4 δισ. δολαρίων για το 2024

Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση «οι άνθρωποι θα πληρώσουν με τη ζωή τους», τονίζει ο Οργανισμός

Συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, οικονομική κατάρρευση… οι προοπτικές για το 2024 είναι «ζοφερές», προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 46,4 δισ. δολαρίων, προκειμένου να βοηθήσει 180,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση «οι άνθρωποι θα πληρώσουν με τη ζωή τους», τόνισε ο ΟΗΕ.

Την ώρα που τα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένα στη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι πραγματοποίησε σημαντικές επιχειρήσεις αρωγής στη Μέση Ανατολή, το Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, μειώθηκε το ποσό που ζητεί ο οργανισμός, όπως και ο αριθμός των ανθρώπων που θα βοηθήσει σε σχέση με το 2023 εξαιτίας της μείωσης των δωρεών.

«Οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες σώζουν ζωές, μάχονται κατά της πείνας, προστατεύουν παιδιά, αποτρέπουν επιδημίες και προσφέρουν κατάλυμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις στις πιο απάνθρωπες καταστάσεις», τόνισε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Η απαραίτητη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, όμως, δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», κατήγγειλε.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση το 2023 για τη συγκέντρωση 56,7 δισεκ. δολαρίων, όμως κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο το 35% του ποσού, το μεγαλύτερο έλλειμμα στη χρηματοδότησή του εδώ και χρόνια. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προσέφεραν βοήθεια και προστασία σε 128 εκατ. ανθρώπους.

Το 2023, όμως, ήταν η πρώτη χρονιά από το 2010, στη διάρκεια της οποίας οι δωρεές για ανθρωπιστική βοήθεια μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω την έκκλησή του για συγκέντρωση πόρων, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στις πιο άμεσες ανάγκες.

72 χώρες

Απευθύνοντας την έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων για το 2024 ο Γκρίφιθς παραδέχθηκε ότι το ποσό που ζητεί ο ΟΗΕ παραμένει «τεράστιο» και πιθανόν θα αποδειχθεί δύσκολο να συγκεντρωθεί, στο μέτρο που πολλές δωρήτριες χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ωστόσο, «χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ζωτικής σημασίας βοήθεια. Και αν δεν μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια, οι άνθρωποι θα το πληρώσουν με τη ζωή τους», υπογράμμισε.

Με τους πόρους αυτούς ο ΟΗΕ επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του σε 72 χώρες: 26 χώρες σε κρίση και 46 γειτονικές τους χώρες που υφίστανται τις συνέπειες, όπως η μαζική εισροή μεταναστών.

Πρωτίστως η βοήθεια προορίζεται για τη Συρία (4,4 δισεκ. δολάρια), ενώ ακολουθούν η Ουκρανία (3,1 δισεκ. δολάρια), το Αφγανιστάν (3 δισεκ.), την Αιθιοπία (2,9 δισεκ.) και την Υεμένη (2,8 δισεκ.).

Το 2024 ενδέχεται να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι, που θα έχουν ανάγκη για βοήθεια, σύμφωνα με τον Γκρίφιθς. Ο ΟΗΕ, όμως, δεν επικεντρώνει τις προσπάθειές του παρά στα 180,5 εκατ. από αυτούς. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να λάβουν βοήθεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους οργανισμούς όπως και από μεμονωμένες χώρες.

Θύματα του κλίματος

Η γεωγραφική περιοχή για την οποία προορίζονται τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική (13,9 δισεκ.).

Παρ’ όλα αυτά, ο Γκρίφιθς επέστησε την προσοχή στις ανάγκες της Μιανμάρ, της Ουκρανίας που διέρχεται έναν «απελπιστικό χειμώνα» με την προοπτική της εντατικοποίησης του πολέμου, και του Σουδάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χαίρει της προσοχής που αξίζει από τις δυτικές πρωτεύουσες.

Σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πολιτικός διάλογος θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και θα αποτελέσει «ένα πολύ καλό παράδειγμα διαλόγου που οδηγεί σε κοινωνικές ανταμοιβές».

Στο Αφγανιστάν ο Γκρίφιθς εκτίμησε ότι, αν μπορέσουν να γίνουν οικονομικές επενδύσεις χωρίς να αγνοηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να αποφύγει έναν ενδεχόμενο λιμό με μικρότερο κόστος.

Οι ανάγκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι εξάλλου ολοένα και μεγαλύτερες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα συναγωνίζεται με τις συγκρούσεις ως παράγοντας δημιουργίας αναγκών», σημείωσε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής «εκτοπίζονται σήμερα περισσότερα παιδιά σε σχέση με όσα εκτοπίζονται από τις συγκρούσεις», κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

PrimeNews.

Back to top button