Διεθνή

Παραλίγο ακύρωση απονομής του Βραβείου Πολιτικής Σκέψης Hannah-Arendt στη Ρωσοεβραία διανοούμενη Masha Gessen γιατί είπε ότι η Γάζα είναι γκέτο! Σε αμόκ χτυπούν ως και τους δικούς τους. Και η Χάνα Άρεντ γκέτο θα ονόμαζε τη Γάζα!

Σε αμόκ το σιωνιστικό κατεστημένο σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν σκοτώνουν μόνο τους δικούς τους ομήρους όπως τους 3 Ισραηλινούς απαχθέντες που ενώ είχαν λευκή σημαία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη Τσαχάλ από φίλια πυρά αλλά και επιτίθενται και σε Εβραίους διανοουμένους της διασποράς πρώτης γραμμής μόνο και μόνο γιατί διαφοροποιούνται στο Παλαιστινιακό λίγο ακόμη και θα έχουν την τύχη του  Γιτζάκ Ράμπιν.

όπως γράφει η γερμανική WELT σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αυτές τις μέρες παραλίγο να ακυρωθεί η απονομή του βραβείου Hannah-Arendt Πολιτικής Σκέψης στην Ρωσοεβραία διανοούμενη Masha Gessen για δηλώσεις της σε άρθρο της στο περιοδικό «The New Yorker» όπου η Γκέσεν συνέκρινε την κατάσταση στη Γάζα με τα εβραϊκά γκέτο στην κατεχόμενη Ευρώπη. Ωστόσο η βράβευση της είχε αποφασιστεί νωρίτερα. Οι δηλώσεις της πυροδότησαν σειρά συζητήσεων και διαβουλεύσεων έφτασαν στο σημείο να μιλάνε για μη βράβευση της τελικά βρήκαν μια μέση λύση της απονεμήθηκε το βραβείο το Σάββατο αλλά η τελετή ήταν πολύ πιο υποβαθμισμένη από τα προβλεπόμενα και σε στενό κύκλο..

Σε μικρή κλίμακα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ο εορτασμός της αμφιλεγόμενης απονομής του Βραβείου Πολιτικής Σκέψης Hannah Arendt στη Masha Gessen. Αντί στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου της Βρέμης, 50 καλεσμένοι συνωστίστηκαν σε μια μικρή αίθουσα εκδηλώσεων στο Steintorviertel, όπου ο χορηγός είχε μετακομίσει μετά την αποχώρηση του Ιδρύματος Heinrich Böll και της Γερουσίας της Βρέμης. Πολλοί από τους καλεσμένους αναγκάστηκαν να σταθούν στο στενό χώρο και αστυνομικοί ασφάλισαν την εκδήλωση μπροστά στην πόρτα. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής επέκρινε το βραβείο.

Η συζήτηση για την τιμή

Η εκδήλωση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο δημαρχείο ακυρώθηκε μετά από κριτική για τις δηλώσεις της Γκέσεν. Το Ίδρυμα Heinrich Böll και η Γερουσία της Βρέμης είχαν προηγουμένως αποσυρθεί από την τελετή απονομής.

Το μέλος της κριτικής επιτροπής Klaus Wolschner, ωστόσο, αποστασιοποιήθηκε από την βράβευση. «Η κριτική επιτροπή επέλεξε τη Μάσα Γκέσεν ως τη φετινή νικήτρια στις αρχές του καλοκαιριού με βάση τις αναλύσεις της για το ρωσικό σύστημα Πούτιν», είπε η δημοσιογράφος και συνιδρυτής του «taz» σε δήλωση μετά την τελετή απονομής. «Δεν υποθέτω ότι τα κείμενα της Gessen για τον πόλεμο στη Γάζα θα είχαν αναγνωριστεί από την κριτική επιτροπή του βραβείου Hannah Arendt ως ειδικό παράδειγμα πολιτικής σκέψης». Η Γκέσεν είχε «μια μονόπλευρη άποψη για τον πόλεμο στη Γάζα» και κατά τη διάρκεια της τελετής στη Βρέμη «αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τον ρόλο της Χαμάς, ακόμη και όταν της ζητήθηκε συγκεκριμένα».

Δεδομένου ότι η απόφαση της κριτικής επιτροπής είχε ήδη ληφθεί στις αρχές του καλοκαιριού, το μόνο που απόμενε να γίνει ήταν να ακυρωθεί η τελετή απονομής και αυτό το εορταστικό σκηνικό, δήλωσε το Ίδρυμα Böll. «Δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε την απονομή του βραβείου».

Η Gessen, γεννημένη στη Μόσχα το 1967, γράφει για τις πολιτικές τάσεις και τις συγκρούσεις στην κοινωνία των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Gessen ζει στη Νέα Υόρκη. Ρωσοεβραία —αμερικανικής υπηκοότητας— δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφράστρια και ακτιβίστρια.

Όλα αυτά προσβάλουν την ίδια την Hannah Arendt που στο κεφαλαιώδες έργο της ” Οι πηγές του Ολοκληρωτισμού γράφει: ”Η απόλυτη τρομοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί παρά σε ανθρώπους που είναι απομονωμένοι μεταξύ τους γι αυτό κι όλα τα τυραννικά καθεστώτα φροντίζουν να προκαλέσουν αυτή την απομόνωση.” Kαι η Hannah Arendt γκέτο θα ονόμαζε τη Γάζα.

dimpenews.com

Back to top button